Actualitate
DNA, să vină se te ia! Pe tine! -Ba pe tine!

Ieri am vorbit cu câțiva cetățeni dintr-o localitate. Au un litigiu comercial privat, relativ simplu, care ar putea fi rezolvat pe cale amiabilă; ei nu și nu, nici o parte nu cedează, au apelat și la administrația locală. „Dacă primarul nu face ca mine îl dau la DNA”; adică cel puțin una din părți, dacă nu i se ” dă dreptate”, vrea să facă plângere la DNA, cu toate că DNA-ul nu are nici o atribuție în domeniu. Calea firească, dacă nu se înțeleg, ar fi probabil în justiție, un litigiu civil. Ei vor să ducă administrația, care nu are nici o vină că nu se-nțeleg ei, la DNA. Am vorbit cu ambele părți și fiecare are dreptatea lui. Administrația locală actuală a încercat să-i împace, ei, nu și nu: Vă dăm la DNA! Acum mă gândesc ce se va întâmpla dacă plângerea ajunge la vreun Portocală sau Uncheșelu, sau cine știe la ce procuror la fel ca ei: fiind vorba de o primărie, caută ei ceva, găsesc ceva, mai ales că adversarii politici i-au umplut de plângeri pe la Curtea de Conturi, la „Parchet”, la DNA și pe unde s-a nimerit.
Din cauza acestor plângeri, Consiliul Local nu mai ia nici o decizie, consilierii opoziției fac o plângere pe zi la DNA, primarul nu mai semnează, orice proiect ar vrea să facă e cadorisit cu o plângere la DNA: ” Decât să-mi facă dosar, mai bine nu fac nimic, și/așa, cine știe ce-mi inventează” se vaită primarul. ” Ajutați-mă și pe mine, că nu pot să mișc nimic în localitate, că opoziția, pentru orice, îmi face plângeri și ăia mă cercetează”
Localitatea respectivă, destul de mare, este blocată, ca și alte mii de localități, de unde curg plângerile, cea mai mare parte neântemeiate, de la adversarii politici. Primarii nu mai semnează nimic, nu mai fac proiecte pe fonduri europene, iar dacă fac, plângerile se duc pe ministere, pe agenții, pe companii, pe guvern, adversarii politici îi reclamă peste tot. Iar la București, bazbuducul de Ludovic Orbán, el însuși judecat pentru corupție, pe drept sau pe nedrept-nu mă interesează- țipă peltic alături de Turcance și Gorghii cum e cu justiția și DNA; în stradă, băieți și fete sau doamne și domni ies la protestul de duminică seara, cu cățelușul în lesă, cu bicicleta de coarne sau cu iubita de braț( e de-a mea din Zalău, nu ditai consultanta americanco-românco( intenționat)) și dă-i și strigă: „DNA să vină să vă ia”, iar România e blocată. Lor li se rupe, a doua zi dorm, că e mai greu cu munca, sau se duc la șeful de la multinațională care mai face o afacere bănoasă pentru țara lui. O să-mi spună haștagienii comentatori că dacă nu era DNA, ăia de la ” Casă”, nu erau prinși. Eu sunt ferm convins că dacă nu era DNA-SRI, nu făceau ce au făcut, pentru că toate afacerile din sănătate s-au făcut sub umbrela fostului SRI condus de Coldea, nimeni altul decât partenerul Luluței, cea cu „lupta”-n gură, de dimineața până seara.
Aceasta e România reală, în care toate proiectele, fie ele cu fonduri europene sau nu, nu se mai fac de frica DNA, în care nimeni nu mai semnează nimic; și în tot acest timp, multinaționalele cumpără tot.
DNA-ul nu a fost altceva decât un instrument în mâna străinilor de a ocupa România; au știut foarte bine ce au făcut când l-au inventat:
DNA, să vină să vă ia, că dupa/aia, vă luăm noi totul!” (Gelu Visan –P.M.P.).
Actualitate
Spania indeplinește obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuieli cu apărarea

Investiții militare semnificative anunțate
Spania a declarat că va atinge obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea NATO în acest an, în urma prezentării unui plan de investiții militare în valoare de 10,5 miliarde de euro (12 miliarde de dolari). Aceasta marchează încheierea unor decenii de subfinanțare a forțelor sale armate și vine în contextul criticilor aduse de administrația Trump.
Planul, denumit „plan industrial și tehnologic pentru securitate și apărare”, a fost anunțat de prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, marți, în urma unei întâlniri executive a Consiliului de Miniștri, și se angajează la o cheltuială anuală totală pentru apărare de 33 miliarde de euro până în 2025.
Procentajul cheltuielilor cu apărarea
Spania se număra printre țările NATO cu cele mai scăzute cheltuieli în 2024, alocând 1,4% din PIB pentru apărare în acea perioadă. Totuși, Sánchez a afirmat că țara „se va ridica la acest moment istoric,” angajându-se să „ofere ajutor și să facă asta fără a renunța la valorile și interesele noastre.”
El a adăugat: „Garantarea securității Spaniei și a cetățenilor săi în contextul geopolitic și tehnologic actual este primul obiectiv” al noului plan de investiții.
Amenințări și obiectivele planului
Planul va aborda amenințările din partea „dușmanilor Europei”, inclusiv rachete, tancuri, drone, atacuri asupra infrastructurii și lanțurilor de aprovizionare, „în timp record” prin dezvoltarea de „capabilități umane și tehnice,” conform lui Sánchez.
Un al doilea obiectiv principal al planului este transformarea Spaniei într-un „membru central și de încredere al Uniunii Europene și Alianței Atlantice.” În plus, „inovația și reindustrializarea” tehnologiilor cu utilizare duală reprezintă o a treia ambiție cheie.
„Ne confruntăm cu o schimbare de eră, iar acest lucru necesită să ne asumăm controlul propriului destin și să construim uniunea de securitate și apărare pe care fondatorii Uniunii Europene au propus-o la începutul secolului XX,” a explicat Sánchez.
Alocarea fondurilor
Puțin peste 35% din noua cheltuială a fost dedicată „condițiilor de muncă și instruirii trupelor și marinarilor,” precum și investițiilor în echipamente militare, deși Sánchez nu a dezvăluit detalii referitoare la achiziții majore pentru aeronavă, teren, mare sau aerospatial.
Aproximativ 3,26 miliarde de euro din fonduri vor fi utilizate pentru un „scut digital”, care include modernizarea sistemelor de telecomunicații criptate și achiziționarea de sateliți, antene și radare, în încercarea de a întări „instrumentele de securitate cibernetică atât civile, cât și militare.” Investițiile în stocarea în cloud, 5G, inteligență artificială și calcul cuantic vor continua, de asemenea.
Aproape 2 miliarde de euro au fost alocate pentru „echipamente de apărare și descurajare,” dintre care aproximativ 1,75 miliarde de euro vor fi folosiți pentru a sprijini capabilitățile duale ale forțelor armate în cazul dezastrelor naturale și „situațiilor care devin tot mai grave din cauza schimbărilor climatice.”
Se vor achiziționa elicoptere suplimentare „de salvare și suportLogistic” pentru a sprijini eforturile de reziliență față de schimbările climatice, împreună cu „vehicule pentru construirea de poduri și avioane cisternă pentru stingerea incendiilor.” De asemenea, se va închiria o „nouă navă hidrografică.”
Implicațiile politicii de apărare
Mai puțin de 4% din fondurile rămase vor fi folosite pentru îmbunătățirea „condițiilor de securitate” pentru aproape 3.000 de militari spanioli implicați în 16 misiuni de menținere a păcii.
Împingerea Spaniei de a crește cheltuielile pentru apărare vine într-un moment în care aliații se pregătesc pentru viitorul Summit NATO de la Haga, Olanda, unde discuțiile se vor concentra pe creșterea obiectivului de 2% la 3% sau mai mult. Totuși, apelurile Statelor Unite pentru ca națiunile europene să atingă o țintă de 5% sunt puțin probabil să fie acceptate.
Această decizie reprezintă un pas semnificativ pentru Spania, care, prin aceste investitii, își va consolida capacitățile de apărare și va contribui la securitatea colectivă în cadrul NATO și Uniunii Europene. Prim-ministrul Sánchez și-a exprimat angajamentul față de construirea unei infrastructuri de apărare robustă, subliniind importanța adapției la noile provocări geopolitice.
Actualitate
John Phelan anulează contracte pentru eficiență bugetară în Departamentul Marinei
Actualitate
Ultima călătorie a Papei Francisc: Ceremonia funerară la Roma
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 3 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum 2 zile
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial