Connect with us

Actualitate

SCRISOARE DESCHISA/ Se solicita demisia de urgenta a managerului Marinela Peneş de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

Publicat

pe

Pe adresa redactiei am primit urmatoarea Scrisoare Deschisa:

Una din cele mai importante iniţiative ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a fost reluarea, în 2011, a cercetărilor arheologice de la castrul roman de la Drajna de Sus, obiectiv istoric şi arheologic recunoscut pe plan naţional şi internaţional. Colectiv: Mihail Zahariade, responsabil ştiinţific al şantierului, Marinela Peneş, Alin Anton, Florin Topoleanu, Lucian-Mircea Mureşan, Traian Dvorski.

Cu acest prilej, conducerea de atunci a Muzeului, reprezentată de Dna dr. Lia Voicu, pe baza unui protocol încheiat între instituţia prahoveană, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvarf din Bucureşti şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, a conceput şi realizat un deziderat mai vechi, dar foarte important pentru cercetarea antichităţilor şi istoria românilor, reluarea investigaţiilor de la castrul roman de la Drajna de Sus, posibil vechea Ramidava dacică, începute în 1992 şi continuate până în 1996.

Situl arheologic prezintă o importanţă deosebită atât pentru configuraţia istorică a nordului Munteniei cât şi pentru istoria românilor la începuturile sale, anume sinteza daco­română pe teritoriul României. Este un obiectiv care va face sigur includerea lui, ca exemplu, în manualele şcolare.

Lucrările fiind începute în anul 2011, conducerea de atunci a Muzeului Judeţean, înţelegând importanţa covârşitoare a acestui obiectiv, cel mai mai mare şi bogat în descoperiri de pe valea râurilor Teleajen şi Drajna, a sprijinit cu entuziasm, devotament şi putere de înţelegere, material şi moral, atât desfăşurarea cercetărilor extinse cât şi comunicarea rezultatelor obţinute atât în ţară cât şi în străinătate. O sesiune internaţională specială (workshop) a fost dedicată în 2013 siturilor de acest tip, un accent deosebit fiind pus pe castrul de la Drajna de Sus.

Incepând însă cu anul 2014, o nouă conducere, reprezentată de manager Marinela Peneş, a încetat în mod arbitrar cercetările la castru. Pretextul era că lucrări de protecţie la praetorium (clădirea comandantului) sunt în curs şi alte intervenţii ar fi putut disturba aceste operaţii. Argumentele au fost si rămân false şi combătute încă de la început de membri ai colectivul de cercetare. Clădirea ce urma a fi protejată de mai sus numitele lucrări reprezintă, ca întindere (având aproximativ 900 m2) doar o mică parte din suprafaţa întreagă de aproape 4 ha a castrului. Acest fapt indica posibilitatea continuării cercetării arheologice în alte puncte de interes major (clădirea comandamentul militar – principia sau un eventual spital militar – valetudinarium indicate în scanările magnetometrice întreprinse în trecut) fără a incomoda operaţiunile de construcţie a elementelor de protecţie.

Secretele desfăşurării acestor lucrări rămân încă învăluite în mister dacă nu cumva alunecă spre domeniul penal.

o în calitate de director ştiinţific, Marínela Peneş a achiziţionat materiale de protecţie a unor părţi din suprafaţa cercetată, fără a înştiinţa colectivul, fără licitaţie, la preţuri exagerat de ridicate din banii alocaţi de Consiliul Judeţean;

o Sus numita, cu o pregătire precară în domeniul arheologiei şi istoriei romanilor, a petrecut un număr redus de zile de muncă pe şantier, deşi avea de rezolvat situaţii importante în puncte de lucru care îi fuseseră repartizate de şeful de şantier;

o M. P. a refuzat sistematic a pune la dispoziţia cercetătorilor, membri ai colectivului, materialele arheologice rezultate din săpături pentru a fi prelucrate. Chiar şi intervenţia Directorului Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti, Acad. Alexandru Vulpe, a rămas fără nici un răspuns;

o M. P. a avut în permanenţă o atitudine recalcitrantă, agresivă atât faţă de membrii colectivului cât şi faţă de muncitorii localnici angajaţi, ajungându-se la confruntări periculoase, observate şi aplanate de către membrii colectivului;

o Faţă de unii membri ai colectivului s-a manifestat adeseori fíe agresiv, prin vocabular, fie ca atitudine prin care a respins orice sugestie sau opinie.

o A refuzat in permanenţă dialogul cu membrii colectivului prezenţi în mod constant pe şantier (Mihail Zahariade, Lucian-Mircea Mureşan, Traían Dvorski) şi a ridicat obiecţii nejustificate la includerea unui alt cercetător calificat în colectiv, necesar de alb» 1 la volumul de muncă existent, Ioana Creţulescu, recomandată de întreaga sa activitate pe alte şantiere. Mai mult, în momentul care s-a pus problema atragerii în colectiv a unui specialist în ceramică romană de certă valoare internaţională, membru printre altele al colectivului ştiinţific al şantierului arheologic Pompeiopolis (Turcia), anume Andrei Opaiţ, această variantă a fost refuzată ferm de către M.P. spre stupoarea atât a echipei de la Drajna cât şi a mai sus numitului cercetător. Ca o încununare a dorinţei dnei M. P. de a sabota cercetarea de la Drajna de Sus, dr. Andrei Opaiţ a fost inclus în colectivul ştiinţific al altui şantier prahovean, şi anume castrul roman de la Mălăieşti.

o M. P. a avut o atitudine profund ostilă intervenţiilor repetate ale responsabilului de şantier, Prof. Dr. Mihail Zahariade, faţă de reluarea urgentă a săpăturilor şi lucrărilor de consolidare in situ a clădirii cercetate între 2011-2013.

o între 2014-2017 încercările repetate de dialog în scopul reluării cercetărilor la castrul de la Drajna de sus au rămas fără răspuns atât faţă de responsabilul de şantier cât şi faţă de Ministerul Culturii şi Comisia Naţională de Arheologie, cărora i-au fost trimise documentele necesare. (Irinel I.).

A
B

Actualitate

Războiul lansat anul trecut de Rusia are efecte serioase și asupra comunităților de etnici români

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

Pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina MAE e solicitat oficial să spună cîți etnici români au murit ori au fost răniți. Deputatul AUR Dan Tănasă a adresat, astfel, o interpelare către ministrul de Externe, Luminița Odobescu.

”În nordul Bucovinei şi Transcarpatia, aproape 400.000 de etnici români simt efectele unui război care se duce la peste 1.000 de kilometri depărtare. Și în Cernăuți, alarmele antiaeriene au sunat de mai multe ori pe zi, iar oamenii devin din ce în ce mai panicați, mai ales că foarte mulți au ajuns în orașul de lângă granița cu România ca refugiați. Războiul lansat anul trecut de Rusia are efecte serioase și asupra comunităților de etnici români zona Bugeacului” afirmă deputatul.
Tănasă vrea să știe, în consecință, dacă România are o statistică privind numărul de etnici români din Ucraina care au fost răniți, capturați sau au pierit în război și care este suportul oferit de către statul român pentru etnicii români din Ucraina în contextul războiului.

Citeste in continuare

Actualitate

Când și unde este recomandat să folosești hidroizolații lichide?

Publicat

pe

Într-un mediu supus provocărilor climatice și umidității constante, protejarea structurilor împotriva infiltrării apei devine esențială pentru menținerea durabilității și integrității acestora. Aici intervin hidroizolațiile lichide, tehnologii inovatoare care au captat atenția industriei construcțiilor datorită eficacității lor remarcabile în prevenirea problemelor cauzate de umezeală.

De la acoperișuri și terase, până la fundații și instalații industriale, aceste soluții impermeabile au transformat modul în care ne raportăm la protecția împotriva apei. Află din rândurile de mai jos când și unde este recomandat să le folosești!

Ce sunt hidroizolațiile lichide?

Hidroizolațiile lichide sunt materiale de acoperire utilizate pentru a crea o barieră impermeabilă pe suprafețele construcțiilor sau structurilor, împiedicând infiltrarea apei și protejând astfel împotriva deteriorării cauzate de umezeală. Acestea sunt denumite „lichide” deoarece se aplică sub formă de lichid și se transformă ulterior într-o membrană continuă și etanșă. Acestea sunt compuse adesea din polimeri modificați, precum poliuretanul sau bitumul modificat, care oferă o rezistență excelentă la apă și umiditate.

Caracteristicile hidroizolațiilor lichide sunt impresionante:

  • au capacitatea de a se lipi de aproape orice tip de suprafață, indiferent dacă este vorba de metal, beton, lemn sau plastic;
  • le aplici cu ușurință, fie prin pulverizare, vopsire sau cu ajutorul unei spatule;
  • le poți aplica în straturi succesive pentru a obține grosimea dorită;
  • previn apariția mucegaiului și a altor probleme asociate cu umezeala.

Alege-o și obține protecție optimă împotriva infiltrărilor de apă cu hidroizolația lichidă de la Mathaus!

Când este recomandat să folosești hidroizolații lichide?

Hidroizolațiile lichide sunt o soluție excelentă într-o varietate de situații de construcție. În cazul clădirilor noi, le poți utiliza pentru a asigura protecția împotriva infiltrărilor de apă încă din stadiul inițial al construcției, pentru a preveni apariția problemelor de umiditate și deteriorarea structurii clădirii.

De asemenea, hidroizolațiile lichide pot fi de mare ajutor în cazul clădirilor vechi, fiind utile pentru a remedia problemele de umiditate deja existente. Le poți aplica atât pentru protecția exteriorului, cât și a interiorului clădirii, contribuind la menținerea unui mediu sănătos și confortabil în interior.

Tipul de construcție care poate beneficia cel mai mult de hidroizolații lichide este cel al clădirilor cu fundații în zone cu nivel ridicat al apei subterane sau în zone cu umiditate ridicată. Acestea pot preveni infiltrarea apei în structură și pot asigura o protecție eficientă împotriva umidității.

Unde este recomandat să folosești hidroizolații lichide?

Hidroizolațiile lichide sunt extrem de eficiente în zonele cu umiditate ridicată, cum ar fi băile sau pivnițele. În astfel de zone, unde nivelul de umiditate poate fi constant ridicat, hidroizolațiile lichide oferă o barieră impermeabilă și durabilă împotriva apei. Astfel, se previne deteriorarea structurii și se asigură un mediu curat și igienic.

Balcoanele, terasele și acoperișurile sunt cele mai expuse zone la variațiile de temperatură și la precipitații. Hidroizolațiile lichide pot fi o soluție excelentă pentru a preveni deteriorarea acestora. Ele oferă o protecție eficientă împotriva pătrunderii apei și a altor elemente nocive, precum radiațiile UV sau schimbările de temperatură. Astfel, se prelungește durata de viață a acestor suprafețe și se minimizează nevoia de reparații și întreținere constantă.

În zonele cu trafic pietonal intens, cum ar fi coridoarele sau scările exterioare, hidroizolațiile lichide pot îmbunătăți rezistența la uzură și pot prelungi durata de viață a suprafețelor. Acestea oferă o protecție eficientă împotriva frecării și abraziunii cauzate de traficul intens.

În cazul clădirilor vechi, care pot avea probleme de etanșeitate datorită vechimii sau a calității materialelor folosite inițial, hidroizolațiile lichide pot fi o soluție eficientă pentru a preveni eventualele infiltrări de apă. Acestea pot reface bariera de protecție a structurii și pot preveni deteriorarea cauzată de apă. Astfel, hidroizolațiile lichide pot contribui la conservarea și întreținerea clădirilor vechi, protejându-le de efectele negative ale umidității și infiltrărilor de apă.

Sfaturi practice și recomandări în utilizarea hidroizolațiilor lichide

Iată câteva sfaturi practice și recomandări în utilizarea hidroizolațiilor lichide:

  1. Alege tipul de hidroizolație lichidă potrivit pentru cerințele specifice ale proiectului tău. Există o varietate de produse pe piață, fiecare având proprietăți și caracteristici diferite. Este important să ții cont de factori precum tipul de suprafață care trebuie hidroizolat, condițiile de mediu, precum și durabilitatea și rezistența dorită.
  2. Înainte de aplicarea hidroizolației lichide, este esențială o pregătire corespunzătoare a suprafeței. Aceasta trebuie să fie curată, uscată și netedă pentru a asigura o aderență bună a produsului. Trebuie să repari orice crăpături sau găuri, dar să îndepărtezi și eventualele pete de ulei sau grăsime.
  3. Aplică hidroizolația lichidă respectând instrucțiunile producătorului. De obicei, este necesară aplicarea a două sau trei straturi, cu timp de uscare între ele. Este important să asiguri o acoperire completă a suprafeței pentru a evita apariția punctelor slabe sau zonelor neprotejate.
  4. După aplicarea hidroizolației lichide, este recomandat să o verifici periodic pentru a evalua starea acesteia și a asigura o protecție eficientă pe termen lung. Trebuie să remediezi eventualele deteriorări sau probleme cât mai curând posibil pentru a preveni daune mai mari.

Deși hidroizolațiile lichide sunt deosebit de utile în protejarea diferitelor structuri împotriva apei, este esențial să le aplici în mod corect și în situațiile potrivite. Folosește informațiile din acest articol pentru a face alegerea potrivită și a-ți proteja investiția pe termen lung!

Citeste in continuare

Actualitate

PREVENIM CRIMINALITATEA CU BANI DIN VALORIFICAREA BUNURILOR CONFISCATE

Publicat

pe

De

Ministerul Justiției, condus de ministra liberală Alina Gorghiu – prin Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și în colaborare cu mediul asociativ de specialitate – va derula în următoarele luni o campanie de prevenire a criminalității, de protecție a victimelor și de educație juridică. Proiectul are o finanțare inițială de aproape 1,3 milioane lei, sumă ce va fi suplimentată din valorificarea bunurilor confiscate din procedurile judiciare penale.
Campania constă în asistență și protecție a victimelor infracțiunilor (inclusiv în situații de urgență), măsuri de prevenire a criminalității și cursuri de educație juridică. Beneficiarii principali sunt victime ale infracțiunilor, persoane aflate în situații de risc sau de vulnerabilitate la criminalitate și copii cu vârsta între 10-17 ani din zone expuse infracționalității.
Prin această campanie, produsele provenite din fărădelegi sunt reutilizate într-un scopuri benefice societății, precum înlăturarea efectelor negative ale criminalității asupra victimelor și prevenirea infracționalității în rândul celor foarte tineri.
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Sistemul penitenciar zguduit din temelii datorita abuzurilor directorului general al A.N.P

Sindicatele reprezentative și-au dat mâna și atacă pe toate fronturile. Sistemul penitenciar zguduit din temelii!  Polițiștii din penitenciarele Târgșor...

Exclusiv2 zile ago

Profit curat: peste cinci milioane de lei anul trecut, din alimente expirate, rugină și lipsă de igienă la fițe în Herăstrău

Ce tupeu are celebrul Pescobar! Taverna Racilor, închisă după ce a ”plouat” cu amenzi. Pe toate le-a ignorat, iar acum...

Exclusiv2 zile ago

Minți „luminate” de întunericul provocat de scurtcircuitul neuronal!/Trăiască abuzurile, trăiască abuzatorii

S-a scurs aproape un an de când agentul de poliție Cănărău Ioan a fost abuzat chiar în sediul Poliției Roman...

Exclusiv3 zile ago

Cat costa ascunderea unei hotarari de guvern care reglementa diurna pentru politistii si jandarmii trimisi in misiuni internationale?

Va este cunoscut subiectul ascunderii HG 1086/2004 ( emisa de guvernul Nastase, nesecreta, nepublicata), de catre MAI, politistilor si jandarmilor...

Exclusiv4 zile ago

Cam atata se poate face, cand te confrunti cu rechini in roba de magistrat

Ce concluzii se pot trage din lectura acestui articol luju? .luju.ro/tentativa-de-compromitere-a-judecatorului-nicolescu-ij-a-finalizat-verificarile-in-cazul-politistului-dga-care-acuza-ca-ar-fi-fost-jignit-si-intimidat-de-judecatorul-iccj-alin-nicolescu-la-un-examen-atitudinea-necorespunzatoare-a-studentului-care-pentru-a?fbclid=IwAR0rNx0rRy2YsCSLC1z1PWvzCVdyGUXAliNodW-Z2l20htuTAS4kofJxVKg Pai una evidenta ar fi ca Inspectia Judiciara este...

Exclusiv4 zile ago

Imediat după moartea Sharei, polițiștii din Dumbrava Roșie, intenționat sau nu, au compromis grav ancheta

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat duminică seară, că a trimis Corpul de Control la IPJ Neamț. Corpul de...

Exclusiv4 zile ago

Ce impact vor avea măsurile de austeritate asupra polițiștilor?

– tăierea sporului pentru munca prestată în weekend și în sărbători legale (minus 300 -1000 lei); – eliminarea plății pentru...

Exclusiv4 zile ago

A patra federație din sistemul penitenciar intră in joc și toate cele 4 federații din sistemul penitenciar sunt de azi in actiune/proteste

Oamenii simpli ,care nu respectă legile, sunt trași la răspundere și plătesc pentru asta, guvernanții care nu iși respectă propriile...

Exclusiv6 zile ago

Un nou scandal in IPJ Prahova a izbucnit si a ajuns pe masa ministrului si a organelor de cercetare penala

La IPJ Prahova lucrurile s-au cam imputit si politistii corupti care au sustinut o grupare de criminalitate economico-financiara organizata ar fi trebuit s-o...

Exclusiv6 zile ago

Directorul medical din cadrul Penitenciarului Spital Rahova a schimbat halatul medical cu cel de abuzator

Debandada din Penitenciarul Spital Rahova După ce tolerează tratamentele inumane și degradante, furturile, absențele de la serviciu și întârzierile repetate...

Exclusivo săptămână ago

Panica in IPJ Prahova

”Capitan la 15 ani” a facut furori printre fostii colegi care s-au grabit sa isi piteasca pistoalele si lucrurile de...

Exclusivo săptămână ago

Ploieștiul este un oraș eșuat unde functiile de conducere din administratia locala se negociaza ca la piata si se stabilesc pe la „gratare”

Ploieștiul sub mandatul PSD-istului Andrei Volosevici a devenit un oras problema ce figurează la multe capitole pe ultimele locuri în...

Exclusivo săptămână ago

CCR continua seria amanarilor privind judecata exceptiei de neconstitutionalitate a OUG 59/2017 ( prin care s-a stabilit limitarea pensiei nete la nivelul mediei salariilor/soldelor nete)!

Termen nou, 21.09.2023. Amanarea asta nesfarsita a judecatii exceptiei OUG 59/2017 este o situatie nemaivazuta vreodata in istoria CCR si...

Exclusivo săptămână ago

Cum rămâne cu ,,nu încercăm să îl absolvim de rigorile legii”? Și cu ,,nu încercăm să îl ferim de răspunderea pentru faptele sale”?

Mai tineti minte prima reactie (cu intarziere) a familiei criminalului de la 2 Mai, si ceea va scriam atunci –...

Exclusivo săptămână ago

Numirile politice făcute de Bogdan Despescu au distrus Poliția Română/”-Tu știi cine sunt eu? Sunt „moșul” (nașul) lui…”

V-ați întreba cine sunt cei din fotografie și ce legătură există între ei. Păi, cel tinerel este Robert Popa îl...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!