Connect with us

Featured

În Res Gestae Divi Augusti se menționează contextul și motivul ridicării monumentului

Publicat

pe

Ara Pacis sau Altarul Păcii reprezintă unul dintre cele mai importante monumente din epoca lui Augustus. După întoarcerea triumfală a lui Augustus din campania desfășurată în Gallia și Hispania, Senatul a votat – în anul 13 î.Hr. –  realizarea unui altar pentru a comemora pacea stabilită de Augustus în Imperiu. Monumentul păcii a fost ridicat în anul 9 î.Hr.

În Res Gestae Divi Augusti se menționează contextul și motivul ridicării monumentului. La întoarcerea lui Augustus din Spania și Gallia, după operațiuni victorioase, restabilind legea și ordinea, Senatul a votat, în timpul consulatului lui Tiberius Nero și Publius Quintilius, în onoarea întoarcerii împăratului, ca un altar al păcii să fie consacrat în apropiere de Câmpul lui Marte și ca pe acest altar magistrații, preoții și Virginele Vestale să facă un sacrificiu anual.

Primul împărat roman Augustus Octavian Caesar, născut în anul 62 î.Hr. la Roma fiind nepotul lui Caesar, a pus capăt unei perioade de războaie civile stabilind pacea internă. După această perioadă de conflict intern – asasinarea lui Caesar, război civil – Augustus a stabilit Pax Romana. Acest concept  exprima o unitate a sistemului de valori politice și cultural-religioase în Imperiu și se referea la: pace, ordine, civilizație, prosperitate, respectul persoanei și proprietății, toate opuse haosului, „barbariei“ și războiului.

Împărații romani au patronat apariția și dezvoltarea ideologiei imperiale. În această ideologie conceptul de Pax Romana a ocupat un loc important. Pacea romană era asociată personalității împăratului și strălucirii Romei Eterne. Astfel împăratul era garantul păcii. Începând cu Augustus, Pax Romana a devenit un subiect favorit al artei oficiale. Augustus favoriza consolidarea imperiului și nu extinderea lui. O dovadă în acest sens este faptul că Augustus a preferat să apară pe monumentele sale ca ,,prinț al păcii” mai mult decât ca erou militar.

După ce a pus capăt conflictului intern, Augustus a introdus o nouă formă de guvernare: principatul sau imperiul, în care puterea era concentrată în mâinile sale. Deși a redat drepturile Senatului, în realitate el deținea puterea. Aparent puterea se împărțea între Senat și principe, care poartă titlul de princeps senatus. Augustus era comandant suprem al armatei, consul și tribun al poporului, pater patriae, precum și pontifex maximus. De asemenea, împăratul deținea și titlul de Augustus, titlu care îi conferea o autoritate deosebită, acesta reprezentându-se ca fiu al zeilor. Astfel Augustus deținea întreaga putere.

Augustus a înălțat edificii publice mărețe. Este bine cunoscut faptul că Suetonius spunea despre Augustus că se lăuda afirmând că a găsit Roma un oraș din cărămidă și a lăsat un oraș din marmură, un oraș imperial.

Principalele teme ale propagandei lui Augustus menite să celebreze Pax Augusta erau restabilirea ordinii politice și capacitatea Romei de a menține pacea. În acest scop a fost ridicat Ara Pacis. Altarul păcii era reprodus și pe monede.

În antichitate, altarul se afla la 300 m sud-est de mausoleu. Monumentul era construit pe un podium de marmură și era înconjurat de o incintă, care avea înălțimea de 3-4 m. Zidul de incintă includea două porți: la vest și la est. În vest se afla o scară de acces pentru sacerdoți. În partea de est, accesul nu se făcea pe scări. Acesta era destinat celor care urmau a fi jertfiți. Ambele fețe ale altarului erau decorate cu sculpturi. În mijlocul monumentului se afla altarul.

Începând cu secolul al XVI –lea au fost găsite părți din monument. Reintegrarea pieselor a fost posibilă abia în 1938.

Altarul păcii are semnificații atât politice cât și religioase. Acesta denotă scopuri propagandistice. Monumentul păcii se afla în relație cu Forul. Forul lui Augustus îl prezenta pe împărat ca un continuator al lui Romulus, al regilor Albei și Romei, dar și al figurilor proeminente din perioada Republicii. În timp ce prin monumentul păcii se sugerează pacea, ordinea, civilizația, prosperitatea din timpul lui Augustus.

Reliefurile cuprindeau motive florale și volute vegetale. Elementele decorative sunt remarcabile. Sunt prezente 50 de specii de plante. Acestea sunt foarte bine realizate, par naturale.

Printre aceste specii de plante apare și Allium sativum a cărei denumire provine, probabil, de  la celticul all (fierbinte) cu referire la gustul său. Epitetul specific provine de la prescurtarea cuvântului latin seminativum – ce poate fi cultivat. Allium sativum este o plantă perenă ierboasă al cărei bulb e împărțit în 8-10 segmente înfășurate în tunici aride pentru a forma ,,capul”cepei. Această specie era cunoscută în antichitate pentru proprietățile sale terapeutice și magice. Romanii o considerau o plantă medicinală folositoare pentru toate otrăvurile. Reprezentarea sa pe Altarul Păcii ar putea semnifica faptul că Augustus a instaurat ordinea și civilizația ca leac împotriva haosului, războiului, conflictului – toate acestea văzute ca niște otrăvuri dăunătoare Păcii Romane.

Cyclamen provine de la cuvântul grecesc kyklos (cerc). Aceasta este o plantă perenă ierboasă. Pliniu o citează ca un fel de amuletă plantată în grădini cu rol împăciuitor, cu rolul de a proteja casele de mușcături de șerpi. Din nou apare ideea că Augustus a pus capăt dezordinii, conflictului și a adus pacea.

Crocus sativus – în greacă krokos (filament) – este o plantă bulboasă fără tulpină. Semnificația prezenței sale pe Altarul Păcii e vastă, cea mai posibilă fiind speranța în prosperitate și sănătate.

O altă plantă reprezentată pe monumentul păcii este Alcea. Denumirea sa provine de la cuvântul latin alkaia. De la acest cuvânt derivă alceome denumire ce se referă la proprietățile medicinale ale plantei.

Alte plante reprezentate sunt: alchemilla, bryonia, centaurea.

Monumentul păcii cuprinde reprezentări ale naturii ce arată afinități neașteptate între formele de animal și plantă. Cu toate acestea, reprezentările sugerează convergențe ce se potrivesc perfect în știința și filosofia antică.

Bogăția elementelor vegetale alese și dispunerea lor precisă scot în evidență faptul că elementele nu joacă doar un rol ornamental ci că, în același timp, sunt instrumentele unei intenții simbolico-alegorice legată de un manifest politic al Imperiului în devenire. Augustus se adresează supușilor prin intermediul naturii. Prin reprezentarea plantelor și dispunerea lor precisă se sugerează citirea mesajului lui Augustus: a unei noi prosperități într-un proces de renaștere. Acestă prosperitate e posibilă datorită păcii.

Trecutul și prezentul se împletesc în mod original. Scene precum sacrificiul lui Enea se referă la originile Romei. Asemenea poemului Eneida lui Vergiliu, ce prezintă întâmplările din călătoria prințului Enea, imaginea consacră originea ilustră a poporului roman.

Pe Altarul Păcii apar și reprezentări abstracte. De asemenea, apar forme de animale, de păsări. Cele patru extremități ale altarului sunt decorate de grifoni.

Figurile alegorice sunt și ele prezente. Este reliefată Pacea sau Tellus Mater ori Roma. Aceasta este reprezentată așezată pe o stâncă având la picioare un curs de apă, care irigă o câmpie unde stau culcați o vacă și o oaie (la picioarele personajului principal). Doi copii îi oferă mâncare. În partea stângă și în dreapta apar două figuri mitologice: pământul și marea. Scena este un simbol al fertilității și al bogăției epocii lui Augustus.

În scena procesiunii defilează familia imperială, senatorii și alți demnitari, precum și preoți. În această scenă apare reprezentat Augustus însuși, care merge în fruntea unui alai urmat de patru flamines. Augustus e în veșmintele de Princeps. Acesta apare în același plan cu ceilalți demnitari, nu este izolat.

De asemenea este reprezentat și Agrippa în veșmânt de sacrificator. De toga lui se agață un copil, probabil unul dintre fiii lui Agrippa și ai Iuliei. Sunt reprezentați și fiica lui Augustus, Tiberiu și Drusus.

Istoricii nu sunt foarte siguri despre ce eveniment este vorba. O variantă e aceea că scena reprezintă procesiunea ce a avut loc în 4 iulie anul 13 î.Hr.

Stilul de prezentare al scenei pare inspirat de prototipuri grecești. Reprezentarea de pe altarul roman este, totuși, diferită de scenele ce decorau altarele comemorative ale grecilor.  E interesant de făcut o comparație între cele două tipuri: scenele de pe altarele comemorative ale grecilor figurile nu par să reprezinte pe cineva, în schimb scena cu procesiunea de pe Altarul Păcii cuprinde personaje ce nu pot fi identificate sigur, un lucru este clar: aceste figuri reprezintă individualități, apar figuri deosebite, particulare.

O altă specificitate a acestei scene sunt copiii. Evenimentul care este prezentat e o procesiune, deci un eveniment formal, la care totuși participă copiii. Ei reprezintă continuitatea familiei imperiale. Aceștia fac ceea ce sunt obișnuiți ei să facă: nu sunt întotdeauna atenți. Par mai îngrijorați să nu se piardă decât de evenimentul la care iau parte. În privința acesui aspect există, de asemenea, mai multe interpretări. Una dintre acestea e aceea că Augustus, îngrijorat de scăderea numărului nașterilor, încuraja căsătoria și nașterea.

Ara Pacis este, așadar, un monument al propagandei lui Augustus menit să sublinieze măreția, abundența, bogăția imperiului în fruntea căruia se afla acesta, dar și ordinea politică și capacitatea Romei de a menține pacea. Prosperitatea e posibilă numai datorită păcii.

(Tudora Niculae)

BIBLIOGRAFIE: 

 

  1. Caneva, Giulia, Il codice botanico di Augusto. Roma – Ara Pacis, parlare al popolo attraverso le immagini della natura, Editura Gandemi, Roma, 2010.
  2. Cizek, Eugen, Istoria Romei, Editura Paideia, București, 2002.
  3. Hollingsworth, Mary, Arta în istoria umanității, Editura Rao, București, 2004.
  4. Janson, H., W.,  A History of Art, Editura Prentice Hall, New Jersey, 1991.
  5. http://smarthistory.khanacademy.org/ara-pacis.html (accesat 21.12.2012).
  6. http://ro.wikipedia.org/wiki/Pax_Romana (accesat 10.01.2013).

 

 

Exclusiv

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Publicat

pe

De

Acțiuni de amploare 

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri asigurătorii de peste 44 de milioane de lei. Au fost puse în aplicare 129 de mandate de percheziție domiciliară și 36 de mandate de aducere, dispunându-se măsuri preventive față de 18 persoane. Bunuri indisponibilizate includ bijuterii, țigarete, tutun, alcool, bani și produse alimentare, cu o valoare totală estimată la peste 45 de milioane de lei.

Exemple de acțiuni:

1. Dosar de corupere a alegătorilor (20 martie 2025): 17 percheziții domiciliare în București și nouă județe. Acțiunea a vizat documentarea activității infracționale a unor persoane suspectate de corupere a alegătorilor, cu participarea a numeroase unități de poliție și a Institutului Național de Criminalistică.

2. Dosar de delapidare (14 martie 2025): 15 percheziții domiciliare în Cernavodă și Hârșova, la sediul unei societăți comerciale și la domiciliile a 11 persoane. Cercetările au vizat un director general și directorul economic, suspectați de delapidare prin însușirea unor avansuri salariale și întocmirea unor documente fictive. Au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile, un laptop și 2.000 de euro (instituită măsura asigurătorie a sechestrului).

3. Dosar de infracțiuni silvice (20 martie 2025): 11 percheziții domiciliare în Dumitra și Tărpiu. Un pădurar a fost reținut pentru 24 de ore, apoi plasat sub arest la domiciliu, fiind suspectat de tăiere ilegală de arbori și falsificarea documentelor. Alte 16 persoane au fost aduse la audieri, iar 3 au fost plasate sub control judiciar. Au fost ridicate motoferăstraie, telefoane mobile și identificate mijloace de transport implicate în infracțiuni. Prejudiciul estimat este de aproximativ 55.000 de lei.

Cercetările continuă în toate cele trei cazuri, sub coordonarea procurorilor. (Sava N.).

Citeste in continuare

Featured

Violența domestică în România: Date statistice din primele două luni ale anului 2025

Publicat

pe

De

Scădere a infracțiunilor, dar persistența fenomenului

În primele două luni ale anului 2025, Poliția Română a înregistrat o scădere cu 13,4% a faptelor penale legate de violența domestică față de aceeași perioadă a anului 2024 (de la 9.272 la 8.026 de fapte). Scăderi s-au înregistrat la lovire sau alte violențe, amenințări și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii. Cele mai frecvente infracțiuni rămân lovirea sau alte violențe (57%) și amenințarea (12%), reprezentând peste 69% din total.

Măsuri de protecție și intervenție

Poliția a emis 1.752 de ordine de protecție provizorii, dintre care 675 au fost confirmate de instanțe. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 19.257 de intervenții în cazuri de violență domestică (9.563 urban, 9.694 rural). Instanțele au emis 1.972 de ordine de protecție, inclusiv cele 675 provenite din ordine provizorii. Au fost sesizate 860 de infracțiuni legate de nerespectarea ordinelor de protecție, dintre care 102 pentru nerespectarea ordinelor de protecție provizorii.

Aplicarea unor măsuri suplimentare

Măsura obligării agresorului de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere a fost aplicată în 317 situații. În 1.188 de cazuri, victimele au refuzat această măsură. Poliția Română subliniază importanța prevenirii și combaterii violenței domestice ca o prioritate, menționând eforturile de îmbunătățire a mecanismelor de lucru pentru protecția victimelor și tragerea la răspundere a agresorilor.

Citeste in continuare

Anchete

Poliția Română readuce în țară cinci persoane urmărite internațional

Publicat

pe

De

Operațiune de transfer din Italia și Franța

Poliția Română a transferat în țară cinci persoane aflate sub mandate de executare a pedepselor privative de libertate sau mandate de arestare preventivă. Operațiunea a implicat transferuri din Italia și Franța.

Detalii despre persoanele transferate

  • Un bărbat de 45 de ani din Galați: Urmărit pentru lipsire de libertate ilegală (mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Sectorului 1). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 33 de ani din Mureș: Urmărit pentru trafic de droguri de risc (mandat de executare a pedepsei de 4 ani și 6 luni emis de Tribunalul Mureș). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 23 de ani din Vaslui: Urmărit pentru tâlhărie (mandat de executare a pedepsei de 3 ani emis de Judecătoria Huși). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 52 de ani din Mehedinți: Urmărit pentru infracțiuni la regimul rutier (mandat de executare a pedepsei de 1 an, 11 luni și 10 zile emis de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 60 de ani din Dolj: Urmărit pentru lovire sau alte violențe (mandat de executare a pedepsei de 1 an emis de Judecătoria Băilești). Transferat din Franța.

Executarea mandatelor

Toate cele cinci persoane au fost introduse în unități de detenție pentru executarea mandatelor emise. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv2 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv2 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Exclusiv3 zile ago

Scandal la IPJ Mehedinți: Șef amendat, subalterni hărțuiți

Un comisar-șef amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație declanșează un val de intimidare și hărțuire în cadrul IPJ Mehedinți. Sindicatul...

Exclusiv3 zile ago

Guvernul vrea să evite procesele privind salariile personalului din sistemul public de apărare, ordine publică și securitate

Un proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Consiliul Economic și Social la 20.03.2025, urmărește plata diferențelor salariale restante pentru...

Exclusiv3 zile ago

Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare

Dezvăluirile privind cheltuielile exorbitante ale ANP încep să prindă contur. În timp ce angajații din penitenciare se confruntă zilnic cu...

Exclusiv4 zile ago

Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr

Escrocheria imobiliară de milioane: O rețea de corupție la nivel inalt dezvăluită de Incisiv de Prahova Un act notarial fără...

Exclusiv4 zile ago

Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director adjunct economico-administrativ în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) este marcat de suspiciuni privind...

Exclusiv4 zile ago

Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET

Balada Prahoveană: Un cântec de porci, lemn, și mașini BBC Sunetul fanfarei se estompează, înlocuit de grunțâitul porcilor și scârțâitul...

Exclusiv4 zile ago

Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi

Un incident recent petrecut la Penitenciarul Botoșani scoate la iveală o problemă gravă de comportament și lipsă de disciplină în...

Exclusiv5 zile ago

Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor

Analiză critică a situației din sistemul penitenciar românesc Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a publicat o analiză...

Exclusiv5 zile ago

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar

Angajament pentru condiții îmbunătățite de detenție și muncă Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Deva, marcând...

Exclusiv5 zile ago

Sporuri salariale la MAI: SPR Diamantul acuză lipsă de transparență și interpretare abuzivă a legii

Vitalie Josanu denunță risipă de fonduri publice și responsabilitatea conducerii MAI Președintele SPR Diamantul, Vitalie Josanu, denunță nereguli grave în...

Exclusiv5 zile ago

Deficiențe grave în supravegherea privării de libertate în București

Probleme sistemice în penitenciare Un raport recent al Inspecției Judiciare scoate la lumină o serie de deficiențe alarmante în activitatea...

Exclusiv6 zile ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv