Featured
În Res Gestae Divi Augusti se menționează contextul și motivul ridicării monumentului

Ara Pacis sau Altarul Păcii reprezintă unul dintre cele mai importante monumente din epoca lui Augustus. După întoarcerea triumfală a lui Augustus din campania desfășurată în Gallia și Hispania, Senatul a votat – în anul 13 î.Hr. – realizarea unui altar pentru a comemora pacea stabilită de Augustus în Imperiu. Monumentul păcii a fost ridicat în anul 9 î.Hr.
În Res Gestae Divi Augusti se menționează contextul și motivul ridicării monumentului. La întoarcerea lui Augustus din Spania și Gallia, după operațiuni victorioase, restabilind legea și ordinea, Senatul a votat, în timpul consulatului lui Tiberius Nero și Publius Quintilius, în onoarea întoarcerii împăratului, ca un altar al păcii să fie consacrat în apropiere de Câmpul lui Marte și ca pe acest altar magistrații, preoții și Virginele Vestale să facă un sacrificiu anual.
Primul împărat roman Augustus Octavian Caesar, născut în anul 62 î.Hr. la Roma fiind nepotul lui Caesar, a pus capăt unei perioade de războaie civile stabilind pacea internă. După această perioadă de conflict intern – asasinarea lui Caesar, război civil – Augustus a stabilit Pax Romana. Acest concept exprima o unitate a sistemului de valori politice și cultural-religioase în Imperiu și se referea la: pace, ordine, civilizație, prosperitate, respectul persoanei și proprietății, toate opuse haosului, „barbariei“ și războiului.
Împărații romani au patronat apariția și dezvoltarea ideologiei imperiale. În această ideologie conceptul de Pax Romana a ocupat un loc important. Pacea romană era asociată personalității împăratului și strălucirii Romei Eterne. Astfel împăratul era garantul păcii. Începând cu Augustus, Pax Romana a devenit un subiect favorit al artei oficiale. Augustus favoriza consolidarea imperiului și nu extinderea lui. O dovadă în acest sens este faptul că Augustus a preferat să apară pe monumentele sale ca ,,prinț al păcii” mai mult decât ca erou militar.
După ce a pus capăt conflictului intern, Augustus a introdus o nouă formă de guvernare: principatul sau imperiul, în care puterea era concentrată în mâinile sale. Deși a redat drepturile Senatului, în realitate el deținea puterea. Aparent puterea se împărțea între Senat și principe, care poartă titlul de princeps senatus. Augustus era comandant suprem al armatei, consul și tribun al poporului, pater patriae, precum și pontifex maximus. De asemenea, împăratul deținea și titlul de Augustus, titlu care îi conferea o autoritate deosebită, acesta reprezentându-se ca fiu al zeilor. Astfel Augustus deținea întreaga putere.
Augustus a înălțat edificii publice mărețe. Este bine cunoscut faptul că Suetonius spunea despre Augustus că se lăuda afirmând că a găsit Roma un oraș din cărămidă și a lăsat un oraș din marmură, un oraș imperial.
Principalele teme ale propagandei lui Augustus menite să celebreze Pax Augusta erau restabilirea ordinii politice și capacitatea Romei de a menține pacea. În acest scop a fost ridicat Ara Pacis. Altarul păcii era reprodus și pe monede.
În antichitate, altarul se afla la 300 m sud-est de mausoleu. Monumentul era construit pe un podium de marmură și era înconjurat de o incintă, care avea înălțimea de 3-4 m. Zidul de incintă includea două porți: la vest și la est. În vest se afla o scară de acces pentru sacerdoți. În partea de est, accesul nu se făcea pe scări. Acesta era destinat celor care urmau a fi jertfiți. Ambele fețe ale altarului erau decorate cu sculpturi. În mijlocul monumentului se afla altarul.
Începând cu secolul al XVI –lea au fost găsite părți din monument. Reintegrarea pieselor a fost posibilă abia în 1938.
Altarul păcii are semnificații atât politice cât și religioase. Acesta denotă scopuri propagandistice. Monumentul păcii se afla în relație cu Forul. Forul lui Augustus îl prezenta pe împărat ca un continuator al lui Romulus, al regilor Albei și Romei, dar și al figurilor proeminente din perioada Republicii. În timp ce prin monumentul păcii se sugerează pacea, ordinea, civilizația, prosperitatea din timpul lui Augustus.
Reliefurile cuprindeau motive florale și volute vegetale. Elementele decorative sunt remarcabile. Sunt prezente 50 de specii de plante. Acestea sunt foarte bine realizate, par naturale.
Printre aceste specii de plante apare și Allium sativum a cărei denumire provine, probabil, de la celticul all (fierbinte) cu referire la gustul său. Epitetul specific provine de la prescurtarea cuvântului latin seminativum – ce poate fi cultivat. Allium sativum este o plantă perenă ierboasă al cărei bulb e împărțit în 8-10 segmente înfășurate în tunici aride pentru a forma ,,capul”cepei. Această specie era cunoscută în antichitate pentru proprietățile sale terapeutice și magice. Romanii o considerau o plantă medicinală folositoare pentru toate otrăvurile. Reprezentarea sa pe Altarul Păcii ar putea semnifica faptul că Augustus a instaurat ordinea și civilizația ca leac împotriva haosului, războiului, conflictului – toate acestea văzute ca niște otrăvuri dăunătoare Păcii Romane.
Cyclamen provine de la cuvântul grecesc kyklos (cerc). Aceasta este o plantă perenă ierboasă. Pliniu o citează ca un fel de amuletă plantată în grădini cu rol împăciuitor, cu rolul de a proteja casele de mușcături de șerpi. Din nou apare ideea că Augustus a pus capăt dezordinii, conflictului și a adus pacea.
Crocus sativus – în greacă krokos (filament) – este o plantă bulboasă fără tulpină. Semnificația prezenței sale pe Altarul Păcii e vastă, cea mai posibilă fiind speranța în prosperitate și sănătate.
O altă plantă reprezentată pe monumentul păcii este Alcea. Denumirea sa provine de la cuvântul latin alkaia. De la acest cuvânt derivă alceome denumire ce se referă la proprietățile medicinale ale plantei.
Alte plante reprezentate sunt: alchemilla, bryonia, centaurea.
Monumentul păcii cuprinde reprezentări ale naturii ce arată afinități neașteptate între formele de animal și plantă. Cu toate acestea, reprezentările sugerează convergențe ce se potrivesc perfect în știința și filosofia antică.
Bogăția elementelor vegetale alese și dispunerea lor precisă scot în evidență faptul că elementele nu joacă doar un rol ornamental ci că, în același timp, sunt instrumentele unei intenții simbolico-alegorice legată de un manifest politic al Imperiului în devenire. Augustus se adresează supușilor prin intermediul naturii. Prin reprezentarea plantelor și dispunerea lor precisă se sugerează citirea mesajului lui Augustus: a unei noi prosperități într-un proces de renaștere. Acestă prosperitate e posibilă datorită păcii.
Trecutul și prezentul se împletesc în mod original. Scene precum sacrificiul lui Enea se referă la originile Romei. Asemenea poemului Eneida lui Vergiliu, ce prezintă întâmplările din călătoria prințului Enea, imaginea consacră originea ilustră a poporului roman.
Pe Altarul Păcii apar și reprezentări abstracte. De asemenea, apar forme de animale, de păsări. Cele patru extremități ale altarului sunt decorate de grifoni.
Figurile alegorice sunt și ele prezente. Este reliefată Pacea sau Tellus Mater ori Roma. Aceasta este reprezentată așezată pe o stâncă având la picioare un curs de apă, care irigă o câmpie unde stau culcați o vacă și o oaie (la picioarele personajului principal). Doi copii îi oferă mâncare. În partea stângă și în dreapta apar două figuri mitologice: pământul și marea. Scena este un simbol al fertilității și al bogăției epocii lui Augustus.
În scena procesiunii defilează familia imperială, senatorii și alți demnitari, precum și preoți. În această scenă apare reprezentat Augustus însuși, care merge în fruntea unui alai urmat de patru flamines. Augustus e în veșmintele de Princeps. Acesta apare în același plan cu ceilalți demnitari, nu este izolat.
De asemenea este reprezentat și Agrippa în veșmânt de sacrificator. De toga lui se agață un copil, probabil unul dintre fiii lui Agrippa și ai Iuliei. Sunt reprezentați și fiica lui Augustus, Tiberiu și Drusus.
Istoricii nu sunt foarte siguri despre ce eveniment este vorba. O variantă e aceea că scena reprezintă procesiunea ce a avut loc în 4 iulie anul 13 î.Hr.
Stilul de prezentare al scenei pare inspirat de prototipuri grecești. Reprezentarea de pe altarul roman este, totuși, diferită de scenele ce decorau altarele comemorative ale grecilor. E interesant de făcut o comparație între cele două tipuri: scenele de pe altarele comemorative ale grecilor figurile nu par să reprezinte pe cineva, în schimb scena cu procesiunea de pe Altarul Păcii cuprinde personaje ce nu pot fi identificate sigur, un lucru este clar: aceste figuri reprezintă individualități, apar figuri deosebite, particulare.
O altă specificitate a acestei scene sunt copiii. Evenimentul care este prezentat e o procesiune, deci un eveniment formal, la care totuși participă copiii. Ei reprezintă continuitatea familiei imperiale. Aceștia fac ceea ce sunt obișnuiți ei să facă: nu sunt întotdeauna atenți. Par mai îngrijorați să nu se piardă decât de evenimentul la care iau parte. În privința acesui aspect există, de asemenea, mai multe interpretări. Una dintre acestea e aceea că Augustus, îngrijorat de scăderea numărului nașterilor, încuraja căsătoria și nașterea.
Ara Pacis este, așadar, un monument al propagandei lui Augustus menit să sublinieze măreția, abundența, bogăția imperiului în fruntea căruia se afla acesta, dar și ordinea politică și capacitatea Romei de a menține pacea. Prosperitatea e posibilă numai datorită păcii.
(Tudora Niculae)
BIBLIOGRAFIE:
- Caneva, Giulia, Il codice botanico di Augusto. Roma – Ara Pacis, parlare al popolo attraverso le immagini della natura, Editura Gandemi, Roma, 2010.
- Cizek, Eugen, Istoria Romei, Editura Paideia, București, 2002.
- Hollingsworth, Mary, Arta în istoria umanității, Editura Rao, București, 2004.
- Janson, H., W., A History of Art, Editura Prentice Hall, New Jersey, 1991.
- http://smarthistory.khanacademy.org/ara-pacis.html (accesat 21.12.2012).
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Pax_Romana (accesat 10.01.2013).
Exclusiv
Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor

Featured
Unde se situeaza acest guvernator fata de varsta medie a guvernatorilor BNR din ultimii 33 de ani?/,,Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”

Simtindu-ma inspirat de un articol citit foarte recent, despre vârsta politicienilor (Președintele SUA – Joe Biden, la 81 de anișori este mult peste media de vârstă a celor 46 de Președinți ai SUA de până acum, care se situează la 55 de ani, sunt curios dacă știe cineva care este vârsta medie a guvernatorilor Băncii Naționale a României de după 1990 și unde se plasează actualul guvernator BNR față de această medie, se intreaba analistul economic Radu Teodor Soviani.
Mugur Isărescu: ,,cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”.
Dar cine ar trebui să aibă grijă de cei care sunt acolo să supravegheze ca băncile să nu fie spoliate prin împrumuturi acordate pe rețele mafiote, și apoi la rândul lor să spolieze populația și companiile, prin majorări de dobândă nesustenabile, urmare a cartelurilor bancare? Pe ei, care urmăresc strict interesele acționarilor privați ai băncilor comerciale, în contra intereselor generale ale economiei, cine ar trebui să îi aibă în grijă? Declarațiile din data de 14 septembrie 2023. (Cristina T.).
Featured
România se face preș în fața străinilor și în cazul eolienelor offshore

Forma consolidată a proiectului de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore nu a făcut decât să întărească drepturile concesionarilor. Astfel, companiile străine vor avea mai multe drepturi decât proprietarii români, aceștia din urmă având obligația de a se supune oricăror măsuri care vizează ocuparea terenurilor, desființarea culturilor sau strămutarea imobilelor, deoarece investițiile în centralele eoliene offshore au fost considerate de Guvern de utilitate publică.
Când am semnalat prima oară neregulile proiectului de lege privind centralele eoliene offshore, în ce privește limitarea drepturilor de proprietate pentru cetățenii români, băieții de la factual.ro, ăia de au introdus cenzura oficială pe facebook, au sărit ca arși, blocând distribuirea materialului. Argumentele lor au fost cel puțin puerile, de genul că legea este încă în fază de proiect și că da, își pierd românii proprietățile în fața companiilor străine, dar așa se întâmplă și cu exproprierile la construcția de autostrăzi.
Doar o observație am, chiar pentru Guvern. Utilitatea publică nu are cum să vină dintr-o investiție privată și, în acest caz, chiar din afara țării. Faptul că se va produce, cândva, energie electrică din eolienele montate în Marea Neagră, va aduce beneficii doar investitorilor, care ne-o vor vinde la prețurile de piață, în cazul României, printre cele mai mari din UE. Tocmai de aceea exproprierile și strămutările forțate pe motiv de utilitate publică sunt un abuz în acest caz.
Mai mult de atât, Guvernul va acorda și ajutoare de stat companiilor străine care vor primi concesiunea perimetrelor pe o perioadă de 40 de ani. Impactul imediat, însă, va fi la construcția centralelor eoliene de pe uscat, unde proprietarii români de terenuri și imobile nu vor avea niciun cuvânt de spus. ”În favoarea concesionarilor, care desfășoară operațiuni pentru exploatarea energiei eoliene offshore sau construirea centralei electrice eoliene offshore pot fi instituie limitări ale dreptului de proprietate asupra terenurilor şi bunurilor proprietate privată a statului sau a altor persoane fizice ori juridice şi asupra activităţilor desfăşurate de persoane fizice sau juridice în vecinătatea capacităţii energetice, pe toată durata realizării operațiunilor pentru exploatarea energiei eoliene offshore sau construirea centralei electrice eoliene offshore care implică imobilele menționate”, se arată în varianta finală a proiectului legislativ elaborat de Ministerul Energiei.
Doar 40 de ani
Limitările dreptului de proprietate constau în dreptul de uz pentru executarea lucrărilor necesare realizării, relocării, retehnologizării sau desființării capacităţii energetice, pentru asigurarea funcţionării normale a capacităţii, pentru reviziile, reparaţiile şi intervenţiile necesare, servitutea de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană pentru instalarea/desfiinţarea de reţele electrice sau alte echipamente aferente capacităţii energetice şi pentru acces la locul de amplasare a acestora, în condiţiile legii, dreptul de a obţine restrângerea sau încetarea unor activităţi care ar putea pune în pericol persoane şi bunuri, precum și dreptul de acces la utilităţile publice. Limitările nu sunt temporare, așa cum insinuau cei de la factual.ro, pentru că proiectul de lege prevede că acestea au caracter legal, sunt de utilitate publică şi se exercită pe toată durata existenței capacităţii energetice sau, temporar, cu ocazia retehnologizării unei capacităţi în funcţiune, reparaţiei, reviziei, lucrărilor de intervenţie în caz de avarie.
Totodată, dreptul de uz asupra terenului pentru executarea lucrărilor necesare construirii/desfiinţării sau retehnologizării centralei eoliene offshore se întinde pe durata necesară executării lucrărilor și operării centralei și oricare dintre aceste situaţii trebuie notificată de îndată proprietarului. Iar operarea centralei se face pe o perioadă de 40 de ani, cât este prevăzută durata maximă a concesiunii.
Se defrișează pădurile
Mai mult de atât, în exercitarea dreptului de uz, companiile străine au voie să desfiinţeze culturi sau plantaţii, vegetaţie forestieră, construcţii sau alte amenajări existente ori numai să le restrângă, în măsura strict necesară executării lucrărilor pentru capacitatea autorizată, în condiţiile legii. De asemenea, acestea pot depozita pe terenurile necesare executării lucrărilor, materiale, echipamente, utilaje, instalaţii, pot îndepărta materiale, pot capta apă și pot opri sau restrânge activităţi ale proprietarului, în măsura strict necesară executării lucrărilor pentru capacitatea autorizată.
”Dreptul de uz și servitutea se exercită cu condiția plății în prealabil a justei despăgubiri și a indemnizațiilor corespunzătoare, stabilite prin acordul părților. Existența unui litigiu nu are ca efect suspendarea, invalidarea sau amânarea exercitării valabile a limitărilor. În ipoteza lipsei acordului părților cu privire la justa și prealabila despăgubire, ori cu privire la indemnizație, acestea se plătesc în cuantumul stabilit prin hotărâre judecătorească persoanei îndreptățite”, se precizează în proiectul de lege.
-
Exclusivacum 4 zile
Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave
-
Exclusivacum 5 zile
”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI
-
Administratieacum 3 zile
Primarul PSD-ist Andrei Volosevici își joaca mandatul/ Noi cerem măgarului sa cânte la Filarmornica
-
Featuredacum 5 zile
Avere Nejustificată – Alexandru Cătălin Ioniță, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne/Bani din videochat!
-
Exclusivacum 4 zile
„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!”
-
Exclusivacum 4 zile
Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare
-
Exclusivacum o zi
Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”
-
Actualitateacum 3 zile
În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023, la Galeriile Senat – Combinatul Fondului Plastic din București, are loc ediția a 7-a a Slow Coffee Festival.