Actualitate
DNA A REFUZAT SĂ CERCETEZE INGINERIA FINANCIARĂ PUSĂ LA CALE PESTE OCEAN

Fondul Proprietatea e condus de fostul ambasador american la București Mark H. Gitenstein, profit imens din România.
Fondul Proprietatea a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit după impozitare de 709,3 milioane lei, cu 31% mai mare față de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor remise vineri Bursei de Valori București.
Fondul Proprietatea (FP) este cel mai mare fond de investiţii închis din lume (fond care nu face emisiune continuă de titluri proprii).
Structura acţionariatului la 31 decembrie 2015 era următoarea: The Bank of New York Mellon (banca depozitară pentru Certificatele de Depozit Globale) 32,98% din capitalul social subscris, acţionari instituţionali străini – 23,74%, persoane fizice române – 20,51%, acţionari instituţionali români – 12,59%, persoane fizice străine – 3,87%, acţiuni proprii – 3,02%, acţiuni neplătite – 3,07% şi Ministerul Finanţelor Publice – 0,22%.
Practic acționarii majoritari ai Fondului sunt străini.
Veniturile brute din dividende în primele șase luni au fost de 539,9 milioane lei, fiind cu 55% mai mari față de cele din perioada similară a anului trecut. Creșterea se datorează în principal dividendelor de la OMV Petrom SA și a dividendelor mai mari din partea companiilor din portofoliu (în special Hidroelectrica SA).
Am vrut sa fac un denunț la DNA in legatura cu crearea Fondului Proprietatea si cu planul de control extern al acestuia nici macar nu mi-a fost primit. Ma intreb de ce!, a declarat recent într-un interviu pentru Lumea Justiției omul de afaceri Horia Simu.
Horia Simu a fost turnat la DNA de către Daniel Moldoveanu, fost sef al Comunitatii Nationale de Informatii.
Despre acesta Simu face dezvăluiri explosive, precizeaza Flux 24.
Domnul Daniel Moldoveanu a fost “reciclat”.(…) De firme private de securitate de peste ocean, apropiate serviciilor de informatii straine. E vorba de Dilligence si altele. Din SUA. Ma intreb daca un denunt mincinos a fost asa de ieftin, pentru ce suma a vandut sau vinde secrete la care el a avut accces la cel mai inalt nivel!??? Mai mult, DNA acopera si alti “jucatori” care fac parte din filiera lui Moldoveanu, cum ar fi: Claudiu Palaz (fost prefect de Constanta), Ion Stelian care conform propriilor declaratii este un apropiat al servicilor de informatii si a fost director tehnic la RAAPPS. Ei apar cu declaratii contradictorii in al doilea dosar ANRP si in care eu cer Inaltei Curti sa se pronunte pentru corecta incadrare a faptelor acestora. Ei, deocamdata, sunt “ingeri” desi tot ei sunt adevarati autori morali ai acestor retrocedari. Ca detaliu, aceasta retrocedare a ajuns la Daniel Moldoveanu, fiind ceruta chiar de el, cand mi-a zis “stiu ca ai multe dosare cumparate, da-mi si mie unul de care ma pot ocupa”. Si i-am dat, a mai susținut Simu.(Flux 24).
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Ancheteacum 2 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 5 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Ancheteacum 5 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu