Actualitate
EXCLUSIV/ ACOPERITII S.R.I./ Cum a făcut un fost inginer la Romtelecom o firmă de 12 milioane de euro?
Nu am reusit sa intelegem pe deplin legatura col. SRI Corneliu Păltânea cu Vintila Cornel, un bun specialist IT si firma acestuia, TRANSDATA.
Curios (dar şi o dovadă indirectă) este dosarul nr. 2933/1/2002 (nr. vechi 1415/2002) inregistrat 08.05.2002 la sectia a II-a Civila (litigii cu profesionistii) a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in care conexiunea TRANSDATEI cu Păltânea este, pentru noi, certa, nu avem niciun dubii.
De exemplu, in ds. nr. 13302/281/2005 al Judecatoriei Ploiesti, TRANSDATA are calitatea de parata, reclamanta fiind SC SALUB SA Ploiesti a fratilor Pileri, al caror diriguitor si prieten nu era altul decat tot Păltânea. Litigiul, avand ca obiect pretentii, denota ca au existat relatii de afaceri intre parti, intermediate de acelasi fost sef al SRI Prahova[1].
Cum a făcut un fost inginer la Romtelecom o firmă de 12 milioane de euro[2]? Întrebarea este uşor de formulat, răspunsul extrem de greu!
Grupul Edata, format din şase firme – patru în România, una în Elveţia şi alta în Statele Unite – fondat de Cornel Vintilă, fost inginer la Romtelecom, estima foarte recent afaceri de 12 milioane de euro prin extinderea în străinătate. Grupul este specializat în consultanţă de business şi activează pe zona de Business Process Management (managementul proceselor de business – BPM), ce presupune dezvoltarea unor softuri de optimizare şi monitorizare a activităţii dintr-o companie.
„Pe piaţa mondială BPM este ceva nou şi este zona din IT&C care creşte cel mai repede în lume în momentul de faţă”, a declarat într-un interviu pentru ZF Cornel Vintilă, 55 de ani, directorul executiv şi acţionarul majoritar al Edata.
Una dintre soluţiile proprii ale companiei este Apertix, care ajută la monitorizarea proceselor dintr-o companie. Cu alte cuvinte, este un soft care monitorizează cum îşi achită angajaţii unei companii sarcinile în realizarea unui proiect. Aplicaţia Edata monitorizează activitatea fiecărui angajat implicat şi trimite alerte, spre exemplu, dacă unul dintre ei nu-şi realizează activităţile alocate. Compania a fost fondată în 1999, dar a intrat pe acest segment de piaţă din septembrie 2004. „Faţă de anul trecut este o schimbare importantă, ţintim piaţa din SUA care are ne asigură venituri de peste 5 mil. euro, iar restul îl obţinem din România şi Europa”, spunea atunci Vintilă. Din tot grupul de firme, Edata va reprezenta în acest an 7 mil. euro din cifra totală de afaceri, faţă de 6 milioane de euro de anul trecut. De asemenea, compania estimează un profit la nivel de grup de 2,5 mil. euro, reprezentând o creştere cu circa 20% faţă de anul trecut. Afacerile din România sunt proiectate să reprezinte 60% din cele 12 mil. euro, respectiv 7,2 mil. euro. „La nivel de grup mizăm pe o conservare a cifrei de afaceri pe România sau o compensare cu comenzi din afară. Acestea vor însemna tot cifră de afaceri în România. Capacitatea de execuţie este în Edata, aşa că orice contract încheiat în afară va antrena o comandă în România, deci practic în export”, a explicat directorul executiv al companiei. Edata activează pe plan internaţional sub brandul BPM Wave şi îşi vinde soluţiile prin parteneri. În prezent compania are doi parteneri în Statele Unite şi unul în Elveţia şi mizează pe atragerea a încă cinci în aceste două ţări. De asemenea, în prezent sunt în curs de semnare contracte cu parteneri în Polonia şi Ungaria. „Acest tip de activitate presupune că noi transferăm tehnologie, know-how, iar partenerul face serviciile locale”, a spus Vintilă. Biroul din Elveţia a fost deschis în august 2009, iar cel din SUA în luna februarie a acestui an.
Printre clienţii Edata în România se numără Rompetrol şi Romgaz, iar compania mizează pe atragerea altor 10 până la sfârşitul anului pe piaţa locală. Pe plan internaţional, compania vrea să aibă în acest an cinci clienţi în Statele Unite, trei în Elveţia şi unul în Rusia. Potrivit lui Vintilă, compania nu mai lucrează cu statul, preferând să se axeze în zone unde riscurile sunt mai mici, precum piaţa Statelor Unite. „Colaborarea cu statul s-a întrerupt după 2009. Am terminat proiectele şi n-au mai apărut altele. Nici noi nu ne-am străduit să luăm lucrări noi. Efortul de vânzare este prea mare şi foarte riscant, de aceea prefer să-mi aloc resursele într-o zonă unde riscurile sunt mai mici, cum e piaţa Statelor Unite. Efortul e mare şi acolo, poate mai mare decât în România, dar riscurile sunt mai mici. În administraţie eforturile sunt mari şi riscurile la fel”, susţine Cornel Vintilă.
În prezent compania are 80 de angajaţi şi estimează o creştere a numărului cu 10%, la 90 până la sfârşitului anului. Potrivit lui Vintilă, compania caută să angajeze analişti de business, dezvoltatori de Java,, sau manageri de vânzări.
„Există şi partea bună. Americanii numesc perioada de după criză „new normal”. Noi avem soluţii pentru new normal, care cresc rapid productivitatea muncii şi care sunt foarte apreciate. Toţi vor productivitate, reducerea numărului de personal, să-şi dezvolte businessul fără a-şi creşte cheltuielile. Soluţiile noastre nu cer bugete de investiţii foarte mari, ci doar o realocare a cash-ului”, a explicat directorul executiv al Edata.
Toate cele de mai sus, precum şi următoarele, sunt din presa vremii:
- grupul Edata este formata din şase firme: patru în România, una în Elveţia şi alta în Statele Unite
- pe plan internaţional activează sub numele de BPM Wave
- 2 parteneri în Statele Unite şi unul în Elveţia
- estimări de 12 mil. euro cifră de afaceri în acest an
- estimări de 2,5 mil. euro profit în acest an
Cine este Cornel Vintilă (55 de ani) ?:
- absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureştia
- obţinut în 2003 un master la Cable & Wireless College of UK, Malta
- 1984-1992: inginer la Romtelecom
- 1992-1999: CEO al Transdata, firmă de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei
- 1999-2000: şeful Departamentului de Relaţii cu Publicul din cadrul Ministerului Comunicaţiilor
- 1999: CEO al Edata
- 2002-2003: CEO al Unisoft România
- 2003-2004: consultant la CG&GC
Cert este ca, in ds. nr. 15/105/2000 (nr. vechi 137/2000), Tribunalul Prahova a admis deschiderea procedurilor de insolventa ale societatii pe actiuni si, la data de 29.01.2007, declara falimentul firmei cerut de salariati.
Şi-a luat SRI mâna de pe firmă?
Domnul maior SRI ing. EMIL ZAHAN ne povesteşte ceva? Că doar a fost salariat al TRANSDATA şi lua salariu şi de la SRI, în sediul căruia intra doar noaptea? Apropos, domnule fost coleg, v-aţi mai găsit legitimaţia de serviciu, că o pierduseţi prin unitate, deşi toţi vă ştiau civil la TRANSDATA? (Ec Adrian Radu).
[1] Solutia instantei din 22.02.2011 constata perimarea cererii, dar nu aceasta este importanta in economia problematicii abordate.
[2] http://www.zf.ro/business-hi-tech/cum-a-facut-un-fost-inginer-la-romtelecom-o-firma-de-12-milioane-de-euro-6435969
Actualitate
Rheinmetall achiziționează Loc Performance: Un pas strategic pentru expansiunea pe piața americană
Actualitate
USR, Lasconi și iluzia progresului: O analiză asupra influenței curentului ‘woke’ în România
O ideologie problematică importată
Într-o amplă analiză, Simona Tănăsescu discută despre impactul curentului „woke” în România, evidențiind cum această ideologie, promovată agresiv de partide precum USR, a adus mai mult rău decât bine. În special, Tănăsescu atrage atenția asupra efectelor negative asupra comunităților vulnerabile, inclusiv LGBTQ+, care, în lipsa speranței, s-au agățat de promisiunile unei ideologii care, în realitate, nu le va oferi salvarea.
Promisiuni înșelătoare
Adevărul, așa cum îl prezintă Tănăsescu, este că niciun partid sau niciun curent nu va salva comunitățile marginalizate. Iubirea și identitatea acestor persoane au fost folosite ca instrumente în jocurile politice. „În spatele zâmbetelor politicienilor și a discursurilor despre diversitate, realitatea este că sunteți manipulați,” scrie aceasta, subliniind că ideologia nu a oferit sprijin real, ci a perpetuat problemele.
Efectul devastator al curentului woke
Curentul „woke” nu numai că a eșuat în a aduce schimbări pozitive, dar a creat și mai multă divizare și ură. Sustinătorii acestuia sunt transformați în pioni pe tabla de şah a jocului politic, abandonati când nu mai sunt considerați utili. Exemplele date de Tănăsescu subliniază cum Lasconi a decis să se distanțeze de comunitate atunci când a realizat că nu poate câștiga alegerile folosind această susținere.
Scanarea realității emoționale
Tănăsescu afirmă că curentul „woke” a distrus nu doar relații, ci și conexiuni fundamentale între generații. Nicio lege nu va putea schimba sentimentele părinților sau va umple golurile lăsate de respingerea familială. „Realitatea care doare” nu poate fi ștearsă prin aprobări sociale avute în vedere de politici și campanii.
Fraza centrală a dezamăgirii
„Curentul woke a distrus mai mult decât a construit,” concluzionează Tănăsescu, subliniind tranziția iubirii în marfă de negociat pe scena politică. Comunitățile sunt invitate să se vadă nu ca statistici sau simboluri ale progresului, ci ca indivizi cu nevoi și aspiratii personale.
Apel la acțiune autentică
Tănăsescu face apel la cetățeni să recunoască această manipulare și să nu mai fie pioni într-un sistem care nu le oferă nimic în schimb. Schimbarea adevărată, spune ea, nu începe cu voturi sau petiții, ci cu curajul de a căuta validare interioară și reconectarea cu familiile lor.
Un drum anevoios, dar esențial
Calea spre schimbare reală este dureroasă și poate părea imposibilă, dar este considerată singura care merită efortul. „Restul e doar zgomot. Iar zgomotul, în cele din urmă, se stinge,” concluzionează Tănăsescu, invitând la reflecție asupra valorilor reale și a iubirii care contează cel mai mult.
Actualitate
Expoziția dedicată Revoluției din Decembrie 1989 se deschide la 1 Decembrie, pentru elevii Timișoarei
În urmă cu 35 de ani, Timișoara a schimbat mersul istoriei. A oprit timpul în loc.
De aceea, nu avem voie să uităm, fiind datori să lăsăm în urma noastră grija de a duce mai departe memoria lui Decembrie 1989. De a o lăsa moștenire copiilor noștri.
În acest context, Duminică, 1 Decembrie 2024, la ora 17:00, va avea loc, la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății, deschiderea pentru elevi a expoziției „’35”, dedicată Revoluției din Decembrie 1989.
Expoziția, care este o producție comună a Societății Timișoara și a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, este adresată atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.
Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.
Calendarul expoziției este următorul:
Duminică, 1 decembrie 2024, ora 17:00 Deschiderea expoziției, pentru elevi
2-16 decembrie 2024, orele 10:00-14:00 Vizite ghidate destinate elevilor
17 decembrie 2024, ora 17:00 Vernisajul oficial al expoziției
17 decembrie 2024-30 ianuarie 2025 Vizite ghidate destinate publicul larg
orele 16:00-20:00
În perioada 2-16 decembrie, vizitarea expoziției este deschisă exclusiv grupurilor de elevi. Aceasta se poate face de luni până vineri, între orele 10:00-14:00, prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro
Vizitele programate for fi ghidate de mediatori, prezenți în acest interval orar la sediul Garnizoanei, pentru a facilita înțelegerea, de către elevi, a intenției autorilor.
Parteneri:
Direcția pentru Cultura Timiș, Brigada 18 ISR „Decebal”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Școala Gimnazială 19 „Avram Iancu”
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 5 zile
Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor