Administratie
Delirul maghiar: propagandă, spionaj și extremism pentru “Ungaria Sfântului Ștefan”

Horthyștii au urmărit deznaționalizarea populației române cu multă cruzime și tenacitate. În primul rând, pentru «decapitarea culturală», a fost lovită în modul cel mai brutal cu putință intelectualitatea românească. La 4 octombrie 1940 au fost arestați aproape toți intelectualii români din Oradea; au fost bătuți, schingiuiți, insultați și apoi urcați în vagoane de vite, care au fost plumbuite și expediate în România. La 5 octombrie, când vagoanele au ajuns la punctul de frontieră Curtici, grănicerii și vameșii români s-au cutremurat în fața imaginilor cumplite. A doua zi, scenele aveau să se repete la sosirea altui tren de vagoane plumbuite, în care fuseseră azvârliți 467 de intelectuali din județele Sălaj și Someș din orașul Cluj.
Pentru școli, cuvântul de ordine a fost: «Să nu se mai audă vorbindu-se românește!». Politica de maghiarizare forțată a căpătat o expresie elocventă în ordonanța din 1941 a Ministerului horthyst al Cultelor și Instrucțiunii Publice care stabilea ca școlile cu secții de predare mixte, în limbile română și maghiară, să treacă până la 1 martie 1942 la învățământul exclusiv în limba maghiară. În același timp s-a luat măsura ca, la înscrierea în școală, numele de familie ale tuturor elevilor să fie maghiarizate și scrise după ortografia ungurească.
Și mai gravă a fost situația în învățământul liceal. Orașe întregi cu o numeroasă populație românească în împrejurimi (precum Dej, Baia Mare, Sighetu Marmației, Zalău, Satu Mare, Târgu Mureș) au rămas de la început fără școli liceale cu limba de predare română; începând cu anul școlar 1941-1942 li s-au adăugat Bistrița și Oradea. În ceea ce privește învățământul superior în limba română, acesta a fost redus de la două academii teologice, care funcționau pe lângă episcopiile din Cluj și Oradea, la una singură, cea din Cluj, cu doar doi profesori. Întregul învățământ la Universitatea din Cluj se făcea în limba maghiară.
*Aurel I. Rogojan – Fereastra serviciilor secrete, Cap. – Delirul maghiar: propagandă, spionaj și extremism pentru «Ungaria Sfântului Ștefan», p. 337-338, Editura Compania, București, 2011
Administratie
Poliţiştii de frontieră au descoperit în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea, într-un camion încărcat cu diverse bunuri, 1.520 de arme neletale supuse autorizării

Poliţiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Isaccea au efectuat controlul specific asupra unui ansamblu rutier, format din cap tractor și semi-remorcă, condus de către un bărbat în vârstă de 43 de ani, care transporta diverse mărfuri.
Cu ocazia verificării documentelor de însoțire a mărfii, polițiștii de frontieră, împreună cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Isaccea au desigilat compartimentul marfă, procedând la verificarea bunurilor existente în interior.
Cu această ocazie au fost descoperite, pe lângă mărfurile transportate, 1.520 pistoale neletale, supuse autorizării, diferite modele și calibre, precum și 120 încărcătoare cu o capacitate de 18 cartușe.
Polițiștii de frontieră, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de contrabandă calificată, iar cele 1.520 de pistoale și 120 de încărcătoare au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, precizeaza sursa citata. (Sava N.).
Administratie
Lucrări de reparaţii a rosturilor de dilatare de pe Podul dintre Ruse-Giurgiu

Autorităţile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, prin intermediul Centrului Comun de Contact Giurgiu, că în perioada 03-05.10.2023, vor fi demarate lucrări de reparaţii a rosturilor de dilatare de pe Podul dintre Ruse-Giurgiu, aspect ce necesită introducerea unor măsuri temporare de restricționare a traficului pe pod.
Astfel, în perioada respectivă, pe timpul zilei circulația pe Podul Prieteniei se va desfăşura cu dificultate, pe o singură bandă fiind reglementată prin indicatoare și semnalizatoare rutiere, iar pe timpul nopţii vor fi intervale de timp (între orele 22.00-01.00), când traficul pe pod va fi restricţionat în totalitate.
Având în vedere că traficul prin PTF Giurgiu – Ruse se va derula cu dificultate, recomandăm persoanelor care intenționează, în perioada imediat următoare, să ajungă în Bulgaria să evite PTF Giurgiu și să tranziteze frontiera prin celelalte puncte de frontieră deschise în regim internaţional cu țara vecină, menționate mai jos.
La graniţa cu Bulgaria sunt operaționale 11 puncte de trecere a frontierei în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, conform categoriilor specifice fiecărui punct, astfel:
- pe raza jud. Constanţa – PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița, PTF Dobromir.
- pe raza jud. Călăraşi – PTF Călăraşi (trecere bacul).
- pe raza jud. Giurgiu – PTF Giurgiu.
- pe raza jud. Teleorman – PTF Turnu Măgurele (trecere bacul), PTF Zimnicea (trecere bacul).
- pe raza jud. Dolj – PTF Calafat, PTF Bechet (trecere bacul). (Paul D.).
Administratie
Schimbările climatice vin la pachet cu fenomene extreme care au loc în întreaga lume.

Secetele prelungite și ploile căzute în cantități-record în timp scurt afectează diverse comunități globale, în special pe cele mai sărace. Recenta catastrofă din Libia, unde orașul Derna a fost distrus aproape în totalitate de ruperea unui baraj, a readus în atenție o întrebare pe care tot mai mulți o pun: cum ne adaptăm noilor condiții climatice?
Peste 5.000 de libieni au murit în urma inundațiilor și peste 10.000 sunt dispăruți, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Slăbiciunile statului libian – instabilitatea politică, un deceniu de război civil, infrastructura învechită și nereabilitată, lipsa serviciilor de ajutor de urgență – toate au jucat un rol în tragedia care s-a desfășurat în regiunea de est Jabal al-Akh. Alături de acestea, schimbările climatice au avut drept efect cea mai distructivă furtună înregistrată vreodată în regiunea mediteraneană.
Multe dintre provocările lumii s-au unit într-un peisaj teribil al iadului, a transmis secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Bloomberg. Această combinație de factori distructivi, unde instabilitatea socială și corupția conduc la lipsa acută de politici publice există în majoritatea statelor slab dezvoltate. De asemenea, acolo unde dictaturile sunt responsabile de investițiile publice, situația este la fel de îngrijorătoare. Umanitatea ar trebui să fie pregătită pentru temperaturi din ce în ce mai ridicate, să își întărească infrastructura pentru a face față secetelor prelungite și ploilor abundente, care se vor manifesta din ce în ce mai agresiv.
Starea fragilă a instituțiilor multor state face dificilă utilizarea fondurilor pentru a aborda corect schimbările climatice, deși prin intermediul mai multor programe internaționale, statele în impas pot primi finanțare. Summitul climatic COP27 de anul trecut a marcat luarea unei decizii istorice care a condus la crearea unui fond pentru daune produse de fenomene extreme, țările sărace putând fi astfel ajutate.
Experții chestionați de Bloomberg sunt unanimi: creșterea temperaturilor va afecta, în mod deosebit, statele sărace și mai puțin stabile socio-politic ale lumii. Inundațiile au devenit mai intense, dezastrele apărând brusc, în mare parte pentru că la fiecare creștere de un grad Celsius a temperaturii globale, atmosferei îi sunt adăugate cu 7% mai mulți vapori de apă. Libia, cu infrastructura sa învechită, s-a încălzit deja cu mai mult de un grad din 1900 încoace. În cazul în care cantitatea de emisii a gazelor cu efect de seră rămâne neschimbată, temperaturile medii ale țării vor crește cu 2,2°C până în 2050 și cu 4°C până la sfârșitul secolului.
Ceea ce s-a întâmplat în Derna este ceea ce vom vedea tot mai des în multe alte țări precum Libia, a declarat Ciarán Donnelly, vicepreședinte senior la International Rescue Committee (Comitetul Internațional de Salvare), o organizație nonprofit care ajută persoanele afectate de crize umanitare. Statele fragile social și cele implicate în diferite conflicte militare sunt semnificativ mai vulnerabile la schimbările climatice din cauza deteriorării serviciilor sociale și a lipsei de întreținere a infrastructurii, a mai spus acesta. n
Barajele învechite, o problemă cronică la nivel mondial
Sursa citată mai scrie că numărul mare de baraje învechite și nereabilitate din lume, construite cu mulți ani în urmă pentru a rezista unui climat care nu mai există, va deveni o problemă din ce în ce mai răspândită, mai ales în țările în curs de dezvoltare cu puține resurse pentru întreținere.
O analiză detaliată a peste 35.000 de baraje din lume, publicată la începutul acestui an în revista Nature, a constatat că anul mediu de construcție al acestora, la nivel mondial, este 1974. America de Nord găzduiește cele mai vechi baraje, cu an mediu de finalizare 1963, Europa fiind următoarea, cu an mediu 1966. Se estimează că, până la sfârșitul acestui deceniu, numărul zonelor urbane expuse la inundații frecvente va crește cu aproximativ 270% în Africa de nord, cu 800% în sudul Africii și cu 2.600% în mijlocul continentului african, comparativ cu nivelurile de la sfârșitul mileniului.
Conform celui mai recent raport al oamenilor de știință de la Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice susținut de ONU, aproximativ 70% din orașele africane sunt evaluate ca fiind extrem de vulnerabile la șocurile climatice. În spatele tuturor acestor lucruri se află lipsa infrastructurii critice și întreținerea proastă a barajelor, podurilor și a drumurilor deja vechi. Experții în climă spun deja că eforturile de a proteja oamenii trebuie îndreptate către adaptare, atenuarea fiind deja un vis frumos. În timp ce națiunile sărace au avut dificultăți în obținerea de fonduri suficiente pentru atenuare, programele de finanțare în domeniul adaptării au fost până de curând aproape inexistente.
E o certitudine că încălzirea globală a oferit putere furtunii care a devastat Derna, făcând-o de până la 50 de ori mai probabilă, potrivit unui raport al oamenilor de știință de la World Weather Attribution (WWA).
-
Exclusivacum 4 zile
Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave
-
Exclusivacum 5 zile
”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI
-
Administratieacum 3 zile
Primarul PSD-ist Andrei Volosevici își joaca mandatul/ Noi cerem măgarului sa cânte la Filarmornica
-
Featuredacum 5 zile
Avere Nejustificată – Alexandru Cătălin Ioniță, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne/Bani din videochat!
-
Exclusivacum 4 zile
„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!”
-
Exclusivacum 4 zile
Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare
-
Actualitateacum 3 zile
În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023, la Galeriile Senat – Combinatul Fondului Plastic din București, are loc ediția a 7-a a Slow Coffee Festival.
-
Exclusivacum 24 de ore
Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”