Actualitate
Felicitări, Jandarmeria Română!/ Jandarmii au băgat actoria în dubă

“Ieri a fost pentru a doua oară când am descoperit o actriță de care nu auzisem, dar nu pentru că ar fi făcut vreun rol extraordinar în vreun film premiat, ci pentru că a ținut să joace în public, gratuit, un rol de circar. Actrița noastră a participat la un marș LGBT, după care a ținut să meargă și la manifestația antigay. S-a dus acolo, după cum ea ne spune, ca să facă dialog, adică nu doar să asculte și să tacă (ceea ce era oricum ostentativ). Cu alte cuvinte, s-a gândit ea cumva că oamenii ăia, ale căror păreri sunt neschimbate de câteva secole, pot fi aduși pe calea cea dreaptă de către ea, prin dialog. Și-o fi zis ceva de genu’: „Mă, cu oamenii ăia o fi dialogat careva? Ia, că mă duc eu să-i luminez. O să dialoghez eu cu ei și vor înțelege cât de încuiați sunt. Ba chiar vor pleca unii de la marș ținându-se de mână câte două cefe late, dintre care una va ține și un trandafir în dinți în timp ce își va suna nevasta să o anunțe că divorțează pentru că s-a reprofilat și și-a descoperit adevărata dragoste. Nevastă-sa se va bucura de veste pentru că și ea flirta de ceva vreme cu vecina de la trei. De mâine vor fi niște oameni destupați, atât la figurat cât și la propriu.”
Din păcate pentru ea, nu a fost așa pentru că acolo nu erau absolvenți de filosofie dornici de dezbateri cu argumente pro și contra. Dar indiferent de studiile și părerile lor, acei oameni au dreptul să și le exprime în cadru organizat și autorizat, la fel cum și ea a avut dreptul de a face asta la marșul la care participase în aceeași zi și care nu fusese perturbat de nimeni din cealaltă tabără.
Din fericire, tot pentru ea, jandarmii au băgat actoria în dubă, pentru că legea e clară în privința unor astfel de manifestații, iar când prezența unei persoane instigă, acea persoană trebuie îndepărtată, pentru ca lucrurile să nu degenereze, asta pentru protecția ei în primul rând. Oare ce ieșea dacă nu erau jandarmii deloc? Se mai ducea acolo dornică de dialog?
E trist să văd că formatori de opinie ne prezintă din nou un „abuz” al Jandarmeriei fără ca măcar să se documenteze dacă jandarmii au procedat legal. Era suficient de citit Legea 60/1991 și de gândit că ea se aplică la fel și pentru bărbați, și pentru femei. Că doar tot suntem împotriva discriminării. Și cred că oricum au rugat-o frumos cam de prea multe ori.
P.S. Am mers la câteva meciuri ale Stelei și i-am auzit pe cei din galeria Dinamo susținându-și echipa. Chiar mi-am îmbogățit vocabularul cu ce am auzit pe acolo și de o parte, și de cealaltă. Dar nici că mi-a trecut vreodată prin cap să mă duc să dialoghez cu ceilalți și să le spun că nu e bine ce fac. Iar dacă mi-ar fi trecut prin cap asta, aș fi luat ceva pentru limbrici.
Și ca să nu uit să-mi iau doza de înjurături: Felicitări, Jandarmeria Română”! (Marian Godina – Facebook).
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Ancheteacum 2 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 5 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Ancheteacum 5 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu