Connect with us

Administratie

Ţara lui Litovoi se întindea pe ambele părţi ale Carpaţilor, cuprinzând Ţara Haţegului, Loviştea şi alte ţinuturi din nordul Olteniei de astăzi

Publicat

pe

În documentele din secolul XIII se arată existenţa unui stat românesc numit Litua sau Ţara lui Litovoi. Caracterul românesc al acestui stat, recunoscut şi de documentele ungureşti, ridică o interesantă problemă asupra denumiri atât de asemănătoare cu cea a Lituaniei; este vorba, mai mult ca sigur, de o rădăcină indo-europeană comună zonei baltice şi respectiv dacice, dar poate fi vorba şi de mai mult decât atât (Balticii, de origine română? ).

Ţara lui Litovoi se întindea pe ambele părţi ale Carpaţilor, cuprinzând Ţara Haţegului, Loviştea şi alte ţinuturi din nordul Olteniei de astăzi. Mai târziu, după moartea lui Litovoi şi a lui Bărbat, ultimii conducători ai Lituei, pământul acesteia se va împărţii, Ţara Haţegului intrând în cuprinsul Transilvaniei, iar Ţara Loviştei şi părţile sudice revenind Banatului Olteniei, format în acel timp.

Voievodul Litovoi a domnit de pe la cca. 1240 până la 1277. Cu o mare înţelepciune, el şi-a întins autoritatea asupra mai multor cnezate şi ţări româneşti mărunte, formând nucleul de la care vor apărea apoi Banatul Olteniei şi Ţara Românească a Munteniei. Pentru aceasta el a avut de biruit numeroase orgolii locale – atât de puternice şi dureroase la Români – dar şi amestecurile abuzive ale Ungariei. Încercând să îşi întărească stăpânirea peste ţinuturile româneşti ale Carpaţilor, ba chiar şi pe cele de dincolo de Carpaţi, Bela al IV-lea era lipsit de colonişti dintre unguri – încă foarte puţini la număr şi risipiţi în masa românească din Panonia, Crişana şi alte regiuni. Mai târziu, prin asimilarea Românilor şi slavilor din diferite părţi ale regatului, numărul ungurilor va creşte, pentru ca, spre sfârşitul sec. XIX, să ajungă aproape de 50% din populaţia Regatului Ungar. Atunci însă această proporţie nu era nici măcar un vis îndepărtat, de aceea Bela IV a fost nevoit, ca şi alţi regi ai Ungariei, să apeleze la tot felul de alte neamuri (secui, saşi, şvabi, sârbi, cehi etc) pentru a reduce pe cât posibil puterea Neamului Românesc. De aceea, printre altele, Bela IV încearcă a aduce în 1247 în zona Severinului pe Cavalerii Ioaniţi, dându-le autoritate şi asupra cnezatelor dintre Severin şi Olt (aflate de-a lungul Dunării, o zonă piscicolă extraordinar de importantă). Deşi până la urmă încercarea a rămas fără rezultat – cu excepţia păstrării documentelor legate de ea, foarte importante pentru istoria zonei – ea este o pildă a abuzurilor permanente ale coroanei ungare în statele româneşti.

Este necesar să înţelegem că, după o veche tradiţie romană, în Evul Mediu toţi oamenii erau vasalii altora mai sus-puşi, ajungându-se ca la vârf să se afle câţiva Patriarhi şi Împăraţi. Aşa, de pildă, prin aceeaşi perioadă, feluriţi cavaleri şi baroni din Anglia aveau drept vasali o serie de ţărani şi meşteşugari de pe moşiile lor, însă ei înşişi erau vasalii unor conţi, duci, lorzi etc, care şi ei erau vasalii regelui Angliei. Acesta, la rândul său, era vasalul regelui Franţei şi acesta, de asemenea, se considera supus al Papei. Aceasta nu însemna însă că regele Franţei putea hotărî modificări de graniţă sau taxe în Anglia; asemenea încercări se făceau totuşi atunci când părea că vasalul este destul de slab pentru ca un astfel de abuz să rămână fără răspuns. Prin asemenea nedreptăţi multe formaţiuni – ducate, comitate, regate etc – s-au întins în dauna altora, profitând de slăbiciunea lor.

Bela IV se baza pe urmările invaziei tătare din 1241-1242, care slăbiseră şi Ungaria, dar mai mult teritoriile dinspre răsărit, de unde veniseră năvălitorii. Este chiar posibil ca Litovoi să fi fost acel domnitor român despre care cancelariile occidentale scriau cu bucurie că a biruit pe tătari – singura victorie europeană asupra lor în timpul acestei campanii – şi de aceea Bela IV să îl fi privit cu teamă, dar şi cu speranţa că pierderile suferite îl vor fi slăbit destul pentru a nu putea riposta. Ştim însă cu siguranţă că oştirile româneşti din Carpaţi luptaseră în mai multe lupte împotriva tătarilor, cu un mare eroism şi în ciuda izbitoarei diferenţe numerice.

Slăbiciunile Ungariei şi refuzul Ioaniţilor de a se stabili în teritoriul oferit de Bela IV deşi nu-i aparţinea, au amânat războiul dintre Litua şi Ungaria. Odată cu trecerea timpului însă, revenindu-şi după invazia tătară, Ungaria a început să se pregătească pentru a înfrunta pe Voievodul Litovoi, a cărui putere creştea mereu. Noi cnezate se alipeau de Ţara Lituei, şi chiar dacă aceste cnezate erau în general mici, numărul dădea importanţă acestei creşteri neîncetate. Ca urmare, Ladislau IV-lea, noul rege al Ungariei după Bela IV şi meteoricul Ştefan V-lea, porneşte la 1272 conflictul, emiţând pretenţii asupra unor teritorii deţinute de Litovoi. Acesta, faţă de încălcare principiilor vasalităţii – care presupuneau ocrotire şi nu jefuire – repinge cu indignare cererile abuzive şi renunţă la a mai plăti dijma regală. Are loc un prim război, şi spre uimirea şi dezamăgirea lui Ladislau IV domnitorul român obţine o victorie strălucită.

Puterea Ţării Litua şi aşezarea sa deosebit de sigură, buna organizare militară şi mai ales geniul lui Litovoi făceau ca orice război împotriva Românilor de aici să aibă puţine şanse de izbândă. De aceea, Ladislau IV a apelat la altă metodă. A stabilit un regim de pace prin trimişii săi la curtea lui Litovoi, dar fără a semna un tratat propriu-zis. În acelaşi timp însă, a căutat din răsputeri găsirea sau strecurarea unui trădător printre oamenii din apropierea domnitorului român. Şi, după câţiva ani de căutări, s-a izbutit introducerea unui trădător în suita domnească. Acesta a fost semnalul pentru pornirea celui de-al doilea război. Ladislau IV a beneficiat de informaţii amănunţite despre mişcările armatei române. La momentul hotărâtor, Litovoi a fost asasinat. După ce vestea a zguduit oastea românească, a urmat atacul neaşteptat al armatei lui Ladislav IV; în acelaşi timp, tot prin asemenea tertipuri, fusese făcut prizonier şi Bărbat, fratele lui Litovoi, singurul care ar fi putut să conducă trupele după dispariţia acestuia. Cu toate acesea armata românească, deşi rămasă fără comandant, s-a luptat eroic, provocând grele pierderi ungurilor şi izbutind să se retragă în munţi fără a fi distrusă. Acest lucru a împiedicat planurile lui Ladislav al IV-lea de anexare totală a Lituei. Litua a rămas mai departe de sine stătătoare, trebuind însă a plăti o grea răscumpărare pentru eliberarea din prizonierat a lui Bărbat, care a devenit apoi noul domnitor al ţării.

Lupta plină de înţelepciune si curaj a lui Litovoi a fost semnalul redeşteptării Românilor din Carpaţi la lupta pentru neatârnare şi baza de la care, după încă o generaţie, se va ridica Ţara Românească a Munteniei, de la Munţi la Marea cea Mare.

 

Administratie

Premiul pentru inovație: Eastern Foxes, campionii roboticii din Prahova

Publicat

pe

De

Distincție de excelență pentru echipa de robotică

Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a onorat astăzi realizările remarcabile ale echipei Eastern Foxes, formata din elevii Colegiului Național „I. L. Caragiale” din Ploiești. Ceremonia dedicată acestora a celebrat succesul obținut la etapa națională a competiției FIRST Tech Challenge România, desfășurată recent la Pitești.

Performanță de vârf și calificare la Campionatul Mondial

Echipa Eastern Foxes s-a evidențiat printr-o performanță deosebită, câștigând prestigiosul premiu Control Award – locul I, și având rolul de capitan al alianței finalistă. Această reușită le asigură calificarea directă la Campionatul Mondial de Robotică ce va avea loc în Houston, Texas, între 16 și 19 aprilie 2025. Prin această realizare, Eastern Foxes se aliniază celor mai valoroase echipe internaționale din domeniul roboticii, alături de alte patru reprezentante ale României.

Sprijin financiar din partea Consiliului Județean

Consiliul Județean Prahova a recompensat membrii echipei cu premii individuale în valoare totală de 11.400 lei, alături de diplome de excelență, asemenea unui sprijin financiar esențial pentru participarea la competiția mondială.

Mesajul Președintelui Consiliului Județean

În cadrul ceremoniei, Virgiliu Daniel Nanu a exprimat: „Suntem extrem de mândri de tinerii noștri de la Eastern Foxes și suntem hotărâți să le oferim tot sprijinul pentru a-și atinge potențialul maxim la Houston. Avem încredere deplină că vor reprezenta cu onoare județul Prahova și România, arătând că pasiunea, inovația și colaborarea sunt ingredientele unui succes remarcabil.”

Alte distincții internaționale

De asemenea, elevul Luca Pantelimon, membru al echipei Info(1) Robotics din același colegiu, va reprezenta România în marea finală internațională Dean’s List, care va avea loc tot la Houston.

Componența echipei câștigătoare

Membrii echipei Eastern Foxes care vor concura la Campionatul Mondial sunt: Mihnea Popa, Denis-Matei Sava, Ruxandra-Ioana Filip, Raluca-Ana-Maria Buzatu, Ioana-Iuliana Georgescu, Victor-Gabriel Anghel, Răzvan-Gabriel Bîrsan, Mihnea Gabriel Toader, Teodor Alexandru Bobea, David-Codruț Chiriță, Emanuel Eric Mihalache, Mara Panait, Robert-Gabriel Pîrvănoiu, Bogdan Andrei Nuță și Maria-Sofia Ivan. Echipa este coordonată de profesorii Dana Lica, Suditu Iulia, Loredana Țaga și Vișinescu Violeta.

𝐅𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐞𝐢 𝐄𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐧 𝐅𝐨𝐱𝐞𝐬 𝐬̦𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐭𝐨𝐧!

Citeste in continuare

Administratie

Captură impresionantă la frontiera Calafat: 35.900 de țigarete descoperite la un cetățean bulgar

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat au efectuat o captură semnificativă, descoperind 35.900 de țigarete pe care un cetățean bulgar a încercat să le introducă ilegal în țară, ascunse în anvelopele de rezervă ale unei platforme.

Detalii ale incidentului:

Controlul a avut loc în proximitatea stației de taxare Calafat-Vidin, unde polițiștii de frontieră, alături de operativii Direcției Vamale Craiova – Serviciul Echipe Mobile Calafat, au oprit un autoturism înmatriculat în Bulgaria, condus de un bărbat bulgar de 28 de ani. Acesta călătorea spre Germania împreună cu trei pasageri bulgari.

Descoperirea contrabandei:

În urma verificărilor efectuate, inclusiv cu ajutorul unui câine specializat în detectarea produselor din tutun, s-a descoperit cantitatea de 35.900 de țigarete (1.795 pachete) cu timbru de acciză bulgăresc. Acestea erau ascunse puțin în bagajele personale ale unui pasager, dar și în interiorul anvelopelor de rezervă transportate pe platformă.

Consecințe legale:

Din cauza absenței documentelor de proveniență și a depășirii limitei legale de 10.000 de țigarete, întreaga cantitate, evaluată la aproximativ 41.300 de lei, a fost confiscată de către autorități. Polițiștii de frontieră au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de deținere ilegală, conform articolului 452 din Legea 227/2015, care reglementează comercializarea produselor accizabile.

Concluzie:

Această acțiune subliniază determinarea autorităților române de a combate contrabanda și de a proteja piața națională de produse accizabile ilegale, asigurând totodată respectarea legilor în vigoare. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Captură de droguri în Satu Mare: Arestarea unui trafican în flagrant delict

Publicat

pe

De

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, au finalizat o operațiune de amploare ce a dus la identificarea și reținerea unui individ de 36 de ani, cercetat pentru trafic internațional de droguri de mare risc.

Detalii ale cazului:

Persoana în cauză a fost depistată în flagrant delict în municipiul Satu Mare, fiind suspectată că ar deține aproximativ 200 de grame de 3-CMC, o substanță cristalină considerată drog de mare risc, destinată comercializării.

Originea substanței interzise:

Cercetările efectuate de autorități au dezvăluit că, în luna martie 2025, individul ar fi procurat substanța interzisă online, introducând-o în țară din Olanda printr-o firmă de coletărie.

Percheziții și dovezi:

Oamenii legii au efectuat o percheziție la locuința persoanei investigate, unde au descoperit cantități de canabis, precum și cristal de 3-CMC, alături de alte mijloace de probă.

Reținere și arestare:

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore, iar pe 26 martie 2025, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare a decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Sprijinul instituțional:

Acțiunea a beneficiat de suportul jandarmilor de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare, demonstrând astfel colaborarea eficientă între instituțiile de ordine publică.

Precizări legale:

Autoritățile naționale au subliniat faptul că toate persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, conform Codului de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv9 ore ago

O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele

Corupție și abuzuri în fața justiției După dezvăluirile anterioare ale ziarului nostru, Incisiv de Prahova, legate de corupția endemică de...

Exclusiv9 ore ago

WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Magnatul Daniel Ștefănescu, audiat în megaescrocheria imobiliară WHITE TOWER Ieri, magnatul Daniel Ștefănescu, recunoscut ca unul dintre cei mai mari...

Exclusiv9 ore ago

Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin

10.000 lei daune morale pentru fuga de întrebări Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) nu mai tolerează discuțiile...

Exclusivo zi ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv2 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv2 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv2 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv2 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv3 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv3 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv3 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv4 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv5 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv5 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Actualitate6 zile ago

Cum prinde glas copilăria: Jucăriile de plus personalizate și tainele învățării prin joacă/ursuletultau.ro

Dragă cititorule, ia loc și răsfață-te puțin, căci azi am să-ți povestesc ceva deosebit — o istorie despre copilărie, despre...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv