Connect with us

Administratie

In Ţara Bârsei n’au fost niciodată Cavalerii Teutoni

Publicat

pe

O lipsă a întregii istoriografii româneşti este cenzurarea, practic eliminarea din discursul istoriografic a operei lui Iosif Şchiopul. Prea puţină lume a auzit de numele acestui sîrguincios cercetător al istoriei Transilvaniei în secolul XIII, care prin anii 30-40 ai secolului trecut a publicat o serie de cărţi care spulberau toate teoriile acceptate privind istoria secolului al XIII-lea în spaţiul carpato-dunărean, mai ales a presupoziţiilor politice ale revizionismului maghiar post-Trianon. Nimeni nu ştie măcar cine a fost! Tezele sale au provocat la timpul lor o confruntare acerbă în rîndul istoricilor români, dar chiar şi amintirea acestor confruntări, totuşi publicate în revistele de istorie româneşti de impecabilă reputaţie academică, a fost obliterată, în aşa măsură încît nu mai este nicăieri citat.

Principala sa carte „Contribuţiuni la istoria Transilvaniei în sec. XII şi XIII : I. Ţara Bârsei şi Cavalerii Teutoni. II. Invaziunea Mongolilor din 1241.”  Cluj- Tipografia Naţională, 1932, 164 p., bazată pe o cercetare a arhivelor Vaticanului, a demonstrat fară putinţă de îndoială că Ţara Bârsei nu  a fost niciodată colonizată de Cavalerii Teutoni, întrucît toate documentele „teutonice” sînt falsuri! Toată configuraţia politică a spaţiului carpato-dunărean în secolul XIII este bazată pe documente măsluite! Pe scurt, regii unguri nu puteau conferi privilegii Cavalerilor Teutoni într-o regiune asupra careia nu aveau stăpînire! Şchiopul demonstrează că regiunea în care fuseseră aşezaţi Teutonii se afla în părţile de nord ale Ungariei, „Ţara Bârsei” fiind mai degrabă în părţile Maramureşului. Aşadar Cumania împotriva careia luptau teutonii era cam pe acolo şi nici decum în Muntenia. Toate teoriile despre „episcopia Milcoviei’=episcopia cumanilor” îşi găsesc locul în coşul de gunoi al istoriografiei.

Iosif Şchiopul a mai adus în discuţie şi alte documente „întemeietoare” ale istoriografiei româneşti ca Diploma Cavalerilor Ioaniţi, pe care o demonstrează ca fiind un fals de aceeaşi anvergură ca diplomele cavalerilor teutoni. De asemeni demonstrează că şi diploma de privilegii a saşilor a fost un fals fabricat în perioada instalării regilor angevini în Ungaria. Concluziile sale erau că ungurii nu stăpîneau decît partea din Transilvania din dreapta Mureşului pînă la invazia tătară care nu a afectat deloc Transilvania. Datorită invaziei tătare din Ungaria propriu-zisă, populaţia Ungariei s-a refugiat în Transilvania şi abia după aceea au revendicat-o. (de Vlad Protopopescu)

Prezentăm în continuare o scurtă analiză a operei lui Iosif Şchiopu publicată în anul 1933 în ziarul de epocă “Gând Românesc”.

„Lucrarea dlui Şchiopul pune două importante probleme de istorie ardeleană. Ne oprim puţin mai ales la cea dintâi care este mai bine studiată. Teza dlui Şchiopul e categorică: In Ţara Bârsei n’au fost niciodată Cavalerii Teutoni. Terra Borza din documente , dăruită lor de regele Andrei II, nu este identică cu Ţara Bârsei . Istoriografia curentă a interpretat cu o uimitoare superficialitate documentele şi tot ce s’a scris despre Ţara Bârsei în legătură cu Cavalerii este lipsit de orice temeiu.

In istoricul problemei constată că actele de donaţie cari identifică pământul dat Cavalerilor cu Ţara Bârsei ies la iveală abia la sfârşitul veacului al XVIII lea. Până atunci nimeni nu ştia de o acţiune a lor  in acest colţ de ţară. Nici istoriile vechi ale Transilvaniei , nici cronicile şi nici tradiţiile Saşilor din Ţara Bârsei nu-i cunosc.

Analizând critic cele 31 de documente referitoare la subiect , d. Şchiopul observă că acestea se împart, prin derivaţia lor , în două grupuri distincte: unul mai mare, al bulelor papale , şi celalalt , mai mic, al privilegiilor regale (1211 , 1212 , 1222) cu atestările lor în cari se dau pentru Terra Borza hotare identice сu ale Tării Bârsei . Autorul mai observă că cele două grupuri se contrazic în textele lor. Faţă de hotărnicia uimitor de exactă din privilegiile regale , în bule nu se dau decât indicaţiuni vagi geografice . Deşi cancelaria papală afirmă totdeauna că a văzut privilegiile regale , bulele nu reproduc niciodată după numele ţării precizarea ultra silvas versus Cumanos din privilegii . Se desprinde din ele doar atât că Terra Borza se afla undeva în regatul Ungariei, în vecinătatea Cumaniei şi în apropierea Ungurilor şi a Secuilor . Regele spunea, după ce i-a alungat , că a dat Cavalerilor un pământ numai de vreo 30 de pluguri, iar cel cuprins între hotarele din privilegiile regale cunoscute e de zeci de ori mai mare . Formula însăşi de hotărnicie e o imposibilitate practică din cauza lungimei hotarelor . E absurdă şi hotărnicia castrului Cruceburg. Bulele papale nu-i pomenesc niciodată numele , vorbesc numai de un castru de dincolo de munţi, precizare care în schimb nu se face în privilegii . Istoriografia săsească identifică deci fals castrul din bule cu castrul Cruceburg din privilegii şi pe acesta cu ruinele de lângă Telu .

Discutând autenticitatea privilegiilor regale şi atestărilor lor , d. Şchiopul constată că toate trei diplomele s’au păstrat numai în copii ; că atestările diplomei din 1222 nu cunosc pe celelalte două diplome şi invers . Contestă autenticitatea diplomelor din 1211 , 1212 , copiate în registrele Vaticanului , — cari nici ele nu sunt contimporane — , cât şi atestarea lor dela 1278 . Diploma din 1222 , compusă din aceste două şi adăugită cu drepturi noi , are şi mai puţine şanse de autenticitate decât ele : are mai multe vicii de formă şi conţinut mai ales în stabilirea hotarelor şi drepturilor , în sigilare şi lista dignitarilor lumeşti dela sfârşit, a căror nume nu se mai întâlnesc în alte diplome contimporane şi nici nu se pot identifica . Bula papală de confirmare din acelaşi an , care nu o înserează după obiceiul diplomatic , ci  îi reproduce numai conţinutul, se află în original la Konigsberg , dar nu se află in registrele papale , deci poate să fie şi ea o falsificare târzie . Dintre atestările de mai târziu ale diplomei recunoaşte doar autenticitatea celor dela 1280 şi 1317 .

Terra Borza deci nu e Ţara Bârsei căci diplomele cari le identifică hotarele nu sunt autentice . Ele pot să fie reconstruiri târzii după bulele papale sau după originale defectuoase , cu interpolarea unor hotare sugerate de asemănarea numelor; reconstruiri mult mai târzii , căci la începutul veacului XIII n’au existat nici noţiunile geografice cuprinse în ele şi nici Secuii în vecinătatea Ţării Bârsei .

Revine apoi la părerea istoricului ungur din veacul XVIII , Ştefan Katona, că acea Terra Borza trebue că era undeva în părţile Maramureşului, la graniţa Transilvaniei şi Ungariei . Argumentele principale pentru această ipoteză ar fi încredinţarea episcopului de Agria şi nu a celui din Transilvania cu confirmarea unui decan pentru Т. B. şi cearta de mai târziu dintre cei doi episcopi pentru jurisdicţiunea asupra Maramureşului, care putea să pornească tot dela acest pământ. Т. B. trebuia să fie apoi , după cuprinsul privilegiilor, într’o regiune minieră şi expusă invaziunilor continue ale Cumanilor .

Ţara Bârsei nu e minieră , iar cronicile şi documentele amintesc de năvăliri continue ale Cumanilor numai în regiunile maramureşene. Regele Andrei făcuse şi el câteva expediţiuni în aceste părţi şi probabil in cadrul uneia din ele a alungat şi pe Cavaleri , căci altfel nu se poate explica de ce nu pomenesc cronicile nimic despre alungarea lor . In părţile Bârsei ele nu pomenesc în schimb nici o expediţie şi nu se poate admite ca o astfel de acţiune aparte să fi trecut neobservată.

In concluzie Cavalerii Teutoni n’au desfăşurat aici opera de colonizare şi civilizaţie care li se atribue . Nici identificarea celor cinci cetăţi construite de ei nu mai poate avea loc . Şi încheie cu întrebarea: dacă nu ei , „cine a ridicat cetăţile ale căror nume , păstrate în graiul poporului românesc din Ţara Bârsei, mărturisesc o altă origină decât cea germană? Cine a ridicat cetăţile Bran, Codlea , Râşnov, Telu , etc?” Lăsând să se înţeleagă că populaţia de baştină.

Teza, urmărită îndrăzneţ şi cu o argumentaţie seducătoare, tinde să răstoarne tot ce a construit istoriografia pe această temă de 150 de ani încoace . […]” (D. Prodan, „Gând Românesc”, an I, nr. nr. 1, mai 1933, pp. 33-36)

 

Administratie

Politia Romana intenționează să achiziționeze 60 de exemplare canine, cu vârsta cuprinsă între 10 și 16 luni, care vor fi folosite în misiunile operative ale Ministerului Afacerilor Interne!

Publicat

pe

De

Ai canisă sau ești deținător legal de exemplare canine cu pedigree, din rasele ciobănesc german, ciobănesc belgian (malinois), labrador și springer spaniel?
Ce trebuie să faci?
1. Să trimiți un email pe adresa ccs@centrulchinologic.ro, până la data de 18 iunie, ora 14:00, în care să menționezi datele de contact ale tale, numărul de telefon, datele exemplarului canin, prețul estimativ și data prezentării pentru evaluare.
2. ⁠Să te prezinți la Centrul Chinologic Sibiu, în perioada 19-21 iunie, începând cu ora 09:00, pentru evaluare.
Va trebui să ai asupra ta: dovada dreptului de proprietate, carnetul de sănătate avizat la zi și pedigree-ul.
Pe parcursul evaluării aptitudinale, se va urmări ca exemplarale canine:
– să nu manifeste frică față de persoane, animale, zgomote puternice, suprafețe lucioase, zone întunecoase;
– ⁠să prezinte interes/motivație pentru un obiect preferat.
Pentru exemplarele canine care vor promova evaluarea, proprietarii vor face dovada efectuării testului de displazie, în termen de maximum 20 de zile!
Pentru detalii suplimentare: Centrul Chinologic Sibiu (Calea Dumbrăvii, nr. 157, 0269/235181).
Citeste in continuare

Administratie

Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții de numărare a voturilor

Publicat

pe

De

Având în vedere informațiile vehiculate public privind derularea procesului electoral, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, transmite următoarele precizări:

Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții de numărare a voturilor, menționarea acestora în procesul verbal ori centralizare a opțiunilor electorale exprimate.

Reiterez faptul că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale de ordine publică, respectiv Poliția și Jandarmeria, are, potrivit legii, doar atribuții de pază a locațiilor: săli, birouri etc.

Angajații MAI nu au nici atribuția, nici dreptul să manevreze fizic buletinele de vot.

Astfel, acuzațiile privind posibile nereguli din partea MAI în centralizarea voturilor sunt lipsite de orice fundament logic și legal.

Ministerul Afacerilor Interne a desfășurat și desfășoară misiuni în contextul scrutinului electoral cu imparțialitate și respectând legea.

Problemele de organizare apărute în proces sunt exclusiv în competența altor autorități, structurile MAI neavând pârghii legale pentru a interveni cu scopul soluționării acestora.

Citeste in continuare

Administratie

Prima ediție a concursului Military Student Multirotor Fest

Publicat

pe

De

Acesta a fost conceput pentru a valorifica potențialul de cercetare științifică al profesorilor şi studenților din instituțiile militare de învățământ, în domeniul sistemelor aeriene fără pilot uman la bord (UAS).

Într-o lume în care dronele îşi fac simţită din ce în ce mai mult prezența, inclusiv în desfășurarea conflictelor armate, concursul Military Student Multirotor Fest organizat de Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov a venit într-un mod firesc, chiar așteptat.

Am aflat mai multe detalii despre competiţie de la colonelul conf. univ. dr. Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ la Facultatea de Management Aeronautic din cadrul Academiei Forțelor Aeriene (AFA).

Totul a plecat de la invitația primită anul trecut de a participa, în calitate de invitat special, la un eveniment dedicat studenților din universitățile din România, care asigură pregătire de excelență în domeniul mecatronicii, Zilele Educației Mecatronice (ZEM).

Acest concurs, care se organizează anual, are o secțiune indoor dedicată sistemelor mecatronice de zbor fără pilot. Echipa noastră a impresionat încă de la prima participare și, mai mult de atât, a transmis și generațiilor următoare bucuria și dorința de a fi mai buni. Drept urmare, academia a participat și în acest an la ZEM cu o echipă complet nouă, a specificat colonelul Cioacă.

În  cadrul AFA, există o echipă de cadre didactice, din care amintim pe ing. dr. Sebastian Pop și conf. univ. dr. ing. Vasile Prisacariu, care desfășoară cercetări aprofundate în domeniul sistemelor aeriene fără pilot (UAS) de cel puțin 15 ani.

Pasiunea membrilor acestei echipe și rezultatele obținute în diferite proiecte de cercetare la nivel național și internațional au fost transmise și studenților de la programele de studii de licență și master. Aceștia dezvoltă aplicații hardware și software pe care le integrează în partea aplicativă a lucrărilor de finalizare a programelor de studii.

 

Prima ediție a Military Student Multirotor Fest reprezintă o oportunitate excelentă pentru studenții militari să-și demonstreze abilitățile în proiectarea, construirea și pilotarea dronelor. Deși competiția reprezintă o premieră pentru instituțiile militare de învățământ, organizatorii au reușit să creeze condițiile necesare testării sistemelor realizate de către studenți în condiții cât mai apropiate de cele ale câmpului tactic modern. Această inițiativă marchează începutul unei căi pentru pasionații de UAS din cadrul academiei noastre și din afara acestuia. Obiectivul este ca viitoarele ediții să includă probe mai complexe, care să pună la încercare cunoștințele și experiența echipelor participante. De asemenea, evenimentul oferă posibilitatea de a interacționa cu alte instituții militare și profesioniști din industrie, contribuind astfel la consolidarea comunității de studenți militari pasionați de tehnologie.

General de flotilă aeriană conf. univ. dr. Marius Şerbeszki

Astfel a apărut competiţia Military Student Multirotor Fest, un eveniment în cadrul căruia studenții își pot verifica și testa competențele de proiectare, realizare și programare a unui UAS de tip multirotor.

 

Practic, în toamna anului trecut au început demersurile pentru organizarea primului concurs de drone outdoor adresat studenților și doctoranzilor din instituțiile militare de învățământ superior din România.

Studenții abia așteptau o astfel de oportunitate. Ei mai participaseră cu produsele lor la târguri, expoziții, demonstrații, dar nu avuseseră ocazia să le fie validate rezultatele muncii într-o competiție. În calitate de coordonator, am ținut în permanență legătura cu echipele care s-au înscris la concurs.

Mă întrebau nu numai despre aspecte tehnice, dar îmi transmiteau și succese de etapă: am reușit să zburăm stabil drone, am făcut prima largare a încărcăturii explozive simulate etc.

Analiza acestei ediții a scos în evidență două aspecte importante: pe de o parte, concursul va fi organizat și anul viitor, de această dată cu participare internațională; celor două probe de concurs existente li se vor adăuga și altele, inspirate din feedback-ul pe care îl primim din mediul operațional, a mai adăugat colonelul Cătălin Cioacă.

Colonel conf. univ. dr. Cătălin Cioacă.

În cadrul competiţiei au performat patru echipe, reprezentând Academia Tehnică Militară (ATM), Academia Forțelor Terestre (AFT) și Academia Forțelor Aeriene (AFA), prezentă cu două echipe. Concursul s-a bucurat și de prezența a doi invitați speciali, echipa Universității Transilvania din Brașov și a Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași.

În cadrul concursului, studenții și-au verificat și testat competențele de proiectare, realizare și programare a unui UAS de tip multirol, pe care le-au etalat pe parcursul celor două probe. Prima probă a concursului, desfășurată în poligonul societății Carfil S.A., a constat în lansarea unei încărcături explozive standard simulate la punct fix, de la o altitudine minimă de 60 de metri, într-un cerc cu raza de 2,5 metri.

Toate echipele și-au demonstrat abilitățile de pilotare a propriului dispozitiv, evidențiind competențele tehnice și inovațiile aduse de fiecare, în ciuda vremii ușor nefavorabile. A doua probă a avut loc în aceeași locație, fiind reprezentată de o misiune de descoperire, identificare și localizare a țintelor în teren.

Aceasta a reprezentat un proces complex, implicând o planificare minuțioasă, finalizată cu o analiză atentă a datelor colectate, necesare obținerii coordonatelor exacte ale țintelor. Echipele au dat dovadă și de această dată de profesionalism și multă pasiune.

Concursul s-a finalizat cu festivitatea de premiere, moment în care Academia Forțelor Aeriene a recompensat toate echipele participante, desemnând totodată și câștigătorii competiției.

Ordinea echipelor ocupante a podiumului a fost următoarea: locul III – echipa Facultății de Management Aeronautic din cadrul AFA, formată din Emilian Baciu, Alexandru Chițu, Denis Ciobanu, Andru Tanasă, locul II – reprezentanta ATM și locul I – echipa Facultății de Sisteme de Securitate Aeriană din cadrul AFA, constituită din George Chiriluț, Nicolae Caunei, Luca Ilie, Diana Ciurbe. (Sublocotenent A. Miron, plutonier-adjutant principal L. Irimia, foto:  A. Miron).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Paraciosul si sifonul politistilor corupti din IPJ Prahova a facut un accident grav azi in Ploiesti/Solicitam oficial testul antidrog pentru Catalin Muresan cel din mafia deseurilor

Mureșan Catalin de la Recop Pleasa care este implicat în mafia deseurilor a accidentat pe trecerea de pietoni o persoana,...

Exclusiv2 zile ago

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta si ” sora” de incompetenta, la IPJ Braila

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta? Se numeste Sandu Monica, comisar sef, dezvaluie Emil PASCUT de la...

Exclusiv3 zile ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (II)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv3 zile ago

Mafia deșeurilor, statul paralel și politicienii

Mai multe spitale din Prahova dau contractele, la troc, unui personaj controversat Amenință șantajează sau mituiesc pe cei ce nu...

Exclusiv3 zile ago

De ce ai nevoie de sefi sa propuna cand e clar ca beneficiarii sunt personalul de conducere si consilierii de integritate?

S-a emis ordinul MAI nr. S/84/31.05.2024 pentru completarea OMAI S /7/2018 cu reglementari privind acordarea majorarii anticoruptie de 12.5% din...

Exclusiv4 zile ago

PROMO/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova. Soţul înşelat a utilizat iar politia si subordonatii in scop de razbunare (I)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv5 zile ago

Coruptul putinist „Capitan la 15 ani” si un nou comportament deviant/Simte ca are politia pe urmele sale?

Reamintim ca, coruptul putinist „Capitan la 15 ani” s-a autoinvitat, acum ceva timp, la o petrecere a politistilor din activitate,...

Exclusiv6 zile ago

Sindicatul Europol face apel către conducerile armelor, să ia de URGENȚĂ toate măsurile pentru înlocuirea politistilor care se află în aceste momente în așteptare pentru predarea sacilor cu buletinele de voturi!

Tocmai s-au făcut 24 de ore de când zeci de mii de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și pompieri, sunt...

Exclusiv6 zile ago

Sindicatul Diamantul a reusit declasificarea ROF-urilor IPJ. Test rapid de incompetenta

Sindicatul Diamantul a reusit declasificarea ROF-urilor IPJ. Test rapid de incompetenta la responsabilii cu aplicarea legii 544/2001.   ROF declasificat...

Exclusiv7 zile ago

IPJ Prahova confirma dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova privind fruda la alegerile locale din Breaza unde reprezentantul PSD din Sectia de Votare numarul 210 Breaza a fost prins de doua ori cum a inmanat aceleiasi persoane cate doua buletine de vot pentru primar

La data de 09 iunie 2024, Incisiv de Prahova publica articolul, in exclusivitate, „EXCLUSIV/O noua frauda la alegeri in Breaza/Reprezentantul...

Exclusivo săptămână ago

EXCLUSIV/O noua frauda la alegeri in Breaza/Reprezentantul PSD din Sectia de Votare numarul 210 Breaza prins de doua ori cum a inmanat aceleiasi persoane cate doua buletine de vot pentru primar/A fost sesizate BEJ si IPJ Prahova

Așa cum era de așteptat, în ziua alegerilor sunt numeroase sesizări ale încălcării legislației electorale, fiind semnalate de la contravenții...

Exclusivo săptămână ago

Voit sau nu, o mare bataie de joc la Sectia de Votare de la Scoala 19 Ploiesti

Așa cum era de așteptat, în ziua alegerilor sunt numeroase sesizări ale încălcării legislației electorale, fiind semnalate de la contravenții...

Ancheteo săptămână ago

Acuzatii de frauda in alegerile locale la Stoenesti -Aricestii Rahtivani/Prahova/De noaptea mintii/Politia a amendat pe reclamant

Așa cum era de așteptat, în ziua alegerilor sunt numeroase sesizări ale încălcării legislației electorale, fiind semnalate de la contravenții...

Exclusivo săptămână ago

Justitia din Franta o cauta pe Cristina Gheaus pentru o „gaura” de 60.000 euro! /Candidatul PSD la Primaria Comarnic, a ieșit la rampa și … s-a murdărit la gură cu minciuni!

Dupa umilinta premierului, alături de Volosevici și Nanu, la Halele Centrale din Ploiești, Ciolacu a fost umilit si de asa...

Exclusivo săptămână ago

O Noua Bomba ce anunta dezastrul Clanului Cosma si PSD-ului Prahova/Exclusiv/SAPAS – SINDICATUL ADMINISTRATIEI PUBLICE SI ASISTENTEI SOCIALE „ALEXANDRU IOAN CUZA” si sindicatele afiliate FEDERATIEI PUBLISIND la nivelul municipiului Ploiesti isi manifesta sustinerea pentru domnul doctor BOGDAN NICA pentru postul de Primar al Municipiului Ploiesti si pentru domnul inginer IULIAN DUMITRESCU pentru postul de Presedinte al Consiliului Judetean Prahova.

O Noua Bomba ce anunta dezastrul Clanului Cosma si PSD-ului Prahova/Exclusiv/SAPAS – SINDICATUL ADMINISTRATIEI PUBLICE SI ASISTENTEI SOCIALE „ALEXANDRU IOAN...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv