Modernizarea României/ Ce ne spune Huntington?

0
176

Gânditorii politici s-au aplecat, de-a lungul timpului asupra problemelor fundamentale ale „Politicii” ca disciplină teoretică Problematica dreptății, a libertății și virtuții au constituit preocupări ale politicii de peste două mii cinci sute de ani. Corupția apare și în democrația ateniană de acum 2500 de ani, apare în toate democrațiile, dar și în regimurile autoritare. Aud tot felul de tâmpiți ( scuzați-mi termenul) la TV spunând câ România este cea mai coruptă țară din Europa. Nu am auzit prostie, chiar idioțenie mai mare. Gradul de corupție al unei societăți este oarecum dat de măsurarea sociologică unui anumit grad de Percepție privind corupția, Percepție subiectivă, alimentată la nesfârșit de cei interesați. Cea mai mare mizerie impusă și acceptată pentru intrarea noastră în UE. a fost PNA-DNA și termenul de LUPTĂ împotriva corupției. Gândiți-vă că la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000 ne-am trezit că suntem singura țară dintre fostele țări socialiste care trebuie să ne „Luptăm” cu corupția, deodată, că așa s-a hotărât. Românii nu deschiseseră ochii bine după iadul comunist, că li s-a spus deodată că suntt corupți! Măi să fie! Chiar așa? Bine că nu ni s-a spus că suntem neam de criminali și tâlhari, că să vedeți cum ne omoram între noi.
De unde și de ce a venit această impunere? Cine a avut și are acest interes? O să vorbim despre asta. Vreau însă să înțelegeți un lucru: Românii nu sunt nici mai corupți, nici mai puțin corupți decât orice alt neam din Europa și din lume; ba dimpotrivă, faptul că am scăpat întregi și citovi din Iadul Comunist, arată puterea genei acestui popor care rezistă de mii de ani pe aceste locuri. Punct.
Analizând trecerea țărilor de la totalitarism la democrație, Huntington ( unul dintre gânditorii politici moderni) identifică mai multe tipare devenite” necesare”, adică, prin repetarea identică în toate țările, arată practic un tip de comportament social, care determină și macrosoluțiile. În cazul nostru vom vorbi despre Corupția ce se manifestă în procesul modernizării. Procesul de tranziție este numit de Huntington „Modernizare”
„Evident, corupția există în toate societățile…dar este mai des întâlnită în unele momente din evoluția unei societăți”…”Modernizarea stimulează corupția”…” Corupția poate fi funcțională în menținerea unui sistem politic, ca și reforma”…” In mod paradoxal, această mentalitatea fanatică a anticorupției are efecte fundamentale similare cu cele ale corupției înseși”, și în fine, Atenție!
„Corupția este, cum am văzut, un produs al modernizării și îndeosebi al extinderii conștiinței politice. Reducerea corupției pe termen lung necesită organizarea și structurarea acestei participări. Partidele politice constituie principala instituție a politicii moderne care poate îndeplini această funcție” (!!!) ( Ordinea Politică a societăților în schimbare, pag 59, 62, 64, 69)
Ce ne spune Huntington?
Că în procesul de modernizare( tranziție) Corupția este inerentă, ba mai mult, că ea este un fenomen necesar, care contribuie la reușită reformei(!!!), iar ” Fanatismul Anticorupție” ( ceea ce se întâmplă în România de azi) este mai periculos decât Corupția însăși!
Mai mult Huntington arată și cum scăpăm de corupție(!)
Negarea sau diminuarea forței partidelor politice, ca și fanatismul anticorupție, favorizează corupția și este calea către autoritarism și dictatură. ( Vi se pare cunoscut?) Fără cuvinte.
Mai rămâne să și știm ce să facem și cum să adaptăm la realitatea românească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here