Actualitate
Lasat din mana de SRI si cu tot mai putine culoare in instante, parchetul lui Kovesi primeste lovitura dupa lovitura/DNA a incasat 11 achitari in dosarul fostului sef al CJ Ialomita Silvian Ciuperca, pe motiv ca fapta nu exista si nu este prevazuta de legea penala.
Defilat in catuse si tinut doua luni in arest, Ciuperca a fost achitat pentru toate cele 8 pretinse fapte. Facatura apartine procuroarei Delia Maria Ciurariu si fost confirmata Claudiu Dumitrescu (Minuta)
Continua sa iasa la iveala mizeriile, dosarele politice fabricate si vietile distruse in ultimii ani de parchetul condus de Laura Kovesi. Ramasi fara sprijinul SRI si cu tot mai putine culoare in instante, procurorii DNA isi dau din ce in ce mai mult dovada profesionalismului. Parchetul lui Kovesi este cuprins de un val urias de achitari, care creste neincetat, iar in ritmul acesta este foarte posibil ca in 2017 sa inregistram o rata record de achitari. Cea mai noua lovitura pentru DNA a venit din partea Tribunalului Bucuresti. La aceasta instanta, parchetul anticoruptie a incasat 11 achitari dosarul fostului presedinte al Consiliului Judetean Ialomita, Vasile Silvian Ciuperca, trimis in judecata printr-un rechizitoriu intocmit de procuroarea DNA Delia Maria Ciurariu si confirmat de fostul sef al Sectiei a II-a DNA Claudiu Dumitrescu (foto ).
Tribunalul Bucuresti a dispus, vineri 26 mai 2017, achitarea lui Vasile Silvian Ciuperca pentru toate cele 8 presupuse infractiuni pentru care a fost trimis in judecata, in iulie 2015, in dosarul 24754/3/2015. Aparat de avocatii Marian Stroe si Alice Draghici (foto 2), ex-presedintele CJ Ialomita a fost achitat in baza art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala – „fapta nu exista”, precum si in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”. Concret, Vasile Silvian Ciuperca a fost achitat pentru urmatoarele fapte:
-folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic;
-folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic;
-instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie;
-instigare la fals intelectual;
-instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie;
-complicitate la folosirea si prezentarea, cu rea-credinta de documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, obtinandu-se pe nedrept fonduri europene;
-abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie;
-luare de mita;
Trebuie precizat ca si in acest caz am avut parte de un spectacol marca DNA si de o privare nelegala de libertate. Vasile Silvian Ciuperca a fost retinut de DNA, scos in catuse si tinut dupa gratii timp de 66 de zile.
Achitari in serie
Solutii similare de achitare au fost dispuse si fata de alti 10 inculpati din acelasi dosar. Toti au fost achitati in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala, adica „fapta nu este prevazuta de legea penala”. Unul dintre inculpatii achitati, Cezar Gheorghe Valcan, director executiv al Directiei de Achizitii si Patrimoniu din cadrul CJ Ialomita, a fost la randul sau tinut in arest timp de doua luni.
Iata care sunt ceilalti 10 inculpati achitati in dosarul sefului CJ Ialomita:
–Ionescu Mihai Ionut
-Valcan Cezar Gheorghe
-Neacsu Marinela
-Dinu Maria
-Raureanu Nicolae Cristian
-Constantinescu Marius Dragos
-Scripca Dragomir
-Visan Mariana
-Musat Liviu Gabriel
-Ciocanel Vasile
Totusi, au existat patru solutii favorabile DNA in acest dosar. Este vorba despre condamnarea a doi inculpati la pedepse de cate 3 ani inchisoare si a unui inculpat la o pedeapsa de 2 ani si 2 luni inchisoare, toate insa cu suspendare. De asemena, TMB a aplicat o amenda penala de 176.000 euro societatii Consult Invest SRL.
Sentinta nu este definitiva.
Minuta Tribunalului Bucuresti poate fi citita aici
Iata comunicatul DNA din 1 iulie 2015 privind trimiterea in judecata a sefului CJ Ialomita Ciuperca Vasile Silvian:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati,
Sub control judiciar:
1.CIUPERCA VASILE SILVIAN, presedinte al Consiliului Judetean Ialomita, pentru infractiunile de:
-luare de mita
-doua infractiuni de folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a un folos necuvenit,
-abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie
-doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie
-instigare la fals intelectual
-complicitate la folosirea si prezentarea, cu rea-credinta de documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, obtinandu-se pe nedrept fonduri europene
2.VALCAN CEZAR GHEORGHE, director executiv al Directiei de Achizitii si Patrimoniu din cadrul C.J. Ialomita pentru infractiunea de:
–abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
3.MUSAT LIVIU GABRIEL, presedinte al A.D.R. Sud Muntenia, pentru infractiunea de:
–abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
4.VISAN MARIANA, director adjunct in cadrul A.D.R. Sud Muntenia, pentru infractiunea de:
–abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
5.CONSTANTINESCU MARIUS-DRAGOS, pentru infractiunea de:
–instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
6.TRANDAFIR ELENA CORINA, angajata a SC CONSULT INVEST SRL si administrator in fapt al acestei societati, pentru infractiunile de:
-doua infractiuni de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata
-folosirea si prezentarea, cu rea-credinta documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, obtinandu-se pe nedrept fonduri europene
-instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
in stare de libertate,
7.IONESCU MIHAI IONUT, consilier al Copului de Control din cadrul Ministerul Sanatatii pentru infractiunile de:
-abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie
-neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de a instiinta organul de urmarire penala sau organul de constatare a savarsirii infractiunilor, abilitat de lege, cu privire la orice date din care rezulta indicii ca s-a efectuat o operatiune sau un act ilicit ce poate atrage raspunderea penala potrivit Legii nr.78/2000 (legea anticoruptie)
-fals intelectual
8.NEACSU MARINELA, consilier juridic-Directia Achizitii si Patrimoniu-Consiliul Judetean Ialomita pentru infractiunea de:
–abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
9.DINU MARIA, functionar in cadrul Consiliul Judetean Ialomita, pentru infractiunea de:
–abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
10.RAUREANU NICOLAE CRISTIAN, sef serviciu juridic, pentru infractiunea de:
-complicitate la abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
11.ANGHEL CORNEL, pentru infractiunile de:
-fals in inscrisuri sub semnatura privata (2 infractiuni)
-complicitate la folosirea si prezentarea, cu rea-credinta documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, obtinandu-se pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta sau in numele ei,
12.GOLOVEI EUGENIU, pentru infractiunile de:
-fals in inscrisuri sub semnatura privata
-complicitate la folosirea si prezentarea, cu rea-credinta documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achizitionarea unor bunuri si executarea unor lucrari, obtinandu-se pe nedrept fonduri europene
13.SCRIPCA DRAGOMIR, expert in cadrul Biroului Judetean Ialomita al A.D.R. Sud Muntenia, pentru infractiunea de:
–abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie,
14.CIOCANEL VASILE, pentru infractiunea de:
–dare de mita
15.SC CONSULT INVEST SRL, obiectul pricipal de activitate ‘Activitati de consultanta pentru afaceri si management’, pentru infractiunile de:
-fals in inscrisuri sub semnatura privata
-folosirea si prezentarea, cu rea-credinta documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, obtinand pe nedrept fonduri europene
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul Ciuperca Vasile Silvian, in luna ianuarie 2014, si-a folosit influenta si autoritatea conferita de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, respectiv asigurarea postului de manager interimar in cadrul Spitalului judetean Ialomita. Intrucat dorea inlaturarea din functie a managerului caruia urma sa ii expire mandatul si pentru a nu-i mai da acestuia posibilitatea sa se inscrie la concursul pe postul de conducere, in luna ianuarie 2014, dar inainte de expirarea contractului de management, inculpatul Ciuperca Vasile Silvian a initiat demersuri la Ministerul Sanatatii, in vederea demararii unui control la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia. In urma respectivului control se dorea si inlaturarea, consilierul juridic al Spitalului Judetean Slobozia.
In aceste conditii, incepand cu data de 20.01.2014, la S.J.U Slobozia s-a desfasurat un control efectuat de catre o echipa mixta formata din reprezentanti ai Corpului de Control al Ministerului Sanatatii si ai Consiliului Judetean Ialomita.
In paralel, pentru a consolida imaginea de manager interimar a persoanei pe care o sustinea, pentru a contracara nemultumirile din randul angajatilor legate de numirea acestuia, de a prezenta o imagine de echipa intre Consiliul Judetean si Spitalul Judetean Slobozia, cat si implicarea acestei noi echipe de management in dotarea spitalului cu un aparat medical de radiologie digitala, Ciuperca Vasile Silvian a dispus alocarea de fonduri suplimentare Spitalului Judetean, in vederea achizitionarii acestui aparat medical. in acest caz, acesta s-a folosit de autoritatea conferita de functia de presedinte al Consiliului Judetean Ialomita si de ordonator principal de credite, pentru a aloca fonduri spitalului in momentul in care persoane pe care o sustinea fusese numita manager interimar si doar pentru a-si sustine decizia de numire a acestuia la conducerea spitalului si pentru a-i crea acestuia o pozitie favorabila.
Avand in vedere ca, in urma controlului s-au constatat nereguli in procesul de achzitii publice care ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, in perioada martie-aprilie 2014, dupa efectuarea acestui control, de catre Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, inculpatul Ciuperca Vasile Silvian l-a determinat pe Ionescu Mihai Ionut, consilier din cadrul ministerului, sa-si exercite atributiile de serviciu in mod defectuos, prin intocmirea raportului de control neconform realitatii. Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispozitii si pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, aducand-se atingere activitatii de control al Ministerului Sanatatii si increderii publice.
In perioada martie-aprilie 2014, l-a determinat pe acelasi consilier, sa intocmeasca, in fals, raportul de control, prin omisiunea, cu stiinta, de a insera anumite imprejurari care ar fi putut duce la tragerea la raspundere penala, disciplinara sau administrativa a celor supusi controlului, inclusiv a persoanei pe care o sustinea in pozitia de manager interimar.
Inculpatul Ciuperca Vasile Silvian, in perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-a determinat pe inculpatii Musat Liviu Gabriel, presedinte al A.D.R. Sud Muntenia, Visan Mariana, director adjunct in cadrul aceleiasi institutii si pe Scripca Dragomir, expert in cadrul Biroului Judetean Ialomita al aceleiasi agentii, sa-si indeplineasca defectuos atributiile de serviciu, in sensul amanarii nejustificate, a vizitelor de monitorizare si a constatarii neconcordantelor in vederea remedierii lor, cu scopul sprijinirii intereselor inculpatei Trandafir Elena Corina, beneficiar si/sau consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana derulate de S.C. CONSULT INVEST S.R.L., proiecte depuse la A.D.R. SUD MUNTENIA, astfel incat beneficiarii acestor proiecte sa nu suporte corectii financiare.
In perioada decembrie 2013-iulie 2014, Ciuperca Vasile Silvian a acordat sprijin inculpatei TRANDAFIR ELENA CORINA, prin obtinerea amanarilor nejustificate a vizitelor de monitorizare, urmare a interventiilor sale realizate la nivelul ADR SUD MUNTENIA, pentru ca beneficiarul proiectului ‘Pensiunea Amara’ sa intocmeasca in timp util documente false justificative (proces-verbal de custodie materiale) astfel incat acesta sa nu suporte corectii financiare in suma de 33.739,41 lei, din fonduri cu finantare europeana, obtinute pe nedrept.
In perioada 2010-2014, inculpatul Ciuperca Vasile Silvian si-a folosit influenta si autoritatea conferite de functia de presedinte al Consiliului Judetean Ialomita si de functia de presedinte al unui partid, filiala Ialomita, in scopul obtinerii pentru SC CONSULT INVEST SRL, reprezentata de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanta si servicii de proiectare oneroase cu primariile comunale de pe raza judetului Ialomita, contracte incheiate cu incalcarea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006.
In perioada aprilie-mai 2014, inculpatul Ciuperca Vasile Silvian, abuzand de functia detinuta de presedinte al C.J. Ialomita, fiind in exercitarea atributiilor de serviciu, a pretins suma de 5.000 de lei si a primit suma de 3.000 de lei de la Ciocanel Vasile, in schimbul si in legatura cu prelungirea termenului contractului de concesiune pentru un teren in suprafata de 191,75 ha, pe care acesta din urma il avea incheiat cu Consiliul Judetean Ialomita. Banii respectivi au fost primiti cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judetean Ialomita, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Ialomita. Interesul lui Ciuperca Vasile Silvian de sponsorizare a Muzeului Judetean Ialomita, era acela de a mari bugetul acestei institutii aflate in subordinea sa pentru a aloca de la bugetul consiliului judetean sume mai mici, de a folosi acesti bani in interesul propriu si al persoanelor private care aveau incheiate cu Muzeul Judetean contracte de prestari servicii si de executare a unor lucrari publice.
In perioada aprilie-mai 2014, presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Ciuperca Vasile-Silvian, impreuna cu membrii comisiei de licitatie, printre care Valcan Cezar Gheorghe, Dinu Maria si Neacsu Marinela, abuzand de prerogativele functiei detinute a favorizat interesele economice ale SC GREEN HARVEST SRL Timisoara, in detrimentul bugetului C.J. Ialomita, prin atribuirea, in mod fraudulos, a contractului de concesiune a unei suprafete de 495,6583 ha, teren agricol, apartinand domeniului privat al judetului Ialomita, pe o durata de 30 de ani, in urma licitatiei din data de 14.04.2014.
Astfel, Ciuperca Vasile Silvian, impreuna cu Valcan Cezar-Gheorghe, director executiv al Directiei de Achizitii si Patrimoniu din cadrul C.J. Ialomita, Neacsu Marinela si alti functionari din cadrul Consiliului Judetean, a actionat pentru identificarea unor solutii pentru ca SC GREEN HARVEST SRL Timisoara sa fie declarata castigatoare a licitatiei, desi oferta acesteia nu era cea mai mare, criteriu de baza in acordarea contractului de concesiune. Prin atribuirea in mod premeditat si nelegal, a contractului de concesiune, firmei care a avut a doua oferta ca pret – SC GREEN HARVEST SRL, factorii de decizie din cadrul C.J. Ialomita, Ciuperca Vasile Silvian, Valcan Cezar Gheorghe si Neacsu Marinela au prejudiciat bugetul C.J. Ialomita cu suma de 5.947.899,6 lei ( diferenta de pretul redeventei oferit de primul ofertant si cel oferit de al doilea ofertant, intre ofertanti existand intelegeri frauduloase cu privire la pretul oferit si hotararea de retragere, diferenta calculata, pe toata durata contractului de 30 de ani) si asigurandu-se un folos necuvenit pentru societatea cu care a incheiat contractul de concesiune.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul CIUPERCa VASILE SILVIAN, procurorii au propus mentinerea obligatiei de a nu desfasura activitatea de presedinte al Consiliului Judetean Ialomita, in exercitarea careia a savarsit fapta.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.(luju.ro)
Actualitate
Rheinmetall achiziționează Loc Performance: Un pas strategic pentru expansiunea pe piața americană
Actualitate
USR, Lasconi și iluzia progresului: O analiză asupra influenței curentului ‘woke’ în România
O ideologie problematică importată
Într-o amplă analiză, Simona Tănăsescu discută despre impactul curentului „woke” în România, evidențiind cum această ideologie, promovată agresiv de partide precum USR, a adus mai mult rău decât bine. În special, Tănăsescu atrage atenția asupra efectelor negative asupra comunităților vulnerabile, inclusiv LGBTQ+, care, în lipsa speranței, s-au agățat de promisiunile unei ideologii care, în realitate, nu le va oferi salvarea.
Promisiuni înșelătoare
Adevărul, așa cum îl prezintă Tănăsescu, este că niciun partid sau niciun curent nu va salva comunitățile marginalizate. Iubirea și identitatea acestor persoane au fost folosite ca instrumente în jocurile politice. „În spatele zâmbetelor politicienilor și a discursurilor despre diversitate, realitatea este că sunteți manipulați,” scrie aceasta, subliniind că ideologia nu a oferit sprijin real, ci a perpetuat problemele.
Efectul devastator al curentului woke
Curentul „woke” nu numai că a eșuat în a aduce schimbări pozitive, dar a creat și mai multă divizare și ură. Sustinătorii acestuia sunt transformați în pioni pe tabla de şah a jocului politic, abandonati când nu mai sunt considerați utili. Exemplele date de Tănăsescu subliniază cum Lasconi a decis să se distanțeze de comunitate atunci când a realizat că nu poate câștiga alegerile folosind această susținere.
Scanarea realității emoționale
Tănăsescu afirmă că curentul „woke” a distrus nu doar relații, ci și conexiuni fundamentale între generații. Nicio lege nu va putea schimba sentimentele părinților sau va umple golurile lăsate de respingerea familială. „Realitatea care doare” nu poate fi ștearsă prin aprobări sociale avute în vedere de politici și campanii.
Fraza centrală a dezamăgirii
„Curentul woke a distrus mai mult decât a construit,” concluzionează Tănăsescu, subliniind tranziția iubirii în marfă de negociat pe scena politică. Comunitățile sunt invitate să se vadă nu ca statistici sau simboluri ale progresului, ci ca indivizi cu nevoi și aspiratii personale.
Apel la acțiune autentică
Tănăsescu face apel la cetățeni să recunoască această manipulare și să nu mai fie pioni într-un sistem care nu le oferă nimic în schimb. Schimbarea adevărată, spune ea, nu începe cu voturi sau petiții, ci cu curajul de a căuta validare interioară și reconectarea cu familiile lor.
Un drum anevoios, dar esențial
Calea spre schimbare reală este dureroasă și poate părea imposibilă, dar este considerată singura care merită efortul. „Restul e doar zgomot. Iar zgomotul, în cele din urmă, se stinge,” concluzionează Tănăsescu, invitând la reflecție asupra valorilor reale și a iubirii care contează cel mai mult.
Actualitate
Expoziția dedicată Revoluției din Decembrie 1989 se deschide la 1 Decembrie, pentru elevii Timișoarei
În urmă cu 35 de ani, Timișoara a schimbat mersul istoriei. A oprit timpul în loc.
De aceea, nu avem voie să uităm, fiind datori să lăsăm în urma noastră grija de a duce mai departe memoria lui Decembrie 1989. De a o lăsa moștenire copiilor noștri.
În acest context, Duminică, 1 Decembrie 2024, la ora 17:00, va avea loc, la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății, deschiderea pentru elevi a expoziției „’35”, dedicată Revoluției din Decembrie 1989.
Expoziția, care este o producție comună a Societății Timișoara și a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, este adresată atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.
Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.
Calendarul expoziției este următorul:
Duminică, 1 decembrie 2024, ora 17:00 Deschiderea expoziției, pentru elevi
2-16 decembrie 2024, orele 10:00-14:00 Vizite ghidate destinate elevilor
17 decembrie 2024, ora 17:00 Vernisajul oficial al expoziției
17 decembrie 2024-30 ianuarie 2025 Vizite ghidate destinate publicul larg
orele 16:00-20:00
În perioada 2-16 decembrie, vizitarea expoziției este deschisă exclusiv grupurilor de elevi. Aceasta se poate face de luni până vineri, între orele 10:00-14:00, prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro
Vizitele programate for fi ghidate de mediatori, prezenți în acest interval orar la sediul Garnizoanei, pentru a facilita înțelegerea, de către elevi, a intenției autorilor.
Parteneri:
Direcția pentru Cultura Timiș, Brigada 18 ISR „Decebal”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Școala Gimnazială 19 „Avram Iancu”
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 5 zile
Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor