Connect with us

Administratie

Gavril Andronache, căzut cu arma în mâini/Eroii adevăraţi, eroi neştiuţi

Publicat

pe

În acest an, se împlinesc şaizeci si patru de ani de la moartea eroică a lui Gavril ANDRONACHE, neînfricat luptător pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică. A căzut într-o luptă inegală cu trupele speciale ale securităţii. Aflat mai mulţi ani în fruntea unui detaşament de rezistenţă armată antisovietică, la îngemănarea codrilor Străşeni, Orhei şi Călăraşi, venise pentru scurt timp acasă, în satul Zubreşti, Străşeni. A fost urmărit şi înconjurat de armata securiştilor. În noaptea de 17 spre 18 august 1953, l-au atacat prin surprindere, dar el a ripostat cu dârzenie. Târât dimineaţa la un spital din Chişinău, medicii i-au numărat peste cincisprezece răni mortale. El însă, aşa ciuruit, a mai trăit vreo zece ore după aceasta.

Cel mai longeviv luptător antisovietic

Născut în anul 1902 la Zubreşti, Străşeni (după alte surse, s-a născut la Vâprova, Orhei), Gavril Andronache a crescut şi s-a format în mediul firesc al Basarabiei româneşti. A reacţionat cu ostilitate la prima ocupaţie sovietică din 1940, apoi din iulie-august 1941 a revenit în serviciul Statului Românesc, mai întâi ca lucrător al primăriei din localitate, apoi a fost numit şef al postului de jandarmi din satul Vâprova, Orhei.

În primăvara anului 1944, frontul sovieto-român a ajuns până în preajmă şi el s-a înrolat în armata română regulată. În acel august necruţător intrat în istorie şi sub denumirea „Operaţia Iaşi-Chişinău”, Gavril Andronache a reuşit să scape din încercuirea sovietică. Un an mai târziu, îl aflăm şef al fabricii de vin din Zubreşti. Dorinţa de a nu admite străinii pe pământul său natal l-a mişcat mereu spre o luptă cu noul regim sovietic antiuman.

Împreună cu alţi patrioţi ai plaiului, în 1945, au format o organizaţie clandestină antisovietică. Într-o notă a securităţii din ianuarie 1946, ce se află în dosarul lui Gheorghe Focşa din satul vecin Tătăreşti, şi el slujitor al jandarmeriei române până în 1944, îi găsim şi pe zubreştenii Gavril Andronache şi Dumitru Lupaşcu. Pe parcurs, au aderat şi alţi temerari, între care Gavril Botnari din Grebleşti, pe atunci şeful fabricii de vin din Cobâlca (Codreanca) care se va afla alături de Andronache până în ultima zi a acestuia.

Codrul, frate cu românul

 

Imediat ce au revenit sovieticii în 1944, securitatea lui Stalin a început a-i vâna pe toţi basarabenii care au colaborat cu regimul românesc. Numai pentru că în timpul războiului şi-a făcut serviciul în altă localitate decât în cea în care îşi avea casa, bătăile de noapte în uşa lui Gavril Andronache au întârziat cu un an şi ceva. Încă puţin şi ar fi fost şi el arestat. Fără să aştepte însă, Gavril Andronache şi-a luat arma, o carabină românească, şi s-a ascuns în codru. În 1947, în pădurea dintre satele Zubreşti, Recea şi Tătăreşti, numită Ghireşti (în altă parte este atestată cu numele Limbar), Gavril Andronache a fost rănit într-o ciocnire de focuri cu un grup de securişti. Din arhive aflăm că l-a pus pe picioare medicul din Recea, Sidor Dulgheru, care avea şi el nişte socoteli cu sovieticii.

Lupta antisovietică, o mişcare a întregului popor din zona respectivă

Armata din pădure a lui Gavril Andronache s-a bucurat de susţinerea largă a populaţiei. Mai ales pe timp de iarnă, când pădurile din părţile noastre devin mai vulnerabile, luptătorii din codru şi-au găsit adăpost la case conspirative în satele din împrejurimi. În dosarele penale ulterioare, intentate combatanţilor din organizaţia antisovietică a lui Gavril Andronache, organele de anchetă au înregistrat zeci de nume şi locuinţe care i-au adăpostit pe partizanii noştri. Oamenii din satele respective le puneau la dispoziţie adăposturi, haine şi mâncare, îi informau despre apariţia grupurilor de militari. Astfel, şi-au pus la bătaie viaţa şi libertatea circa o sută de persoane din satele Zubreşti, Tătăreşti, Recea, Găleşti, Grebleşti şi altele din apropiere.

În 1949, mişcarea de rezistenţă ia amploare

Teroarea roşie venită de la Kremlin a lovit în bietul basarabean mai ales în iulie 1949. Zeci de mii de copii, femei, bătrâni au fost smulşi noaptea din culcuşul lor cald şi trimişi în pustietăţile Siberiei. Le-a fost sortită aceeaşi cale şi familiilor grupului de luptători – Gheorghe Focşa, Gavril Botnari şi alţii. Alături de Gavril Andronache, aceştia însă au reuşit să se ascundă, mutându-şi cu fermitate traiul în codru, cu întreaga lor familie. Li s-au alăturat alţi evadaţi din zona morţii siberiene şi anume, Spiridon Magari, Afanasie Magari, Filip Magari, Grigore Iovu, Nicolae Cheptene, din Recea, Mina Cogan din Grebleşti, Mihail Ninică din Teleşeu şi alţi „deschiaburiţi”. Ceva mai târziu, organizaţia antisovietică de partizani a lui Gavril Andronache s-a completat cu neînfricaţii luptători Sergiu Voinovan din Zubreşti şi Ion Gălescu din Găleşti.

Toţi, inclusiv femeile, deţineau echipament militar, în special carabine româneşti şi ruseşti, dar şi pistoale, arme de vânătoare şi mitraliere. Numărul de luptători cu dislocare permanentă în codru ajungea până la douăzeci. Aveau de fapt mai multe dislocări în formă de bordeie camuflate, principalele situându-se în pădurile Larga de lângă Recea şi Lopatna de lângă Cobâlca. Partizanii noştri dispuneau şi de aparat de radio, noutăţile postului „Vocea Americii” difuzându-le apoi printre ţărani.

Armata din pădure a avut nenumărate ciocniri cu trupele regulate ale securităţii, pe timp de zi şi de noapte, la distanţă şi piept la piept, iar uneori chiar pe frontul invizibil. Eroii noştri aveau zeci de locuinţe conspirative şi mai mulţi informatori în mijlocul securiştilor. Le erau prieteni mai ales pădurarii, dar şi lucrători ai primăriilor sovietice, care la necesitate le perfectau documente de acoperire.

Amploarea mişcării de rezistenţă armată antisovietică din zona Străşeni-Orhei-Călăraşi i-a făcut până şi pe sovietici să recunoască: în faţa lor era nu un grup, nici măcar un detaşament, ci o „organizaţie contrarevoluţionară antisovietică”.

Eroii adevăraţi, eroi neştiuţi

Lupta cu statul terorist sovietic a fost însă inegală. După mai multe schimburi de focuri, alături de Gavril Andronache au mai căzut cu moarte de erou Afanasie Magari şi Nicolae Cheptene, alţi luptători fiind răniţi, apoi condamnaţi la moarte sau la ani grei de puşcărie. Au reuşit însă şi ei să trimită în mormânt trei securişti.

Intensificând teroarea, securitatea sovietică a putut în toamna anului 1954 să dezmembreze organizaţia lui Gavril Andronache, unii combatanţi rămânând de fapt să mai lupte pe cont propriu până la începutul anilor şaizeci. Materialele adunate şi dosarele celor arestaţi însă au fost ţinute în arhive ascunse toţi aceşti şaizeci de ani. Şi chiar astăzi, ca să ajungi la ele îşi trebuie permise speciale…

De fapt, acesta este paradoxul basarabean viabil de când îl ştim: eroi falşi şi importaţi gen Kotovski, Koşevoi sau Kosmodemianskaia, dar mai ales tancurile acestora, mai sunt glorificaţi pe alocuri, li se mai păstrează monumente şi străzi sau localităţi în numele lor.

În acelaşi timp, sovieticii au reuşit să ţină ascunse zeci de ani la rând faptele adevăraţilor eroi, cum a fost şi este Gavril Andronache. De fapt, acest neînfricat român trebuie să-şi ocupe locul firesc în galeria eroilor naţionali ai statului ce se vrea „independent”, Moldova.

George MĂRZENCU

 

Administratie

Trafic de migranți la Giurgiu: cetățean român arestat preventiv

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din Giurgiu au depistat doi cetățeni străini (Irak și Maroc) fără documente de călătorie într-un autoturism condus de un cetățean român.

În timpul unui control rutier pe DN 5, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu au oprit un autoturism înmatriculat în România, condus de un bărbat de 46 de ani. În timpul verificării, s-a constatat că doi pasageri, cetățeni din Irak și Maroc, nu dețineau documente de călătorie.

Arest preventiv pentru trafic de migranți

Cetățenii străini au fost predați autorităților bulgare, iar șoferul român a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de migranți (art. 263 alin. 1 și alin. 2 lit. a din Codul penal).

Continuarea acțiunilor Poliției de Frontieră după aderarea la Schengen

Chiar și după aderarea României la Spațiul Schengen, Poliția de Frontieră continuă să acționeze pe baza analizelor de risc pentru a asigura securitatea granițelor țării. Gestionarea migrației ilegale rămâne o competență națională, pentru o abordare eficientă a acestei forme de criminalitate. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Destructurată o rețea de trafic de cocaină în Iași: 7 persoane reținute

Publicat

pe

De

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, au destructurat o rețea de trafic de droguri de mare risc (cocaină), reținând 7 persoane și confiscând o importantă cantitate de droguri, arme și bani.

Operațiunea, desfășurată în două cauze penale, a vizat un grup infracțional organizat, constituit în principal din membri de familie, care opera în Iași, cu extensie în Italia. Liderul grupării, o persoană de 51 de ani, este acuzat de trafic internațional de droguri de mare risc, în timp ce ceilalți membri sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc.

Mod de operare și prețuri competitive

Grupul infracțional își fideliza clienții prin prețuri mai mici decât media pieței negre (70-80 euro/gram, față de 100-150 euro/gram), comercializând cocaina la nivel stradal. Liderul grupării se deplasa în Italia pentru achiziționarea drogurilor, iar membrii grupului foloseau un imobil închiriat pentru depozitarea cocainei. Banii proveniți din trafic (de la câteva sute de lei până la peste 11.000 de euro) erau încasați în conturi bancare și retrași ulterior din diverse locații.

Operațiunea și rezultatele

La data de 17 martie 2025, un membru al grupului a fost prins în flagrant delict, în timp ce comercializa cocaină. Au fost efectuate 15 percheziții domiciliare, rezultând confiscarea a:

  • 385 de grame de cocaină;
  • 4 cântare electronice;
  • Aparat de vidat;
  • O carte de identitate falsă;
  • Un pistol tip revolver și 31 de cartușe calibru 7,65 mm;
  • Sume importante de bani în lei și euro;
  • Alte mijloace de probă.

De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra a 9 autoturisme. Șapte persoane, cu vârste cuprinse între 22 și 53 de ani, au fost reținute (17-18 martie 2025). Șase dintre acestea au fost arestate preventiv, iar pentru o persoană s-a dispus control judiciar (decizie contestată de DIICOT).

Operațiunea a beneficiat de sprijinul unor unități specializate din București, Pitești, Iași și Argeș. Persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Acțiune națională FITOS 2025: controale pentru siguranța și sănătatea cetățenilor

Publicat

pe

De

Poliția Română, împreună cu Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), desfășoară acțiuni de control la nivel național, vizând respectarea regimului produselor de protecție a plantelor și prevenirea infracțiunilor legate de substanțe periculoase.

Acțiunea comună „FITOS 2025”, ce are loc anual începând cu 2022, implică polițiști din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (DAESP), inspectori fitosanitari ai oficiilor fitosanitare județene și din cadrul ANF, precum și polițiști din inspectoratele județene.

Controale în Bistrița-Năsăud

Ca exemplu al acțiunii naționale, pe 18 martie 2025, polițiștii din Bistrița-Năsăud, împreună cu reprezentanți ai Oficiului Fitosanitar Bistrița-Năsăud, au efectuat 14 controale la operatori economici și persoane fizice în Bistrița și Lechința.

Rezultatele controlului din Bistrița-Năsăud

Controalele au avut ca rezultat:

  • Aplicarea a două sancțiuni contravenționale cu avertisment.
  • Constatatea a 6 infracțiuni legate de regimul protecției mediului, regimul substanțelor periculoase și regimul precursorilor de explozivi restricționați.
  • Indisponibilizarea a 24 de tone de precursori de explozivi restricționați deținuți ilegal, 28 de tone de îngrășăminte chimice depozitate necorespunzător și 27 de litri și 3 kilograme de produse de protecție a plantelor cu termenul de valabilitate expirat.

Obiectivele acțiunii naționale FITOS 2025

Acțiunea FITOS 2025 își propune îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea infracțiunilor legate de produsele de protecție a plantelor și protejarea mediului. Controalele vizează verificarea modului de efectuare a operațiunilor cu aceste produse și respectarea condițiilor de desfășurare a acestor operațiuni de către agenții economici. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv3 ore ago

Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr

Escrocheria imobiliară de milioane: O rețea de corupție la nivel inalt dezvăluită de Incisiv de Prahova Un act notarial fără...

Exclusiv3 ore ago

Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director adjunct economico-administrativ în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) este marcat de suspiciuni privind...

Exclusiv3 ore ago

Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET

Balada Prahoveană: Un cântec de porci, lemn, și mașini BBC Sunetul fanfarei se estompează, înlocuit de grunțâitul porcilor și scârțâitul...

Exclusiv3 ore ago

Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi

Un incident recent petrecut la Penitenciarul Botoșani scoate la iveală o problemă gravă de comportament și lipsă de disciplină în...

Exclusivo zi ago

Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor

Analiză critică a situației din sistemul penitenciar românesc Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a publicat o analiză...

Exclusivo zi ago

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar

Angajament pentru condiții îmbunătățite de detenție și muncă Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Deva, marcând...

Exclusivo zi ago

Sporuri salariale la MAI: SPR Diamantul acuză lipsă de transparență și interpretare abuzivă a legii

Vitalie Josanu denunță risipă de fonduri publice și responsabilitatea conducerii MAI Președintele SPR Diamantul, Vitalie Josanu, denunță nereguli grave în...

Exclusivo zi ago

Deficiențe grave în supravegherea privării de libertate în București

Probleme sistemice în penitenciare Un raport recent al Inspecției Judiciare scoate la lumină o serie de deficiențe alarmante în activitatea...

Exclusiv2 zile ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Exclusiv2 zile ago

Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate

Scandalul imobiliar White Tower & City Gate nu este doar o poveste despre apartamente și datorii (aici),  etc. Este un...

Exclusiv2 zile ago

Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte

Corupție și iepuri magici în Vălenii de Munte: O oda imperceptibilă a nepăsării!? In lume, când încep scandalurile de corupție,...

Exclusiv2 zile ago

Protest tăcut al polițiștilor din Neamț în sprijinul liderului sindical destituit Vitalie Josanu

Un protest simbolic, marcat de tăcere și de returnarea unei insigne de onoare, subliniază nemulțumirea față de decizia de destituire...

Exclusiv2 zile ago

ÎCCJ: Polițiștii care au cumpărat locuințe ANL în rate pot beneficia de compensație pentru chirie

Înalta Curte clarifică aspecte privind acordarea compensației de chirie polițiștilor mutați în interesul serviciului. Înalta Curte de Casație și Justiție...

Exclusiv3 zile ago

Ploiești: Cătălin Stavri, pseudo jurnalistul-mafiot în serviciul primarului Volosevici – O analiză amplă a rețelei de corupție

Un sistem de corupție intre primărie și poliție Acest articol aprofundează rolul central al pseudo -jurnalistului inculpsat Cătălin Stavri într-o...

Exclusiv3 zile ago

Turnul Babel al fraudei imobiliare: Cristi Ciolan, pionul necunoscut din scandalul White Tower & City Gate

Un agent imobiliar, inițial prezentat ca o simplă margine, se dovedește a fi o piesă cheie în complexa schemă a...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv