Actualitate
Ciorba reîncălzită din capul lui Klaus Iohannis/ “Klaus Iohannis refuză. Are și el ordin de la Băieți”?!

Joi, 18 mai 2017, România de la Carpați la Dunăre și invers a cunoscut un eveniment epocal:
Mădălina Dobrovolschi, fostă Pușcălău, cea care lasă tot mai mult impresia că e un fel de Regentă a președintelui neajuns la vîrsta de a conduce, i-a lăsat în fine locul lui Klaus Iohannis pe scena mediatică pentru a se pronunța asupra unui nou și viguros Scandal:
Ce-a spus președintele despre Scandalul SIPA? ,,Tema SIPA (oftează) a redevenit, să zic, foarte prezentă. Cred că aici avem de a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenție și, cu certitudine, nu cu suficientă transparență. Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsa de informație în spațiul public un fel de mare secret național, ceea ce nu cred că este. Și cred că ministerul Justiției, ministrul Justiției, trebuie să facă tot ce poate, dar transparent și tranșant, ca să clarifice această chestiune. Dacă se poate sau nu desecretiza e prima chestiune care trebuie lămurită, trebuie lămurit încă o dată, Ministerul Justiției trebuie să lămurească ce anume conține această arhivă (…).
Este interesant de urmărit cum apar astfel de ciorbe reîncălzite în spațiul public la anumite momente politice și cum dintr- o dată unii devin amnezici, alții devin tăcuți, alții devin vorbăreți.”
Ce-a vrut să spună autorul, vorba unei întrebări de Bacalaureat?
Înainte de a purcede la interpretarea textului prezidențial, pentru a-i desluși adîncimile, să vedem esența Scandalului SIPA.
Scandalul a fost stîrnit de episodul XV din Noi suntem Statul!, serial prin care Dan Andronic încearcă să demonstreze existența și în România a lui Deep State din America, a Statului Paralel, a Sistemului, în fapt a unei rețele de tip mafioți cu grade, prin care persoane care nu răspund nici electoratului, nici opiniei publice, nici Constituției, conduc țara la modul discreționar. Aceste persoane se constituie ulterior în grupuri care se bat între ele, arestîndu-se reciproc sau compromițîndu-se prin scurgeri în presă, după care se împacă la o zi de naștere sau la un botez. Episodul XV, urmat la scurt timp de episodul XVI, dezvăluie o vastă Operațiune de scotocire a Arhivei SIPA pentru ca informațiile compromițătoare din dosare, obținute prin metode securistice, să fie folosite pentru șantajarea judecătorilor, mai ales a celor de la nivele superioare ale Justiției. Drept temei al acestor dezvăluiri, Dan Andronic citează masiv dintr-un document secret de serviciu- Raportul Comisiei Chiuariu-Predoiu, trimis la CSAT potrivit Legii, un exemplar aflîndu-se însă la Ministerul Justiției.
Spre deosebire de alte dăți, cînd s-a mai discutat despre Arhiva SIPA, dezvăluirile lui Dan Andronic au luat o amploare uriașă. Cauza stă în contextul actual, dominat de lungul șir de dezvăluiri privind abuzurile Binomului SRIDNA, aberațiile din unele sentințe judecătorești, miș- mașurile din Justiție, într-un cuvînt, un context definit prin ofensiva democrației împotriva Statului Paralel.
Esența discuției publice e simplă. Există suspiciuni cu valoare de indicii că din Arhiva SIPA au fost scoase ilegal informații, folosite ulterior la șantajarea unor magistrați.
Dan Andronic susține, pe baza Raportului, că aceste ilegalități s-au petrecut pe vremea Monicăi Macovei, sub pretextul lucrărilor Comisiei de inventariere a Arhivei.
Eu nu cred că doar sub Monica Macovei s-a umblat la Arhivă.
Cum nu cred că Monica Macovei a putut șantaja în forță, chiar dacă și-a aranjat dosarul său și al complicilor. Desecretizarea Raportului ar fi însă un prim pas în descoperirea Adevărului. Repet, ca și în cazul Scandalului Alegerilor din 2009, e vorba pur și simplu de Descoperirea Adevărului, nu de descoperirea vinovaților.
Poate ca Arhiva conține nu informații compromițătoare, ci poeme scrise de lucrătorii SIPA despre magistrați.
Poate că acuzații au dreptate cînd spun că n-au comis nici o ilegalitate. Pentru indicii mult mai mici, DNA a deschis zeci de dosare de anchetă, unele vizînd șefi de partide, șefi de guvern, patroni de presă.
De ce ar fi chiar atît de nefirească deschiderea unei anchete parlamentare sau administrative sau chiar penale, pe baza puternicilor indicii din prezent în legătură cu arhiva SIPA, mai precis cu suspiciunile că s-a umblat la Arhivă în scopuri de șantaj?
Nu sunt interesați și acuzații să se stabilească Adevărul?
Descoperirea Adevărului e importantă, crucială chiar și pentru încrederea cetățenilor în Justiție.
Dezvăluirile în cazul SIPA, ofensiva împotriva unor sentințe, schimbările spectaculoase față de dosare instrumentate de DNA din cursul proceselor, înregistrări precum cele date de Antena 3, auto detonarea lui Sebastian Ghiță au creat un climat mai mult decît primejdios pentru statul de drept:
Cel pe cale de a convinge ca magistrații sunt doar aparent independenți, în realitate ei depinzînd acum, după o perioadă în care au fost supuși puterii politice, de puterea Statului Paralel.
În aceste condiții, descoperirea Adevărului în cazul SIPA e o chestiune de interes național.
Ce spune textul prezidențial?
- Că Afacerea SIPA e o ciorbă reîncălzită în spațiul public. Se vede limpede strădania lui Klaus Iohannis de a bagateliza Scandalul. Poate fi bagatelizat un Scandal în care s-au pronunțat imediat atît CSM, cît și Uniunea Națională a Judecătorilor? Poate fi bagatelizat un Scandal în care, reamintindu-se afirmația generalului Dumitru Dumbravă de la SRI despre cîmpul tactic din Justiție, s-a invocat posibilitatea ca mulți judecători să fi fost șantajați cu informațiile șterpelite din Arhiva SIPA?
Poate fi bagatelizat un Scandal în care apar pe zi ce trece tot mai multe dovezi ca la Arhiva SIPA s-a umblat în chip ilegal?
Poate fi o bagatelă Scandalul care adîncește suspiciunea că în România dictează Statul Paralel? Dincolo de aceste întrebări, pe care, înainte de a deschide gura, orice președinte ar trebui să și le pună, conștient de responsabilitatea sa de șef de stat și nu de șef de nevastă, se cuvine a menționa ca Klaus Iohannis minte fățiș vorbind de reluarea unei teme bătute și răzbătute pînă acum. Dezbaterea despre umblarea ilegală la Arhiva SIPA a fost prezentă în spațiul public postdecembrist doar o singură dată- în 2007 – cînd s-au ivit dezvăluiri despre neregulile comise de Comisia Macovei. La vremea respectivă nu se știa nimic despre cîmpul tactic, nu fuseseră arătate cu degetul sentințe cu cîntec, nu apăruseră Dezvăluirile Elenei Udrea și ale lui Sebastian Ghiță, și Traian Băsescu nu susținuse încă teza Sistemului nefast pentru democrația româneasca. De altfel, în condițiile de atunci, ale președinției lui Traian Băsescu și ale unei mari încrederi în acțiunile făcute în numele statului de drept, dezbaterea s-a stins repede. Acum însă e altceva. Acum sunt toate șansele unei dezbateri largi, profunde și mai ales ale descoperirii Adevărului în privința folosirii dosarelor SIPA la șantajarea unor magistrați.
- Din cîte se vede, în cor cu Divizia Presă și cu Tudorel Toader, Klaus Iohannis purcede la deturnarea fără complexe a esenței în cazul SIPA. Nu e vorba de desecretizarea Arhivei, asta ar fi nu numai o operațiune complicată, dar și una imorală și ilegală, ci de desecretizarea Raportului Comisiei Chiuariu- Predoiu, care dă în vileag ilegalitățile comise în mandatul Monicăi Macovei în privința Arhivei SIPA. Acest Raport e clasificat doar ca secret de serviciu.
Desecretizarea poate fi făcută atît de ministrul Justiției, cît și de CSAT. Tudorel Toader, așa cum putem observa, are ordin de la Băieți să nu desecretizeze Raportul.
L-ar putea desecretiza Klaus Iohannis. Klaus Iohannis refuză. Are și el ordin de la Băieți?! (Ion Cristoiu)
Actualitate
Caseta de directie are probleme si trebuie reconditionata?

Caseta de directie este una dintre cele mai importante piese de pe o masina. indiferent ca este mecanica asistata de o pompa hidraulica, electrica sau electro-hidraulica sau de o coloana electrica, ca este hidraulica sau electrica o caseta de directie face parte dintr-un ansamblu si este in directa relationare cu axul coloana volan, cu conducte sau cablaje, cu pompa sau coloana electrica cu vas de servo si asa mai departe. Dar cel mai important de stiut lucru este ca rolul ei este sa te ajute in virarea masinii, nu sa absoarba socurile gropilor de pe strazi sau sa compenseze cauciucuri uzate, jante deformate, rulmenti care huruie, discuri de frana ovalizate sau alte elemente defecte de pe masina.
Caseta de directie este gandita sa fie protejata de articulatia masinii! Rolul nostru de proprietari de autoturism ce circula pe drumurile publice si raspund de viata sau integritatea celorlalti participanti la trafic fie ei pietoni, conducatori auto sau pasageri este sa pastram masina in conditii tehnice cat mai bune! Ansamblul directie, alaturi de cel de franare au un statut special in reglementarile legale si anume fac parte din elementele de siguranta a circulatiei, daca nu avem grija macar de aceste elemente sa fie in conditii bune suntem un pericol public.
Am facut un studiu si am cautat pe internet pe site-ul RAR serviceurile autorizate din Romania sa repare casete de directie, cel mai mare si cu cel mai mare numar de recenziii de la clienti este service Tureal Steering Solutions din Bucuresti,Sector 1 alaturi de el in capitala mai exista inca trei serviceuri autorizate dar pe internet isi mai fac reclama inca 3 serviceuri neautorizate pentru operatiunea B1.4- reparatie caseta de directie si componentele acesteia. Am sunat la serviceurile neautorizate incercand sa luam un punct de vedere dar unul auzind ca sunt de la ziar a inchis telefonul iar al doi-lea a injurat spunand ca nimeni nu are ce sa-i faca ca au toate autoritatile la degetul mic iar vidul legislativ ce nu confera putere RAR de a face control la atelierele neautorizate le permite acestora sa functioneze iar cand fac greseli grave nu ai de fapt pe cine sa tragi la raspundere. Concluziile le trageti dumneavoastra!
Care sunt simptomele unei casete de directie defecte:
Caseta de directie hidraulica curge, bate sau are joc, caseta de directie electrica bate sau are joc, huruie sau nu mai functioneaza servodirectia, casetele de directie pot merge mai greu sau chiar mai usor doar in una dintre parti. Nu va jucati cu directia caci alaturi de franare sunt cele mai importante elemente de siguranta ale unei masini si pot pune in pericol nu doar pe ocupantii masinii dumneavoastra ci si pe ceilalti participanti la trafic, soferi sau pietoni!
O caseta de directie se poate strica din mai multe motive dar cel mai des intalnite defecte sunt circulatia cu articulatia fata defecta sau dezetansarea burdufelor de protectie aflate pe caseta de directie si pe bieleta de directie.
Cum evitam aceste defecte?
Pentru a afla si opinia unui specialist, am facut o cercetare si am aflat ca in Bucuresti exista cel mai mare atelier specializat in reparatia casetelor de directie din Europa de Est, TUREAL CASETE DIRECTIE, autorizat de RAR pentru reparatii de casete de directie, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu si i-am rugat sa ne spuna ce am putea face pentru a nu ajunge in situatia in care sa platim o suma mare pentru reparatia casetei de directie:
“Pentru a menține siguranța și durabilitatea sistemului de direcție, este esențial ca starea tehnică a articulației față să fie verificată periodic într-un atelier autorizat, dotat cu echipamente capabile să simuleze condițiile reale de drum – denivelări, treceri peste bumpere etc. Evitarea acestor verificări pe baza sfatului unui mecanic care spune că „mai merge și așa” doar pentru că nu dispune de uneltele sau expertiza necesară nu face decât să agraveze problema pe termen lung. Astfel, clientul riscă defectarea ireversibilă a casetei de direcție sau a altor componente costisitoare. Dacă bucșele uzate ar fi încă funcționale, producătorii le-ar proiecta direct în această stare. La fiecare frânare, greutatea vehiculului se transferă spre față, iar elementele menite să protejeze caseta de direcție, motorul și cutia de viteze nu își mai îndeplinesc rolul. Pe termen lung, acest lucru duce la costuri mai mari pentru client, care nici măcar nu-l poate trage la răspundere pe mecanicul ce și-a ascuns nepriceperea sub pretextul că îi protejează bugetul. În realitate, acesta preferă să efectueze doar operațiuni simple și să încaseze bani regulat, evitând reparațiile mai complexe ce ar necesita realinierea geometriei roților – un serviciu pentru care nu este pregătit.
În plus, verificarea periodică a burdufurilor de protecție este crucială. Acestea trebuie să fie etanșe, astfel încât atunci când sunt apăsate, să transmită mișcarea și către celălalt burduf, semn că aerul rămâne sigilat în interior. Problema reală nu este pierderea aerului, ci infiltrarea particulelor străine care pot compromite funcționarea casetei de direcție.” Multumim domnului Dorel Grab – Director General TUREAL CASETE DIRECTIE care a avut amabilitatea de a ne transmite aceste sfaturi.
Cat de grav este un defect la caseta de directie si cum trebuie sa procedez pentru reparatie?
In primul rand trebuie sa ne selectam un atelier specializat si autorizat RAR care sa raspunda de calitatea lucrarilor prestate. Pentru asta acel atelier trebuie sa aiba autorizatia RAR B1.4 unde B1 INSEAMNA AUTORIZARE PENTRU REPARATIILE COMPONENTELEOR AUTO IAR PUNCTUL 4 INSEAMNA SISTEMUL DE DIRECTIE. Au voie sa umble in caseta de directie alte serviceuri care nu au aceasta autorizare? NU! Pentru ca daca doresc sa se autorizeze trebuie sa faca dovada a doua lucruri simple: ca au documentatia de la producator, uneltele necesare si desigur testere profesionale pentru a verifica si elimina eventualele greseli si riscuri. Taxa catre RAR este de 80 lei/an, deci nu luati in considerare scuza ca din aceasta cauza nu se autorizeaza, realitatea este ca fac experiente pe siguranta noastra a tuturor!
Ulterior sunam, facem programare si incercati sa eliminati si cauzele care au dus la aceasta defectare a casetei de directie. Piesa noua fiind foarte scumpa in comparatie cu costul de 10-15% din valoarea piesei noi in cazul reconditionarii casetei de directie!
Actualitate
Distrugătorul Gravely al marinei SUA trimis la granița sudică: o misiune neobișnuită

Deplasarea unui distrugător de rachete ghidate pentru misiuni de interdicție maritimă ridică semne de întrebare.
Marina SUA a dislocat recent distrugătorul Gravely (DDG-107) la granița sudică pentru a sprijini Garda de Coastă în misiuni de interdicție maritimă și prevenirea imigrației ilegale pe mare. Admiralul Daryl Caudle a recunoscut că această decizie este „neobișnuită”, având în vedere capacitățile navei și tipul de misiuni.
Misiune experimentală:
Admiralul Caudle a explicat că această desfășurare are un caracter experimental, pentru a evalua eficiența utilizării unui distrugător de rachete ghidate în astfel de misiuni. Se urmărește determinarea dacă utilizarea unor astfel de active militare este justificată pentru misiuni de interdicție maritimă.
Cereri anterioare similare:
Deși misiunea este neobișnuită, cererea în sine nu este. Comandamentul Nord al SUA (NORTHCOM) solicită periodic nave ale Marinei pentru a monitoriza nave rusești și chinezești care se apropie de apele teritoriale americane.
Sprijin pentru operațiunile de la granița sudică:
Desfășurarea distrugătorului Gravely reflectă angajamentul Marinei de a sprijini operațiunile de la granița sudică, conform indicațiilor președintelui și secretarului Apărării. Anterior, Pentagonul a desfășurat 1.000 de soldați și 500 de pușcași marini la granița sudică, la scurt timp după instalarea noului guvern. Două avioane de supraveghere maritimă P-8 Poseidon au fost, de asemenea, desfășurate anterior la graniță, dar își vor concentra în curând activitatea pe supravegherea oceanului.
Actualitate
Pentagonul demontează Oficiul pentru Evaluare Globală (ONA): O mișcare controversată cu viitor incert

Decizia secretarului Hegseth stârnește îngrijorări cu privire la planificarea strategică pe termen lung.
Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a ordonat demontarea Oficiului pentru Evaluare Globală (ONA) al Pentagonului, un organism cheie responsabil cu analizele strategice de nivel înalt, potrivit unui memorandum obținut de Breaking Defense. Măsura, efectivă imediat, ridică îngrijorări semnificative cu privire la viitorul planificării strategice pe termen lung în cadrul Departamentului Apărării.
Acțiuni Imediate și Reasignare de Personal:
Memorandumul dispune reasignare tuturor angajaților civili ai ONA la alte posturi „critice pentru misiune” din cadrul departamentului. Personalul militar se va întoarce în serviciul lor pentru a primi noi posturi. În plus, toate contractele ONA urmează să fie reziliate, afectând numeroase grupuri de reflecție și organizații de cercetare.
O Reconstrucție Planificată, dar cu Priorități Neclare:
În ciuda demontării, memorandumul indică faptul că ONA va fi reconstruit. Secretarul adjunct al Apărării a fost însărcinat cu elaborarea unui plan, în termen de 30 de zile, pentru reconstituirea oficiului, aliniindu-l la prioritățile lui Hegseth. Natura acestor priorități rămâne neclară, stârnind speculații cu privire la viitorul domeniu de activitate și funcția ONA reorganizat.
Declarație Oficială și Îngrijorările Senatorului Grassley:
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că decizia vizează concentrarea resurselor asupra „celor mai presante provocări de securitate națională”, menținând în același timp responsabilitatea și eficiența. Cu toate acestea, această declarație nu abordează îngrijorările exprimate anterior de senatorul Chuck Grassley, care a pus sub semnul întrebării necesitatea ONA și a acuzat risipă financiară într-o scrisoare din 7 februarie adresată lui Hegseth.
Moștenirea și Semnificația ONA:
Fondat în 1973, ONA a servit drept grup de reflecție intern al Pentagonului, oferind studii strategice clasificate, pe termen lung, privind amenințările, tendințele, riscurile și oportunitățile geopolitice care ar putea modela mediul geopolitic în următorii 20-30 de ani. Lucrările oficiului s-au concentrat în mod tradițional pe termen lung, dar sub conducerea lui Jim Baker (2015-prezent), acesta a abordat și amenințări pe termen scurt. Demolarea bruscă ridică îngrijorări cu privire la potențiala pierdere a previziunii strategice pe termen lung, cruciale pentru planificarea apărării. Viitorul incert al ONA lasă un gol semnificativ în capacitatea Pentagonului de a efectua analize strategice aprofundate.
-
Exclusivacum 5 zile
Vălenii de Munte: Caracatița corupției – Noi dezvăluiri socante despre rețeaua de polițiști, procurori și judecători
-
Exclusivacum 12 ore
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 4 zile
Balada polițiștilor de la Prahova: Un cântec de lege, lemn și… porci! – Pamflet
-
Exclusivacum 5 zile
Primarul și tunul de zăpadă: O iarnă fierbinte si o primavara plina de dezvăluiri
-
Exclusivacum 2 zile
Ploiești: Cătălin Stavri, pseudo jurnalistul-mafiot în serviciul primarului Volosevici – O analiză amplă a rețelei de corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Apocalipsa „Portocalei” – inculpatul Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul infractor sub asediul justiției
-
Exclusivacum 2 zile
Turnul Babel al fraudei imobiliare: Cristi Ciolan, pionul necunoscut din scandalul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 16 ore
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte