Fariseii, ura viscerală și momentul „0”

0
808

‘’Ieri vedeam un avocat al interlopilor care-și dorește nu știu ce poziție în administrație, dând lecții despre corupție. Incredibil! Mă uit la un nebun, așa zis om de afaceri și politician care acum trei săptămâni vindea mii de produse fără acte sprijinit de unul de la finanțe, care își face poze cu steagul în piață urlând împotriva corupției! Mă uit la Rareș Bogdan care primea SMS-URI de la Sistem ce să spună in emisiuni și care a crescut la școala banulu lui Dâncu, Rus și Helvigh, mare prieten al lui Vanghelie urlând ca apucatul! Mă uit la alt ziarist care face pe politicianul și care are 500 000 de euro în cont din șpăgi de la politicieni țipând că #rezistă și că îi pute legea grațierii, dar nu-i pute gura cu care cerea 15 000 de euro să apară vreunul în emisiunea lui!
Mă uit la Iohannis care a furat case și s-a umplut de bani folosind acte false, indignat de corupție, la Koveși care-și apără fratele acuzat de corupție închizând-i dosarul și pitind afacerile prietenului ei Coldea, cum minte de îngheață apele și cum se dă mare luptătoare.
Mă uit la angajații multinaționalelor care urlă în stradă, trimiși de șefii lor care fură la propriu banii românilor. Mă uit la cetățenii care zilnic dau sau iau șpagă la doctor indignați împotriva șpăgii. Mă uit la învățătoarele pentru care copiii pun bani de 8 Martie, de iepuraș, de Crăciun, că li se pare normal să ia șpagă. Mă uit la milioanele de cetățeni care cereau și primeau zahăr, ulei, tot felul de produse și bani ptr a vota, indignați împotriva corupției.
Mă uit la oamenii de afaceri care îți propuneau tot felul de sume de sute de mii și milioane de euro, doar ca să câștige ei o licitație, cum se duc și toarnă numai minciuni la DNA împotriva politicienilor, ca să scape ei cu banii. Mă uit, mă uit și nu-mi vine să cred.
În treizeci de ani de politică și de bătălie cu un Sistem Corupt, am văzut multe, dar recunosc, atâta minciună schizoidă nu am văzut. Cei care au luat sau dat mită pentru ceva, ar trebui să se autodenunțe. Vă spun, nu ajung închisorile din Europa, dar nici din lume, pentru românii care ar trebui să le umple până la refuz.
Am o rugăminte, când citiți această postare și știți că ați dat sau luat șpagă, mental faceți exercițiul că vă duceți la procurorul cel mai apropiat și vă autodenunțați. După care să se autodenunțe și el și judecătorul care și-a făcut casa din șpăgi. Vedeți cum e să vă Imaginați cu cătușe diseară. Nu vă căutați scuze, că nu se putea altfel, că toată lumea face la fel, că ați dat 500 la doctor că altfel nu vă opera, că toată lumea dă la învățătoare că te faci de râs, că viața e grea, șpaga e tot șpagă și v-o spune unul care nu a dat nimic și nu a luat nimic niciodată! Ba mai mult de treizeci de ani tot vorbesc împotriva corupției.
Am tot analizat, de unde acest comportament schizoid, această dedublare de personalitate- de unde această ură bonavă, viscerală. Răspunsul e relativ simplu și o să vă mire:
Furtul de la Stat pe timpul lui Ceaușescu era un act de supraviețuire, o metodă de a-ți crește familia, dar mai ales, un act de disidență. Statul comunist aproape că te omora de foame și lipsuri și toată lumea fura de la Stat. Dacă mergeți la țară, bolta de vie e făcută din țeavă care nu se vindea, era doar de furat. Românul fura de la stat orice: de la șuruburi până la rulmenți, porumb de pe câmp și carne de la abator pitulată în chiloți. Era bună, pentru că altfel nu aveai de unde. Se făceau schimburi: carne contra rulmenți scoși pe coada pisicii( la propriu) din fabrică. „Holdele” erau cât vezi cu ochii iar tu nu aveai în proprietate un metru de teren și mergeai cu biscuți la câmp. Furtul de la Stat a fost felul în care românii au rezistat iadului comunist. Așa „S-au descurcat”, a fost și un fel de act de dizidență, pedepseau Statul, „fire-ar al Dracului” Toată lumea știa și se sprijineau unii pe alții, furtul a dus la o solidaritate a întregii societăți. După Revoluție nu am vrut să vorbim despre lucrul acesta,și acum costă!
Suntem un neam de hoți, de corupți? Nu! Am venit însă dintr-o Societate în care furtul de la Stat era Pozitiv, de aici lipsa noastră de obiectivitate: „Eu am furat mai puțin, ca să trăiesc, politicianul mai mult, la pușcărie!” „Bagă mâna pân la opritor, nu pân’ la umăr”
România, din cauza nenorocirii numită Ion Iliescu și neocomunism, nu a avut un moment al adevărului, un moment „0”, bașca societatea capitalistă cu acumularea primitivă de Capital.
Niciodată nu e însă prea târziu!
Un sfârșit de săptămână frumos’’!

Gelu Visan – P.M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here