Actualitate
Ce se întâmplă azi în România nu sunt accidente și nici întâmplări banale/ Este efectul disoluției autorității publice, prin politizarea și, implicit, mediocrizarea profesională a administrației publice

O administrație infestată de sistemul clientelar, servil, controlată politic până la cel mai mic nivel, construită după chipul și asemnănarea majorității ce alcătuiește „clasa politică”, adică a diletanților, mediocrilor și a celor ce substituie, prin titluri false (diplome de studii fără studii și doctorate plagiate) adevăratele valori. Privit dincolo de aparențe, efectul negativ al disoluției autorității are o cauză ce pare mai degrabă un blestem decât ceva circumstanțial: contraofensiva unui sitem care incorect s-a numit comunist. Un sistem clientelar, pervers moral, arivist, care mai degrabă s-a ascuns în spatele acestei titulaturi decât a reprezentat-o și care, sub masca intersului proletar, a cultivat mediocritatea și substituirea valorii, adică interesul personal în dauna interesului public, creând un mecanism infernal de eliminare, din societate, a adevărului, moralei și valorii reale și substituire a acestora cu surogate de genul: lene, hoție și minciună, cu care și-au justificat prezența și impostura parveniții ce stupid își arogă titulatura de „clasă politică”.
Metoda de jefuire a populației (bugetului public) model „Hexi Pharma”, nu e ceva nou sub soare și nici un caz izolat. Este fenomenul ce caracterizează economia românească și, în special, metoda prin care este fraudat banul public, respectiv cetățeanul. Perfecționată în ani și ani de practică, care a presupus, pe lângă coruperea întregului sistem medical, slăbirea autorității în domeniu și eliminarea pârghiilor care ar fi putut contracara fenomenul (au fost desființate sau distruse laboratoarele autorizate să efectueze verificări de specialitate; au fost eliminate, din lege, obligațiile instituțiilor de a efectua verificări privind calitatea produselor, etc.), metoda de jefuire bugetară, model „Hexi Pharma” exprimă cel mai elocvent posibil dezastrul în care a fost adusă administrația publică. Deși există peste 250 de agenții și autorități publice, cu peste 200.000 de angajați, bugetari, sistemul este în colaps, pentru că, pe de o parte „clasa politică”, la presiunea „mafiilor” bugetare, a avut grijă să modifice și adapteze legislația în așa fel încât aceasta să fie formală, ambiguă și inaplicabilă și, pe de altă parte, structurile agențiilor și autorităților au fost contaminate total cu virusul „obedienței” politice, prin subordonarea totală politicului a administrației publice. Și cu toate că există o lege ce stabilește regulile în administrația publică (Legea 188/1999), aceasta a fost încălcată sistematic de către toate guvernele, pentru că numai astfel își puteau instala clientela obedientă și servilă care să le protejeze, direct sau prin non-combat, afacerile frauduloase gen „Hexi Pharma”.
Monopolul pe serviciile publice din România, din toate domeniile posibile, obtinut prin încalcarea legii achizițiilor publice (sistemul atribuirii directe a contractelor), a devenit o regulă. Nu există minister, autoritate, agenție, consiliul județean, primărie ori alte instituții, ordonatoare de credite, care să nu practice sistemul atribuirilor directe a contractelor sau a licitațiilor trucate, în care „adjudecantul”, de fiecare dată, este „clientul” prestabilit. Iar regulile licitațiilor publice și a atribuirii contractelor de lucrări și servicii publice, finanțate din bugetele publice sau locale, nu se fac nici în Parlament, nici la Guvern, nici în ministere sau autoritățile locale, ci în birourile firmelor clientelare, ce căpușează toate instituțiile publice și care controlează Parlamentul și Guvernul. Aproape că nu există contracte atribuite corect, în spatele fiecărei „negocieri” existând „comisioane” (șpăgi), „sponsorizări” sau finanțări de campanii electorale ori private. Într-o astfel de degringoladă generală, întreținută de vidul legislativ conceput deliberat, nici nu se mai știe cine este stăpânul și cine sluga: politicianul sau beneficierul contractelor. Nu se mai știe cine este păpușarul și cine marioneta, pentru că relațiile politic-sistemul mafiot clientelar, beneficiar al deciziilor politice, este atât de încurcat și de ascuns percepției publice, încât abia când explodează câte o bombă (amorsată sau accidental !) gen „Hexi Pharma”, se dezleagă ițele complexului mecanism în care banul public este jefuit prin complicitatea politic – mafie, protejat de nepăsarea autorității publice, programată astfel.
Luat de valul manipulărilor cu care este bombardat sistematic cetățeanu care asistă la „marile dezvăluiri”, uiți să-ți pui întrebarea cum s-a putut ca o astfel de megaescrocherie să se consume atâția ani și nimeni (servicii, fisc, poliție, mass-media, ONG-uri) să nu afle nimic. Pe bună dreptate, analizând „la rece” fenomenul, te întrebi dacă nu cumva și „explozia” fenomenului „Hexi Pharma”, nu e ceva tot controlat, fiind regia unei mafii care urmărește să preia sectorul. Însă, indiferent de circumstanțe, cazul „Hexi Pharma” arată dezastrul în care se zbate administrația publică și cât de gravă este disoluția autorității. Iar dacă „Hexi Pharma” a explodat și, relevându-ne mecanismul, ne radiografiază cangrena generalizată a sistemului, e firesc să ne punem întrebarea: Câte „Hexi Pharma” există în România ? Și, retoric, ne dăm și răspunsul. În ce domeniu nu există „Hexi Pharma” când e vorba de banul public ? Pentru că dincolo de aparențele înșelătoare (de genul că dacă nimeni nu s-a ocupat de descifrarea mecanismului, n-a „transpirat” mizeria sau n-au existat „contraofertanți” interesați să preia „sectorul”, înseamnă că nu există) nu înseamnă că în restul „lucrărilor” și „serviciilor” publice situația e mai „roză”. Din contra, „omerta” în domeniul traficului cu medicamente (prescrierea celor mai scumpe, fără conținutul adecvat de substanță activă și substituirea medicamentelor autohtone sau ieftine cu cele scumpe, de către medici, a devenit o practică generalizată), întreținută de „mituirea” medicilor prin oferirea de „vacanțe” ascunse în spatele unor „simpozioane științifice”, „traininguri”, gratuite, de către marii en-grosiști de medicamente, este o altă realitate, de tip „Hexi Pharma”, care are ca efect jefuirea bugetului (și cetățeanului) cu miliarde de euro anual. Iar autoritățile publice de profil, care ar trebui să se ocupe de reglementarea domeniului, ori sunt la rândul lor corupte, ori lipsite de instrumente pentru a interveni și reglementa piața mafiotă a medicamentelor. La fel se întâmplă cu lucrările de reparații și întreținere a obiectivelor aflate în patrimoniul sănătății și cu toate serviciile (curățenie, spălare, hrană, etc.). Și în timp ce firmele ce fac parte din sistemul clientelar prosperă, acumulând averi într-un an ce alții nu reușesc într-o viață, sistemul sanitar se află în colaps, căpușat de banii care efectiv nu mai ajung să fie atribuiți serviciului medical direct oferit cetățeanului. Astfel, accesul gratuit la serviciile medicale (inclusiv cele de urgență) a devenit o utopie, pentru că nu mai există condiții optime pentru a fi efectiv realizat.
Metoda „Hexi Pharma” nu e însă un „monopol” al sănătății. E o metoda practicată, fără frontiere, în toate domeniile investițiilor publice (active noi, întreținere și reparații curente). Că e vorba de infrastructura rutieră (nu se realizează terasamentele conform normelor; nu se utilizează materialele adecvate, nu se respectă cantitățile și calitatea materialelor, etc.), construcții de obiective publice, comerț cu carburanți, materiale de contrucții, producție și comerț cu alimente, apă potabilă îmbuteliată, comerț cu energie electrică, gaz, apă potabilă, exploatarea masei lemnoase, reparații obiective istorice, „Hexi Pharma” este prezentă peste tot. „Generalii” care, chipurile, coordonează „Hexi Pharma” și sistemul „expediției plicurilor”, regulat, sunt un fenomen general care caracterizează întrega Românie și care, deși nu este recunoscut public, a devenit aproape oficial, fiind singurul sistem care funcționează. Paradoxal, dacă sistemul „Hexi Pharma” s-ar opri în România, România ar paraliza, pentru că nu mai există un sistem alternativ, capabil să-l înlocuiască pe cel de tip mafiot. Fără șpăgi, adică „comisioane”, „sponsorizări”, „procente din profit”, „zeciueli”, România s-ar prăbuși, pentru că toată clasa politică, aproape fără excepție, este conectată și supraviețuiește din acest sistem. Un sistem exploatat pervers, în primul rând de mafia politică. Or, prăbușirea sistemului „Hexi Pharma” și înlocuirea lui cu unul curat, ar antrena dispariția actualei clase politice, care există ca efect al sistemului „Hexi Pharma” (ceea ce nu cred că se va întâmpla vreodată în România !).
Tradus, în alte domenii, ce însemnă efectul „Hexi Pharma” ? Înseamnă o armată regulată de funcționari, ce parazitează bugetul public. O armată de votanți, angajați la stat în sistem clientelar, oricând capabilă să încline balanța în favoarea celui ce i-a numit în funcții publice și care n-are nici o legătură cu domeniul care ar trebui să-l monitorizeze. Înseamnă autorități naționale, precum ANPC, ANSVSA, DSP, ANFP, Garda de Mediu, Agenția Națională a Medicamentului, ANRSC, ANRMAP, ARS, ICS, SRAC, corpurile de control al ministerelor, primului-ministru, guvernului, corpuri de control ale autorităților locale, ONG-uri sponsorizate din bugetul public, care n-au un sistem adecvat de atribuții reale, răspundere, stadarde și nivele de performanță reale, care, în fapt, în loc să contribuie la îndeplinirea rolului pentru care sunt create, căpușează financiar, inutil și neperfomant sistemul public bugetar. Înseamnă că nu știm ce punem în rezervor (pentru că din anii 2011-2013, în urma scandalului creat de Garda Financiară, privind comercializarea de către OMV Mineral Oil SRL, Rompetrol, Rafinăria Vega, Shell, Lukoil și alte companii de „prestigiu” de carburanți contrafăcuți, Guvernul Năstase a modificat legislația, anulând prevederile privind calitatea și competențele Gărzii Financiare în a aplica sancțiuni) pentru că ANPC, din motive de subordonare politică, nepotism, șpagă și conservatorism al postului, a uitat cum se prelevează o probă de la marii comercianți de carburanți, astfel că nimeni nu mai știe în România ce bagă în rezervor; înseamnă că nu mai știm ce apă bem, pentru că numai dacă moare sau se îmbolnăvește cineva, grav, ANPC-ul sau DSVSA ori DSP fac analize și verificări la apa îmbuteliată, încât a ajuns o firma precum „European Drinks” să vândă apă din puț, pe post de apă plată și nimeni să nu știe dacă e sau nu proprie consumului uman; înseamnă că nu știm ce mâncăm, pentru că supermarketurile sunt pline de produse (carne, preparate din carne, lactate, legume, fructe, conserve, pește, etc.) tratate chimic, ce conțin substanțe periculoase, peste normele admise, iar ANPC, DSVSA și DSP efectuează probe doar când apar cazuri grave de intoxicare, decese sau epidemii în masă, fără a sancționa drastic comercianții sau a le suspenda activitatea pentru aceste grave abateri; înseamnă că nu știm cât gaz și calitatea gazului sau energiei electrice pe care le consumăm, ajunse la prețuri astronomice în raport cu veniturile, pentru că ANRE, organism plătit din bani publici, nu-și face datoria decât în campanii electorale și atunci doar formal, demagogic. fără efecte ulterioare; înseamnă că nu știm dacă internați într-un spital mai ieșim vii, din cauza bacteriilor existente, imune la soluțiile diluate furnizate de „Hexi Pharma” sau dacă tratamentele prescrise de medici – care sunt „forțați” de mafia medicamentelor, să prescrie medicamente scumpe (de multe ori netestate) -, nu sunt un genocid deliberat.
Deci, în concluzie, „Hexi Pharma” nu este un caz, ci un fenomen general ce caracterizează societatea românească. Un flagel care s-a extins ca un cancer asupra întregii activități ce vizează finațarea de la bugetul de stat. E doar un procent din uriașul mecanism ce devalizează bugetul public și ține prizonieră și complice „clasa politică” românească. Și o spune un fost rebel al sistemului care a devoalat multe „Hexi Pharma” în România, în domeniul comerțului cu carburanți (comerț cu combustibili contrafăcuți operat de: „LUKOIL”, „ROMPETROL”, „VEGA”, „SHELL”, „OMV Mineral Oil”, etc.); în domeniul comerțului cu alcool și produse din alcool, în domeniul comerțului cu cereale; în domeniul comerțului cu masă lemnoasă sau în domeniu comerțului neloial, practicat de marile lanțuri de supermarket-uri, precum „METRO” sau „SELGROS”, participante activ la devalizarea, de către societăți de tip fantoma, a TVA colectată de la populație. Că a fost vorba de comerț cu produse contrafăcute, necorespunzătoare calitativ; sutragere de accize sau TVA, înșelăciune sau contrabandă; de „țepe” bugetare sau sustrageri de fonduri publice, toate au funcționat pe principiul „Hexi Pharma”: adică beneficiind de protecția unor „generali” și sistemul „distribuirii regulate a plicurilor” ce răsplăteau protecția asigurată de șefii administrației publice sau de politicieni/demnitari. În urma comerțului cu produse contrafăcute sau necorespunzătoare calitativ, în domeniul carburanților, bugetul public a fost jefuit cu miliarde de euro, iar populația a fost înșelată consecvent. În urma comerțului cu cereale, prin societăți de tip fantomă, bugetul a fost fraudat cu miliarde de euro. La fel s-a întâmplat și în urma comerțului cu masă lemnoasă, alcool, carne și preparete din carne, legume, fructe, materiale de consdtrucții, tutun, cafea, etc. Iar mecanismul devalizării a funcționat pe același principiu: „Hexi Pharma”. Adică mecanisme protejate politic contra șpagă. Un mecanism care, de fiecare dată, reacționa dur și în stil mafiot, la orice tentativă de aplicare corectă a legii, culminând cu epurarea întregului sistem al administrației publice de „rebelii” care n-au înțeles că viitorul înseamnă integrare în sistemul practicat de „Hexi Pharma”, adică de benficiar al „plicului lunar”, contra lipsei de reacție.
Și chiar dacă nu acceptăm, „Hexi Pharma” este, în final, efectul guvernării comunistoide a României, marca Iliescu, Năstase, etc. Indivizi exponențiali ai sistemului, care au promovat mediocritatea, clientelismul, obediența, ca și criterii de „performanță”; au politizat și vasalizat administrația publică încălcând frecvent Constituția și au transformat România într-un stat de tip mafiot, condus, exclusiv, pe principiul „Hexi Pharma”. O Românie în care nivelul disoluției autorității publice a ajuns la maximum, adică instituțiile au doar rol de decor, transformate în instrument politic. Și cine gândește altfel, nu se integrează, e ori retrograd, ori iresponsabil și, în orice circumstanțe, devine victima unui sistem „Hexi Pharma”, mult prea generalizat, performant și puternic pentru a capota. Un sistem ce copleșește capacitatea de reacție a unor instituții precum DNA sau DIICOT (respectiv a fracțiunilor dispuse să-și sacrifice cariera), care nu iartă, nu acceptă refuz, adevăr și morală și care macină în malaxorul său orice depozitar de conștiință morală ce are curajul să se opună sitemului marca „Hexi Pharma”.(Ec Pavel Roman).
Actualitate
Războiul lansat anul trecut de Rusia are efecte serioase și asupra comunităților de etnici români

(Preluare Inpolitics):
Pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina MAE e solicitat oficial să spună cîți etnici români au murit ori au fost răniți. Deputatul AUR Dan Tănasă a adresat, astfel, o interpelare către ministrul de Externe, Luminița Odobescu.
”În nordul Bucovinei şi Transcarpatia, aproape 400.000 de etnici români simt efectele unui război care se duce la peste 1.000 de kilometri depărtare. Și în Cernăuți, alarmele antiaeriene au sunat de mai multe ori pe zi, iar oamenii devin din ce în ce mai panicați, mai ales că foarte mulți au ajuns în orașul de lângă granița cu România ca refugiați. Războiul lansat anul trecut de Rusia are efecte serioase și asupra comunităților de etnici români zona Bugeacului” afirmă deputatul.
Tănasă vrea să știe, în consecință, dacă România are o statistică privind numărul de etnici români din Ucraina care au fost răniți, capturați sau au pierit în război și care este suportul oferit de către statul român pentru etnicii români din Ucraina în contextul războiului.
Actualitate
Când și unde este recomandat să folosești hidroizolații lichide?

Într-un mediu supus provocărilor climatice și umidității constante, protejarea structurilor împotriva infiltrării apei devine esențială pentru menținerea durabilității și integrității acestora. Aici intervin hidroizolațiile lichide, tehnologii inovatoare care au captat atenția industriei construcțiilor datorită eficacității lor remarcabile în prevenirea problemelor cauzate de umezeală.
De la acoperișuri și terase, până la fundații și instalații industriale, aceste soluții impermeabile au transformat modul în care ne raportăm la protecția împotriva apei. Află din rândurile de mai jos când și unde este recomandat să le folosești!
Ce sunt hidroizolațiile lichide?
Hidroizolațiile lichide sunt materiale de acoperire utilizate pentru a crea o barieră impermeabilă pe suprafețele construcțiilor sau structurilor, împiedicând infiltrarea apei și protejând astfel împotriva deteriorării cauzate de umezeală. Acestea sunt denumite „lichide” deoarece se aplică sub formă de lichid și se transformă ulterior într-o membrană continuă și etanșă. Acestea sunt compuse adesea din polimeri modificați, precum poliuretanul sau bitumul modificat, care oferă o rezistență excelentă la apă și umiditate.
Caracteristicile hidroizolațiilor lichide sunt impresionante:
- au capacitatea de a se lipi de aproape orice tip de suprafață, indiferent dacă este vorba de metal, beton, lemn sau plastic;
- le aplici cu ușurință, fie prin pulverizare, vopsire sau cu ajutorul unei spatule;
- le poți aplica în straturi succesive pentru a obține grosimea dorită;
- previn apariția mucegaiului și a altor probleme asociate cu umezeala.
Alege-o și obține protecție optimă împotriva infiltrărilor de apă cu hidroizolația lichidă de la Mathaus!
Când este recomandat să folosești hidroizolații lichide?
Hidroizolațiile lichide sunt o soluție excelentă într-o varietate de situații de construcție. În cazul clădirilor noi, le poți utiliza pentru a asigura protecția împotriva infiltrărilor de apă încă din stadiul inițial al construcției, pentru a preveni apariția problemelor de umiditate și deteriorarea structurii clădirii.
De asemenea, hidroizolațiile lichide pot fi de mare ajutor în cazul clădirilor vechi, fiind utile pentru a remedia problemele de umiditate deja existente. Le poți aplica atât pentru protecția exteriorului, cât și a interiorului clădirii, contribuind la menținerea unui mediu sănătos și confortabil în interior.
Tipul de construcție care poate beneficia cel mai mult de hidroizolații lichide este cel al clădirilor cu fundații în zone cu nivel ridicat al apei subterane sau în zone cu umiditate ridicată. Acestea pot preveni infiltrarea apei în structură și pot asigura o protecție eficientă împotriva umidității.
Unde este recomandat să folosești hidroizolații lichide?
Hidroizolațiile lichide sunt extrem de eficiente în zonele cu umiditate ridicată, cum ar fi băile sau pivnițele. În astfel de zone, unde nivelul de umiditate poate fi constant ridicat, hidroizolațiile lichide oferă o barieră impermeabilă și durabilă împotriva apei. Astfel, se previne deteriorarea structurii și se asigură un mediu curat și igienic.
Balcoanele, terasele și acoperișurile sunt cele mai expuse zone la variațiile de temperatură și la precipitații. Hidroizolațiile lichide pot fi o soluție excelentă pentru a preveni deteriorarea acestora. Ele oferă o protecție eficientă împotriva pătrunderii apei și a altor elemente nocive, precum radiațiile UV sau schimbările de temperatură. Astfel, se prelungește durata de viață a acestor suprafețe și se minimizează nevoia de reparații și întreținere constantă.
În zonele cu trafic pietonal intens, cum ar fi coridoarele sau scările exterioare, hidroizolațiile lichide pot îmbunătăți rezistența la uzură și pot prelungi durata de viață a suprafețelor. Acestea oferă o protecție eficientă împotriva frecării și abraziunii cauzate de traficul intens.
În cazul clădirilor vechi, care pot avea probleme de etanșeitate datorită vechimii sau a calității materialelor folosite inițial, hidroizolațiile lichide pot fi o soluție eficientă pentru a preveni eventualele infiltrări de apă. Acestea pot reface bariera de protecție a structurii și pot preveni deteriorarea cauzată de apă. Astfel, hidroizolațiile lichide pot contribui la conservarea și întreținerea clădirilor vechi, protejându-le de efectele negative ale umidității și infiltrărilor de apă.
Sfaturi practice și recomandări în utilizarea hidroizolațiilor lichide
Iată câteva sfaturi practice și recomandări în utilizarea hidroizolațiilor lichide:
- Alege tipul de hidroizolație lichidă potrivit pentru cerințele specifice ale proiectului tău. Există o varietate de produse pe piață, fiecare având proprietăți și caracteristici diferite. Este important să ții cont de factori precum tipul de suprafață care trebuie hidroizolat, condițiile de mediu, precum și durabilitatea și rezistența dorită.
- Înainte de aplicarea hidroizolației lichide, este esențială o pregătire corespunzătoare a suprafeței. Aceasta trebuie să fie curată, uscată și netedă pentru a asigura o aderență bună a produsului. Trebuie să repari orice crăpături sau găuri, dar să îndepărtezi și eventualele pete de ulei sau grăsime.
- Aplică hidroizolația lichidă respectând instrucțiunile producătorului. De obicei, este necesară aplicarea a două sau trei straturi, cu timp de uscare între ele. Este important să asiguri o acoperire completă a suprafeței pentru a evita apariția punctelor slabe sau zonelor neprotejate.
- După aplicarea hidroizolației lichide, este recomandat să o verifici periodic pentru a evalua starea acesteia și a asigura o protecție eficientă pe termen lung. Trebuie să remediezi eventualele deteriorări sau probleme cât mai curând posibil pentru a preveni daune mai mari.
Deși hidroizolațiile lichide sunt deosebit de utile în protejarea diferitelor structuri împotriva apei, este esențial să le aplici în mod corect și în situațiile potrivite. Folosește informațiile din acest articol pentru a face alegerea potrivită și a-ți proteja investiția pe termen lung!
Actualitate
PREVENIM CRIMINALITATEA CU BANI DIN VALORIFICAREA BUNURILOR CONFISCATE

-
Administratieacum 2 zile
Ne mai mira ca seful unor astfel de functionari corupti (naşul edilului) inspectează lucrările de pe Bulevard cand in acte apare doar ca şef al Poliţiei Locale Ploieşti?
-
Exclusivacum 4 zile
Cam atata se poate face, cand te confrunti cu rechini in roba de magistrat
-
Exclusivacum 4 zile
Ce impact vor avea măsurile de austeritate asupra polițiștilor?
-
Exclusivacum 2 zile
Minți „luminate” de întunericul provocat de scurtcircuitul neuronal!/Trăiască abuzurile, trăiască abuzatorii
-
Administratieacum 2 zile
Av. George Botez, consilier local: „Nu poți condamna 60.000 de ploieșteni sau chiar mai mulți să suporte frigul pentru că esti tu slab manager”
-
Exclusivacum 2 zile
Sistemul penitenciar zguduit din temelii datorita abuzurilor directorului general al A.N.P
-
Exclusivacum 4 zile
Imediat după moartea Sharei, polițiștii din Dumbrava Roșie, intenționat sau nu, au compromis grav ancheta
-
Exclusivacum 2 zile
Profit curat: peste cinci milioane de lei anul trecut, din alimente expirate, rugină și lipsă de igienă la fițe în Herăstrău