Actualitate
Proteste antiprezidențiale sub sloganul „Nadoyel” (ne-am săturat de tine)

În zeci de orașe ale Rusiei au loc proteste antiprezidențiale sub sloganul „Nadoyel” (ne-am săturat de tine).
Protestatarii îi cer lui Vladimir Putin să nu candideze la alegerile prezidențiale din 2018.
Demonstrațiile de protest împotriva președintelui rus Vladimir Putin sînt convocate de mișcarea Rusia Deschisă a fostului magnat petrolier rus autoexilat, Mihai Hodorkovski, relatează Radio Svoboda, serviciul rus al postului nostru de radio.
Planul organizatorilor protestului presupune că activiștii vor depune la reprezentanțele președintelui o petiție în care îi vor cere să nu mai candideze pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2018.
Președintele mișcării Rusia Deschisă Alexandr Soloviov a declarat că scopul demonstrației este să arate că în cei 17 ani de când Rusia e condusă de Vladimir Putin, „problemele se adună, fără a fi rezolvate”.
„A recroit după bunul plac întregul sistem: sunt distruse tribunalele independente, presa independentă, este distrus principul separării puterilor în stat, nu există nici o pârghie de control asupra puterii”, a spus Soloviov
Numai Brejnev, spune activistul, a condus rușii o perioadă mai lungă decât Putin, 18 ani, iar vremurile brejneviste se asociază cu un impas total.
Dacă Putin mai este ales o dată pentru un mandat de cinci ani îl va întrece pe Brejnev.
Protestul „Nadoyel” a fost planificat în 31 de orașe. În unele, autoritățile locale și-au dat acordul.
La Moscova, activiștii n-au reușit să se înțeleagă cu primăria asupra traseului demonstrației, iar aceasta este considerată neautorizată.
Poliția moscovită a cerut locuitorilor capitalei ruse să se abțină să participe.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat în prealabil că dacă organizarea protestelor nu e coordonată cu autoritățile va genera o „reacție legitimă a autorităților în limitele legii”.
Cu toate acestea, în centrul Moscovei s-au adunat zeci de activiști. Unii au fost confruntați de simpatizanți ai președintelui Putin, intrând cu aceștia în discuții aprinse în fața camerelor de filmat. Potrivit Radio Svoboda, activiștii s-au îndreptat înspre sala de primire a președintelui Putin, protejată de sute de polițiști.
Radio Svoboda mai relatează despre zeci de persoane reținute în orașele Kemerovo, Ijevsk, Gorno-Altaysk.
Protestul „Nadoyel” a fost precedat de decizia autorităților ruse să declare indezirabile mișcarea Rusia Deschisă și alte două organizați pro-democrație.
În 27 aprilie, autoritățile ruse au percheziționat sediul organizației Rusia Deschisă de la Moscova. Avocații mișcării nu au fost lăsați să asiste la percheziție. Activiștii spun că, în cadrul raidului, poliția și procurorii a confiscat mai multe computere, inclusiv laptopuri personale și aproximativ 100.000 de pliante despre protestul de sîmbătă.
Vineri sera, acțiunile autorităților ruse au fost criticate de Statele Unite.
Într-o declarație a Departamentului de Stat se spune că Washingtonul e „profund contrariat”, iar purtătorul de cuvânt Mark Toner a spus: „Respingem ideea că acestea și alte organizații internaționale ale societății civile sunt un pericol pentru Rusia.”
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Ancheteacum 2 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 5 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Ancheteacum 5 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu