Actualitate
Telekom Romania – un „mistret” greu de prins pentru SRI? Statul Roman a „uitat” ca detine 46% din actiuni?

Telekom Romania se ocupa, in secret, de o reorganizare, prin restructurarea personalului. Astfel, peste 1500 de salariati romani vor fi disponibilizati incepand cu 1 iulie 2017, „de comun acord”, astfel incat, atat sindicatele cat si Statul Roman sa nu aiba un motiv de blocare a procesului „secret” de infiintare a noului „New Telekom”.
Nimeni nu se intreaba daca se face in beneficiul companiei sau daca se urmareste decapitalizarea acesteia pentru vanzarea actiunilor sub un prag acceptabil pentru „potentialii” investitori (Ex: RCS-RDS, etc).
Oare Statul Roman a „uitat” ca are calitatea de actionar cu 46% ?
Serviciul Roman de Informatii nu cunoaste acest aspect? Nu detine informatii sau se ocupa doar de „iepuri” pe care ii prezinta drept „mistreti”?
Va prezentam, in exclusivitate, o prima informare “interna”(ianuarie 2017) despre reorganizarea TELEKOM ROMANIA.
Ce raspuns ofera Statul Roman, opiniei publice, despre aceasta procedura care trebuie aprobata in CA si cu acordul actionarului roman care detine inca 46% din actiunile TELEKOM. Nu se va face o disponibilizare colectiva ci, prin intelegere “amiabila” tocmai ca statul sa nu poata intreveni prin Ministrul Muncii conform legii. Sindicatele inca nu au o reactie publica si asta denota poate altceva (adica o cumparare disimulata a reprezentantilor acestora sau alte negocieri confidentiale cu acestia). Dar BNS sau alte structuri sindicale mari de ce nu intervin si ei in mod public sa puna intrebari cu ce se va inampla cu personalul disponibilizat (cca. 1500 persoane sunt tinta vizata de managementul mercenar al TELEKOM ROMANIA. Directorul general al companiei este cel care asta facea in Slovacia de unde a fost adus. Se pricepe la disponibilizari mai mult decat la eficientizari ale companiei de comunicatii electronice).
Declaratiile politice ale PSD si ALDE au fost ca asigura protectie sociala cetatenilor si salariatilor din Romania, mai ales in fata companiilor transnationale cu actionari straini . Ce parere au Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Calin Popescu Tariceanu, etc?
O informare interna a sindicatului TKR, la inceputul lunii ianuarie 2017
Subiect: Informare reorganizare TKR
Buna seara,
Astazi a avut loc o intalnire cu dl. Miroslav Majoros – Directorul General TKR si cu dna. Carmen Dumitrache – Director Executiv Resurse Umane TKR, subiectul fiind proiectul New Telekom, cel despre care va spuneam acum ceva timp ca va fi implementat in 2017.
In ce consta acest proiect:
– Procentele pe care le detine Grupul Telekom in piata de IT&C in acest moment in urban si rural ne duc in directia imperios necesara de regandire a strategiei vanzarii serviciilor comerciale. In acest sens vor fi create si dezvoltate doua structuri de business, una pentru serviciile de mobil si una pentru serviciile de broadband si tv. Aceasta va trebui sa conduca la cresterea procentelor Telekom, pe urban si rural, initiative ce sunt necesare pentru a putea face fata concurentei acerbe cu care ne confruntam.
– Se va lansa un portofoliu nou pentru produsele de mobil si este posibil sa fie modificat si portofoliul de servicii pe fix.
– Este posibil sa ajungem la situatia de a putea prezenta oferte diferite pe zone geografice, in functiile de studiile de piata din zona respectiva.
A doua parte a discutiei a constat in prezentarea generala a procesului de reorganizare la nivelul Companiilor din Grupul Telekom. In ceea ce ne priveste am intrebat ce se intampla cu partea de fix si am solicitat sa ne fie precizate masurile ce vor fi luate in acest interval.
Intregul proces de reorganizare va fi finalizat pina la sfarsitul lunii iunie 2017, urmand ca de la 1 iulie sa intre in vigoare noua structura de business, pe toate Directiile ExecutiveTelekom (partea de fix).
Detaliile le vom primi asa cum prevede Contractul Colectiv de Munca, cu 20 de zile inaintea punerii in practica a planului de reorganizare pe fiecare Directie Executiva.
Reorganizarile vor fi simultane atat la nivel de management, cat si la nivel de personal de executie, astfel incat totul sa fie functional la data de 1 iulie. Am solicitat sa ni se prezinte modalitatea sub care vor pleca cu acordul partilor cei afectati de reorganizare, fie ei manageri, fie ei personal de executie.
Directorul General ne-a precizat ca acum este o faza incipienta a implementarii proiectului, modalitatea sub care vor pleca oamenii (cat si propunerile noastre de a se adauga ceva in plus fata de metodologia actuala ( salarii duble) in functie de vechimea si varsta celor afectati), urmeaza sa fie discutata ulterior.
Fiecare Director Executiv va trebui sa isi reorganizeze Directia Executiva, in sensul simplificarii organigramei, scopul fiind reducerea timpilor de furnizare a serviciilor.
Spre sfarsitul lunii martie vom avea mai multe date pe care vi le vom adduce urgent la cunostinta.
Deasemenea daca in momentul in care dvs. sunteti anuntati de data inceperii procesului de evaluare sau de selectie, daca printre dvs. sunt cazuri sociale, va rugam sa ne aduceti la cunostinta acest lucru, pentru a le putea prezenta si sustine la Resurse Umane, pe baza documentelor si declalaratiilor celor in cauza.
Respect,
Ioan Andrei – Presedinte SNTc
Marian Mihai – Primvicepresedinte SNTc
Va prezentam un alt comunicat (din 22.02.2017) al sindicatului SNTM, comunicat care ne pune serios pe ganduri:
Dragi membrii SNTM, dragi colegi,
Vom depune orice efort de susținere, atât legal prin intermediul avocaților, dar si mai ales prin intermediul partenerilor sindicali, respectiv prin Confederația BNS, care probabil urmează să fie împuternicită pentru a reprezenta interesele sindicatului semnatar in discuțiile bipartite / tripartite, care vor urma in perioada următoare, in a sprijini membri, in ceea ce ați fost deja informați, că urmează să se întâmple in perioada imediat următoare – NEW TELEKOM PROJECT.
Astfel, in întâlnirea de ieri cu dl. Miroslav MAJOROS – CEO Telekom si dna. Carmen Cristina DUMITRACHE –Chief Officer HR, am solicitat pentru membri sindicatului semnatar, să fim consultați cu privire la metodologiile de evaluare si modalitatea prin care aceștia urmează să fie disponibilizați, așa încât să evitam plecarea salariaților cu adevărat implicați in muncă si in progresul companiei.
De data aceasta, s-a precizat, ca nu se vor mai aplica plecări voluntare. Salariații in cauza vor fi sesizați pentru eventuale opțiuni pe care compania le va pune la dispoziție individual.
In mod cert, o disponibilizare a salariaților, fie si prin reorganizare, trebuie sa aibă in conținut, cel puțin, prevederile legale si ale CCM TKRM aplicabil.
In discuțiile purtate au fost evidențiate următoarele:
- Crearea unei noi structuri organizaționale pe baza de profitabilitate si nivel de conducere redus.
- Ofertarea clienților se va face regional, respectiv 5 regiuni, pe categorii de clienți din mediul rural sau urban.
- Bucuresti, este constituit într-o regiune si va avea, totodată, rol de centralizare a tuturor regiunilor d.p.d.v. financiar, etc.
- Regiunile vor fi conduse de un manager, care in baza mandatului primit va decide aplicarea de proiecte prioritare.
- Magazinele companiei vor fi in continuare constituite si manageriate național.
- Magazinele pot fi influențate de proiectele regionale si probabil urmare a unor oferte comerciale in același sens.
- Externalizarea de servicii „call center” sau alte servicii ale companiei, sunt, de asemenea, subiecte de actualitate.
- Implementarea efectiva se accentuează din luna martie si are T=0, luna Iulie 2017.
Este important sa va informam, ca d.p.d.v. legal, angajatorul deține dreptul de a-si organiza structura personalului si felul cum activitatea de afaceri a fost agreata de către consiliul de administrație, cu respectarea legii.
Este la fel de important sa va informam ca orice salariat sau mai mulți salariați constituiți intr-un grup, pot sa conteste in instanța judecătorească situațiile de munca in care aceștia se afla involuntar, mai ales atunci când modalitatea prin care aceștia sunt determinați sa părăsească compania sunt lipsite de transparenta, de aplicarea prevederilor CCM, a legislației in vigoare sau prin discriminare dovedita sau fara sa conțină criteriile minimale printre care menționam aspectele sociale sau profesional dovedite.
De aceea sindicatul va depune nu doar eforturile unor negocieri reale in interesul membrilor săi, dar si bugetul de care dispune pentru apărarea membrilor săi, la orice nivel (individual/grup).
In egala măsură, am admis celor prezenți in întâlnirea de ieri, ca sprijinim orice măsură dispusa de companie, care se adeverește ca este implementata in folosul de afaceri, respectiv creșterea profitabilității economice in folosul parților, in respect cu dispozițiile legale, dar si cu respectarea demnității umane. Sprijinim orice demers care urmează sa fie implementat cu respectarea principiilor si recunoașterea participării profesionale si o oferta reala de opțiuni pentru membrii de sindicat, care vor fi puși in situația unei concedieri involuntare.
Va rugam sa nu ezitați sa ne contactați ori de cate ori considerați necesar sau sa ne transmiteți orice informații cu privire la subiectele de mai sus, dar si sa ne abordați la sediul sindicatului, prin discuții directe sau constituite in grupuri de interese profesionale. Va suntem la dispoziție, iar pentru colegii care din diverse motive nu au reușit înscrierea in sindicat, sa ne transmiteți adeziunea, astfel încât, sa devenim numeroși.
Florin BICA, Președinte
SINDICATUL NATIONAL TELECOMUNICATII MOBILE
Lamda Et.7, București – Ploiești 7A, Sector 1, România
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
Actualitate
Armata SUA va continua transformarea rapidă a tehnologiei, în ciuda bugetului provizoriu
Actualitate
Caseta de directie are probleme si trebuie reconditionata?

Caseta de directie este una dintre cele mai importante piese de pe o masina. indiferent ca este mecanica asistata de o pompa hidraulica, electrica sau electro-hidraulica sau de o coloana electrica, ca este hidraulica sau electrica o caseta de directie face parte dintr-un ansamblu si este in directa relationare cu axul coloana volan, cu conducte sau cablaje, cu pompa sau coloana electrica cu vas de servo si asa mai departe. Dar cel mai important de stiut lucru este ca rolul ei este sa te ajute in virarea masinii, nu sa absoarba socurile gropilor de pe strazi sau sa compenseze cauciucuri uzate, jante deformate, rulmenti care huruie, discuri de frana ovalizate sau alte elemente defecte de pe masina.
Caseta de directie este gandita sa fie protejata de articulatia masinii! Rolul nostru de proprietari de autoturism ce circula pe drumurile publice si raspund de viata sau integritatea celorlalti participanti la trafic fie ei pietoni, conducatori auto sau pasageri este sa pastram masina in conditii tehnice cat mai bune! Ansamblul directie, alaturi de cel de franare au un statut special in reglementarile legale si anume fac parte din elementele de siguranta a circulatiei, daca nu avem grija macar de aceste elemente sa fie in conditii bune suntem un pericol public.
Am facut un studiu si am cautat pe internet pe site-ul RAR serviceurile autorizate din Romania sa repare casete de directie, cel mai mare si cu cel mai mare numar de recenziii de la clienti este service Tureal Steering Solutions din Bucuresti,Sector 1 alaturi de el in capitala mai exista inca trei serviceuri autorizate dar pe internet isi mai fac reclama inca 3 serviceuri neautorizate pentru operatiunea B1.4- reparatie caseta de directie si componentele acesteia. Am sunat la serviceurile neautorizate incercand sa luam un punct de vedere dar unul auzind ca sunt de la ziar a inchis telefonul iar al doi-lea a injurat spunand ca nimeni nu are ce sa-i faca ca au toate autoritatile la degetul mic iar vidul legislativ ce nu confera putere RAR de a face control la atelierele neautorizate le permite acestora sa functioneze iar cand fac greseli grave nu ai de fapt pe cine sa tragi la raspundere. Concluziile le trageti dumneavoastra!
Care sunt simptomele unei casete de directie defecte:
Caseta de directie hidraulica curge, bate sau are joc, caseta de directie electrica bate sau are joc, huruie sau nu mai functioneaza servodirectia, casetele de directie pot merge mai greu sau chiar mai usor doar in una dintre parti. Nu va jucati cu directia caci alaturi de franare sunt cele mai importante elemente de siguranta ale unei masini si pot pune in pericol nu doar pe ocupantii masinii dumneavoastra ci si pe ceilalti participanti la trafic, soferi sau pietoni!
O caseta de directie se poate strica din mai multe motive dar cel mai des intalnite defecte sunt circulatia cu articulatia fata defecta sau dezetansarea burdufelor de protectie aflate pe caseta de directie si pe bieleta de directie.
Cum evitam aceste defecte?
Pentru a afla si opinia unui specialist, am facut o cercetare si am aflat ca in Bucuresti exista cel mai mare atelier specializat in reparatia casetelor de directie din Europa de Est, TUREAL CASETE DIRECTIE, autorizat de RAR pentru reparatii de casete de directie, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu si i-am rugat sa ne spuna ce am putea face pentru a nu ajunge in situatia in care sa platim o suma mare pentru reparatia casetei de directie:
“Pentru a menține siguranța și durabilitatea sistemului de direcție, este esențial ca starea tehnică a articulației față să fie verificată periodic într-un atelier autorizat, dotat cu echipamente capabile să simuleze condițiile reale de drum – denivelări, treceri peste bumpere etc. Evitarea acestor verificări pe baza sfatului unui mecanic care spune că „mai merge și așa” doar pentru că nu dispune de uneltele sau expertiza necesară nu face decât să agraveze problema pe termen lung. Astfel, clientul riscă defectarea ireversibilă a casetei de direcție sau a altor componente costisitoare. Dacă bucșele uzate ar fi încă funcționale, producătorii le-ar proiecta direct în această stare. La fiecare frânare, greutatea vehiculului se transferă spre față, iar elementele menite să protejeze caseta de direcție, motorul și cutia de viteze nu își mai îndeplinesc rolul. Pe termen lung, acest lucru duce la costuri mai mari pentru client, care nici măcar nu-l poate trage la răspundere pe mecanicul ce și-a ascuns nepriceperea sub pretextul că îi protejează bugetul. În realitate, acesta preferă să efectueze doar operațiuni simple și să încaseze bani regulat, evitând reparațiile mai complexe ce ar necesita realinierea geometriei roților – un serviciu pentru care nu este pregătit.
În plus, verificarea periodică a burdufurilor de protecție este crucială. Acestea trebuie să fie etanșe, astfel încât atunci când sunt apăsate, să transmită mișcarea și către celălalt burduf, semn că aerul rămâne sigilat în interior. Problema reală nu este pierderea aerului, ci infiltrarea particulelor străine care pot compromite funcționarea casetei de direcție.” Multumim domnului Dorel Grab – Director General TUREAL CASETE DIRECTIE care a avut amabilitatea de a ne transmite aceste sfaturi.
Cat de grav este un defect la caseta de directie si cum trebuie sa procedez pentru reparatie?
In primul rand trebuie sa ne selectam un atelier specializat si autorizat RAR care sa raspunda de calitatea lucrarilor prestate. Pentru asta acel atelier trebuie sa aiba autorizatia RAR B1.4 unde B1 INSEAMNA AUTORIZARE PENTRU REPARATIILE COMPONENTELEOR AUTO IAR PUNCTUL 4 INSEAMNA SISTEMUL DE DIRECTIE. Au voie sa umble in caseta de directie alte serviceuri care nu au aceasta autorizare? NU! Pentru ca daca doresc sa se autorizeze trebuie sa faca dovada a doua lucruri simple: ca au documentatia de la producator, uneltele necesare si desigur testere profesionale pentru a verifica si elimina eventualele greseli si riscuri. Taxa catre RAR este de 80 lei/an, deci nu luati in considerare scuza ca din aceasta cauza nu se autorizeaza, realitatea este ca fac experiente pe siguranta noastra a tuturor!
Ulterior sunam, facem programare si incercati sa eliminati si cauzele care au dus la aceasta defectare a casetei de directie. Piesa noua fiind foarte scumpa in comparatie cu costul de 10-15% din valoarea piesei noi in cazul reconditionarii casetei de directie!
-
Exclusivacum 2 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum o zi
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 4 ore
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ploiești: Cătălin Stavri, pseudo jurnalistul-mafiot în serviciul primarului Volosevici – O analiză amplă a rețelei de corupție
-
Exclusivacum 4 zile
Apocalipsa „Portocalei” – inculpatul Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul infractor sub asediul justiției
-
Exclusivacum 2 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Turnul Babel al fraudei imobiliare: Cristi Ciolan, pionul necunoscut din scandalul White Tower & City Gate