Actualitate
Trebuie să ne asigurăm că serviciile sunt eficace în protejarea securităţii naţionale, a siguranţei publice şi a drepturilor omului, dar, în acelaşi timp, respectă statul de drept şi practica democratică (I)

Poate aud SRI-ul si parlamentarii…
Domeniul intelligence reprezintă o ultimă frontieră în procesele de democratizare si reformare a sectorului de securitate. Aşa cum au demonstrat multe democraţii consolidate, guvernanţa democratică şi statul de drept ajung în sfera intelligence multă vreme după ce au dobândit baze solide în alte domenii ale statului. În multe democraţii consolidate, înfiinţarea sistemelor de supraveghere a serviciilor de informaţii a urmat o traiectorie comună: anumite activităţi ale serviciilor de informaţii au generat îngrijorare în privinţa încălcării proceselor democratice legitime şi în raport cu exercitarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ceea ce a dus la o perioadă de studiu şi cercetare psihologică şi la crearea, ca rezultat, a unor noi mecanisme de supraveghere.
Democraţiile emergente nu au nevoie să recurgă la această abordare reactivă. „Tranziţia” le oferă o preţioasă oportunitate de a pune baze solide, legale şi instituţionale, pentru activitatea de supraveghere a serviciilor de informaţii. Totuşi, trebuie să fim conştienţi că stabilirea acestor baze nu e decât un mic pas în procesul interminabil şi dificil prin care trebuie să ne asigurăm că serviciile sunt eficace în protejarea securităţii naţionale, a siguranţei publice şi a drepturilor omului, dar, în acelaşi timp, respectă statul de drept şi practica democratică. Îndeplinirea pe termen lung a acestor obiective reclamă interes, vigilenţă şi dedicare continue din partea celor implicaţi în supraveghere, precum şi un efort asiduu de evaluare şi îmbunătăţire a sistemelor de supraveghere. Am încredere că acest set de instrumente poate servi ca resursă importantă în sprijinul unei astfel de activităţi.
Parlamentarilor le revine o mare responsabilitate atât în dezvoltarea cadrului legal şi instituţional al activităţii de supraveghere, cât şi pentru a se asigura, în calitate de principali supraveghetori externi, că supravegherea îşi atinge obiectivele
sus-menţionate. În acest domeniu, mai mult decât în oricare altul, parlamentarii trebuie să se străduiască să-şi subordoneze interesele de partid unui scop mai important, acela de a proteja ordinea democratică şi constituţională. Însă nu numai parlamentarii sunt cei cărora ar trebui să le revină toate responsabilităţile supravegherii externe – adeseori, le lipsesc timpul, experienţa şi independenţa necesare. Având în vedere acest lucru, ei trebuie să apeleze la organisme independente de supraveghere cu statut legal, precum instituţiile supreme de audit, instituţiile de tip ombudsman si organismele specializate de supraveghere, invitându-le să joace un rol central în sfera lor de competenţă.
Deşi există multe publicaţii referitoare la supravegherea serviciilor de informaţii, majoritatea acestora se axează pe cadrul legal si instituţional al organismelor de supraveghere. Prezentul set de instrumente porneşte de la această abordare, explicând decidenţilor multe din provocările si dificultăţile care apar pe parcursul conceperii, modificării si consolidării unui sistem de supraveghere. Însă, autorii contributori se aventurează dincolo de întrebările legate de conceperea acestor sisteme, oferind orientări practice, clare privind modul în care supraveghetorii externi pot aborda provocarea de a examina cu minuţiozitate aspecte specifice din munca serviciilor de informaţii. Sper ca lucrarea de faţă să poată contribui, de asemenea, la sensibilizarea societăţii civile si a mass-mediei cu privire la importanţa pe care o au diferitele aspecte ale supravegherii serviciilor de informaţii, si sper ca aceste grupuri să poată utiliza cunoştinţele dobândite pentru a-i trage la răspundere pe parlamentari şi pe alţi supraveghetori independenţi în legătură cu exercitarea controlului asupra serviciilor de informaţii sau cu lipsa acestuia.
Setul de instrumente se va bucura, probabil, de cel mai mare interes din partea decidenţilor implicaţi în dezvoltarea sistemelor de supraveghere a serviciilor de informaţii, a membrilor si staffului din organismele de supraveghere recent înfiinţate, precum si a unor organizaţii ale societăţii civile. Cu toate că cei interesaţi pot fi în majoritate din state în tranziţie, nu trebuie ignorată valoarea analizei făcute de autori pentru cei implicaţi – direct sau indirect – în supravegherea serviciilor de informaţii în democraţiile consolidate. În fapt, am ferma convingere că acest set de instrumente oferă exemple si argumente care vor provoca discuţii despre posibila extindere sau întărire a controlului în aceste state.
Vom reveni… cu un set de instrumente, exempe si argumente.
Actualitate
Directorul adjunct al TCE Ploieşti, Raul Petrescu, îşi prezintă raportul de activitate, la doi ani de mandat

Actualitate
PSD ridică zi după zi ștacheta pretențiilor legate de formarea prezumtivului guvern Ciolacu:

(Preluare Inpolitics):
PSD ridică zi după zi ștacheta pretențiilor legate de formarea prezumtivului guvern Ciolacu: într-un interviu pentru ”Adevărul”, PSD anunță, prin deputatul Gabriel Zetea că miniștrii cu probleme de integritate – nu penali, atenție! – nu se vor mai regăsi în noul cabinet. Membrii guvernului cu asemenea probleme sunt Nicolae Ciucă și Lucian Bode, ambii acuzați de plagiat și Virgil Popescu, acuzat de conflict de interese. Cum Ciucă oricum pleacă, înseamnă că victimele anunțului pesedist rămîn ministrul de Interne și cel al Energiei.
Zetea a vorbit în interviu despre renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii, despre faptul că nu e momentul comasării alegerilor ori despre nevoia tergiversării legilor educației pînă la forma optimă. Cu toate, subiecte extrem de delicate pentru liberali și care provoacă tensiuni maxime în coaliție.
De data asta, PSD vine cu o nouă teză, și mai incandescentă:
”Nu cred că putem să ne ascundem după deget și să spunem în acest moment că nu există probleme la nivelul vizibilității sau percepției guvernului în ochii românilor. Există probleme de integritate în ceea ce îi privește pe anumiți miniștri. În Guvernul în care premier va fi președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu se vor accepta asttfel de probleme de integritate la niciun ministru, fie el PSD, fie el PNL. Aceste probleme sunt în ceea ce îi privește acum pe miniștri PNL. Dacă ar fi fost membri ai PSD, niciunul nu ar mai fi fost membru al Guvernului. Asta a vrut să spună Marcel Ciolacu” mai transmite Zetea.
PSD a mai indicat un ministru cu probleme de integritate: recent, în cadrul unei emisiuni, același Gabriel Zetea l-a acuzat pe ministrul Virgil Popescu de conflict de interese pentru afacerile pe care familia sa le are cu mai multe benzinării. L-a indicat astfel vinovat pentru scăparea pe care ar putea să o aibă OMV Petrom de la plata taxei de solidaritate.
Actualitate
Sfaturi pentru cei care își cumpără mașină nouă – De ce ar trebui să ții cont?
Cumpărarea unei mașini noi este unul dintre cele mai importante momente din viața oricui. Nu încape îndoială că o mașină este un element absolut esențial pentru oricine și atunci când vine momentul să faci o achiziție nouă, vrei să te asiguri că nu ai luat decizia greșită.
Însă înainte de orice, cel mai bun sfat pe care îl poți primi este să te documentezi serios cu privire la ceea ce urmează să faci. Ar trebui să fii conștient că un cumpărător informat este întotdeauna unul mai înțelept și asta va aduce și achiziții mai bune.
Mașinile au devenit extrem de importante în stilul nostru de viață, iar deplasarea cu mașina personală, fie că vorbim de banalul drum la muncă sau de o excursie cu mașina, trebuie să fie o experiență cât mai plăcută și sigur. De aceea, vei dori să achiziționezi cea mai bună mașină pentru nevoile tale.
Ca să fii informat, citește în continuare pentru a afla care sunt lucrurile de bază pe care nu ar trebui să le ignori când vine vorba de cumpărarea unei mașini.
La ce să te uiți când îți cumperi o mașină nouă? Nu rata aceste trei elemente
1. Fă-ți un plan bine stabilit dinainte
Înainte să te uiți concret de o mașină, ar fi bine să iei o foaie de hârtie și să scrii niște criterii. Ideea este să îți faci în mare parte o imagine în cap cu ceea ce îți dorești tu de la noua ta mașină, fără să ai deja niște variante în fața. Ideal, aici ar trebui să stabilești niște criterii clare de la care nu te abați sub nicio formă (cum ar fi să fie în patru uși sau să aibă aer condiționat) și alte criterii la care mai este loc de compromis (pentru că va fi nevoie de un compromis, ca la orice achiziție, aici nu este loc de îndoială). O variantă excelentă dacă vrei cât mai puține compromisuri sunt mașinile noi de pe dibas.ro, de exemplu.
2. Consultă-te cu cei apropiați
Asta este cu atât mai important dacă mașina va fi una de familie. Gândește-te că un autoturism de familie trebuie să răspundă nevoilor tuturor, nu doar ale tale. Tocmai de aceea, este indicat să iei în calcul opiniile tuturor. Chiar dacă e o mașină personală în care vei urca doar tu în cea mai mare parte a timpului, este bine să apelezi la sfaturi de la prieteni pentru că ei vor privi problema din alt unghi și ar putea să vină cu idei la care tu nu te-ai fi gândit.
3.Culoarea
Poate să pară cel mai neimportant aspect, însă gândește-te că nu vei mai putea (sau nu foarte ușor) să o schimbi apoi. În plus, poate că nu e o idee rea să te gândești și la cât de mult vrei să se vadă praful pe mașina ta, deci poate să alegi o culoare mai prietenoasă din acest punct de vedere.
Drept urmare, când alegi o mașină nouă, ține cont de criteriile de mai sus.
sursa foto: unsplash.com
-
Featuredacum 3 zile
Comisarul șef Conea Emanuel în așteptarea sancțiunii disciplinare de la Ministerul Justitiei!
-
Exclusivacum 3 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (I)/”Am vorbit cu asta care-i sef la Politia Locala, cu Albu…”
-
Ancheteacum 3 zile
DEVASTATOR!!! /Echipa pucistă din PMP a fost pusă cu botul pe labe de către Justiție
-
Exclusivacum 2 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/”Bai vino maine cand esti treaz ca deja ai venit beat si esti prost”
-
Exclusivacum 4 zile
PROMO/In curand, inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local”
-
Actualitateacum 3 zile
Noi inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/ Maine, 03.02.2023, orele 12.00
-
Actualitateacum 4 zile
Un șef de instituție publică a rămas fără permis de conducere
-
Exclusivacum 4 zile
“SECRETUL LUI POLICHINELLE” si gasca de criminalitate economico-financiara organizata din Prahova